1977 yapımı Çağrı/The Message filminden bir sahne
Prof. Dr. Haluk Şahin, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın son projesi Diyanet TV hakkında "Fazladan bir Diyanet TV'ye neden gerek duyuluyor?" diye soruyor.
"TRT'nin birçok kanalı Diyanet kanalı işlevini yerine getiriyor. TRT'nin diğer kanalları dini programlar ve dini içerikle dolu. Bu, kamu yayıncılığı bakımından zaten çok sorunlu."
Diyanet İşleri Başkanlığı son dönemde duyurduğu 2012 yılı etkinliklerine bir yenisini daha ekledi.
Diyanet'in, doğu ve güneydoğu illerine yönelik "mele" projesinden sonra tartışmaya açtığı bu yeni proje, bir televizyon kanalı kurmak.
2012'de Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) bünyesinde açılacak televizyon kanalını Diyanet İşleri Başkanlığı Dini Yayınlar Genel Müdürü Yüksel Salman Cihan Haber Ajansı'na (CHA) şöyle anlattı:
* Televizyonda cuma vaazları canlı verilebilecek.
* Tartışmalı dini konularda başkanlığın düşünceleri televizyon aracılığı ile paylaşılacak.
* Gençlere, çocuklara, yaşlılara kısaca toplumun bütün kesimlerine ulaşmak amacıyla çizgi filmler, belgeseller hazırlanacak.
* Televizyonlarda gösterilen dizilere alternatif diziler çekilecek.
* Yayın çıkışı TRT üzerinden olmakla birlikte, yayının programlanması, yayına hazırlanması Başkanlık tarafından yapılacak.
Salman, "Biz kendi kulvarımızda en doğrusu neyse, en kalitelisi neyse, kendimizle yarışmak ve doğrunun adresi olmak istiyoruz. Eğlendiren ama eğlendirirken doğruyu gösteren bir tarz düşünüyoruz" dedi.
Kamu yayıncılığı açısından sorunlu
TRT'nin tahsis edeceği bir kanal üzerinden yayın yapacak olan Diyanet Televizyonu'nu Prof. Dr. Haluk Şahin ve İstanbul Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Esra Arsan bianet'e değerlendirdi.
Şahin, "Bir devletin Diyanet İşleri Başkanlığı olması ne kadar normalse, devletin televizyonunun Diyanet TV olması da o kadar normal. Burada sorgulanması gereken Diyanet İşleri'nin kendisidir" dedi.
Şahin fazladan bir Diyanet TV'ye neden gerek duyulduğunu anlamadığını, TRT'nin diğer kanallarındaki dini programların ve dini içeriğin kamu yayıncılığı bakımından zaten sorunlu olduğunu söylüyor.
Arsan ise, Diyanet TV'nin bir "devlet televizyonu" olacağına işaret ederek, yeni kanal hakkındaki en problemli konunun bu olduğunu ifade etti.
Arsan, "Avrupa'da ve Amerika'da bu tip kanallar açılıyor ancak Diyanet TV'nin TRT'de yayın yapacak olması bir sorun. Ayrıca Diyanet İşleri'nin popüler kültür ürünü üretme amacı taşıyor olması da ayrı bir konu" dedi.
"Devletin kadın anlayışı, aile anlayışı düşünüldüğünde biraz ürkütücü oluyor; daha geçen gün TRT Genel Müdürü, bir kadın sanatçıya 'Aşüfte' dedi. Bu düşünüldüğünde, üretilecek dizilerin nasıl olacağını tahmin etmek zor değil."
Dini yayın yapılmasında bir sakınca olmadığını, her dini grubun, cemaatin bir yayın organı olabileceğini vurgulayan Arsan, "Diyanet İşleri yalnızca Hanefi'leri temsil eden bir kurum. Bu durumda zaten belli bir kesimi temsil eden bir dini kurumun devlet kanalında dizi üretmesi doğru değil" dedi. (IC)