Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Şarkıcı ve gazeteci Atilla Taş, cezasının infazı için gözaltına alındıktan sonra tutuklanarak Metris Cezaevi'ne gönderildi.
bianet’e konuşan Taş’ın avukatlarından Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Taş’ın polislerce evinden gözaltına alındığını ve Çağlayan Adliyesi’ne götürüldüğünü söyledi.
Akdeniz, Taş'ın istinaf mahkemesince onaylanan hapis cezasının infaz edilmesi amacıyla gözaltına alınarak Adliye'ye götürüldükten sonra tutuklanarak Metris cezaevi'ne götürüldüğünü söyledi.
Atilla Taş’ın ''Örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek'' (TCK 220/7) suçundan 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası 24 Ekim’de istinaf mahkemesince onaylanmıştı.
Yaman Akdeniz, 3 yıl 1 ay 15 gün cezanın yatarının yaklaşık 2 yıl 4 ay 5 gün olduğunu belirterek, hakimin kararda Atilla Taş'ın Ocak 2020'de salıverileceğini yazdığını söyledi.
Ancak Taş'ın cezasının bitmesine bir yıl kala, yani Ocak 2019'da denetimli serbestlikten yararlanabileceğini ifade eden Akdeniz, iki ay sonra denetimli serbestlik başvurusu yapacaklarını belirtti.
Taş ve Aksoy 1 yıl 1 ay 21 gün hapis yatmıştı
Atilla Taş ve Murat Aksoy 3 Eylül 2016'da tutuklanmışlardı.
Aralarında Atilla Taş ve Murat Aksoy’un da bulunduğu 26'sı tutuklu 29 sanıktan 21'i hakkında 31 Mart 2017’de tahliye kararı verilmiş, ancak aynı gün çıkartılan yeni yakalama ve gözaltı kararlarıyla sanıkların hiçbiri serbest bırakılmamıştı.
21 sanık hakkında beraat karar veren İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi hakimleri İbrahim Lorasdağı, Barış Cömert ve Necla Yeşilyurt Gülbiçim 3 Nisan 2017'de açığa alınmıştı.
1 yıl 1 ay 21 gün cezaevinde kalan Taş ve Aksoy 24 Ekim 2017'de tahliye edilmişlerdi.
Davanın geçmişi
30 Ağustos 2016'da İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası Fethullah Gülen cemaatine yönelik soruşturma kapsamında aralarında gazeteciler ve akademisyenlerin bulunduğu 35 kişi hakkında gözaltı kararı vermiş, 27'si tutuklanmıştı.
"Fetullahçı Terör Örgütü/ Paralel Devlet Yapılanması/FETÖ" kapsamında "Medya Yapılanması" şeklinde adlandırılan davada 29 kişi "örgüt üyeliği" ve "darbeye teşebbüs" suçlarından yargılanmıştı. Gazetecilere, ''örgüt üyeliği'' ve ''darbeye teşebbüs'' suçlarından İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açılmış ve dava 24 Ekim 2017'de karara bağlanmıştı.
Karara göre, 23 sanığın, ''silahlı terör örgütüne üye olmak'' suçundan altı yıl üç aydan yedi yıl altı ay arasında değişen oranlarda hapis cezasına çarptırılmıştı. "Örgüte yardım etmek" suçu kapsamında ise sanık Atilla Taş üç yıl bir ay 15 gün, Murat Aksoy ise iki yıl bir ay hapis cezasına çarptırılmıştı.
Mahkeme yakalama kararları infaz edilmeyen Bülent Ceyhan ve Said Sefa'nın dosyalarını ayırdı. Sanıklardan Muhterem Tanık tüm suçlamalardan beraat etmişti.
Yedi yıl altı ay cezaya çarptırılanlar: Ahmet Memiş, Ali Akkuş, Muhammet Sait Kuloğlu, Mutlu Çölgeçen, Seyid Kılıç, Ünal Tanık, Erkan Acar, Oğuz Usluer, Davut Aydın, Ufuk Şanlı, Yetkin Yıldız, Cuma Ulus.
Altı yıl üç ay cezaya çarptırılanla: Cihan Acar, Bünyamin Köseli, İbrahim Balta, Bayram Kaya, Cemal Azmi Kalyoncu, Habip Güler, Hanım Büşra Erdal, Yakup Çetin, Hüseyin Aydın, Abdullah Kılıç ve Gökçe Fırat Çulhaoğlu. (EKN)