Toplantıda konuşan Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, "İbadetlerde kadınların başlarını örtmeleri dini bir zorunluluk olduğundan bunun tartışılamaz bir vecibe olduğunu biliyoruz" dedi.
Sonuç bildirgesi, "Başı açık namaz kılma, Trabzon'da Hıristiyan din adamının öldürülmesi; mezhep çatışması; Irak savaşı ve töre/namus cinayetlerine başta olmak üzere çok geniş bir yelpazede Diyanet İşleri Başkanlığı'nın görüşlerini içeriyor.
Bardakoğlu:Alternatif ibadete ihtiyaç yok
Bardakoğlu, din konusunda toplumun aydınlatılma beklentisi içinde olduğunu belirterek, medyada gündeme getirilen dini yorumlara işaret etti. Gerçek ihtiyaçlardan kaynaklanmayan bazı konuların gündeme taşındığını söyleyen Bardakoğlu, bu konular arasında "alternatif ibadet şekillerinin" de yer aldığını söyledi.
İslam Dini'nin iki kaynağının Kur'an-ı Kerim ve peygamberin sünneti olduğunu belirten Bardakoğlu, ibadetlerin şekil ve kuralları üzerinde tartışmanın ve bu çerçeve dışında alternatif üretmenin, dinen kabul edilemez olduğunu söyledi. Bardakoğlu, "Alternatif ibadet şekilleri, kimseye yarar sağlamaz" dedi.
Sonuç bildirgesinde de bu doğrultu da şöyle denildi:
"Kadınların başlarını örterek ibadet etmeleri veya kadınların erkeklerle farklı saflarda ibadet etmeleri kuralını, kadınların aleyhine hükümler olarak yorumlamak; dinin bireysel, toplumsal ve evrensel gayelerini bilmemekten kaynaklanan önyargılı bir yaklaşımdır."
Şiddeti ve ayrımcılığı kabul etmeyiz
Bardakoğlu, Müslüman kadınların, baş örtmenin 14 asırlık dini bir uygulama ve anlayışıyla alakalı gereklilik olduğuna inandıkları için başlarını örttüklerini söyledi:
"Bu konuda farklı görüşler bulunabilir. Ama dini vecibenin net görüntüsünü değiştirecek yoğunlukta değildir. " dedi.
İnsan ve kadın haklarına büyük önem verdiklerini de dile getiren Bardakoğlu, töre cinayetleri, aile içi şiddet ve kız çocuklarına karşı ayrımcılığın kesinlikle kabul edilemeyeceğini belirtti.
İl Müftüleri Toplantısı'nda Trabzon'da bir Hıristiyan din adamının öldürülmesi konusunun da gündeme geldiğini belirten Bardakoğlu, bu kişinin öldürülmesini kınadıklarını ve kesinlikle tasvip etmediklerini bildirdi.
İnanç ve vicdan özgürlüğü herkes için
Bardakoğlu, gerek karikatür krizi, gerekse Irak'ta yaşananların toplumların ruh hallerinin bozulmasından ileri geldiğine inandıklarını söyledi.
İnanç ve vicdan özgürlüğünün bütün dinlerin mensupları için önem taşıdığını vurgulayan Bardakoğlu, "Ancak, tarih boyunca bir çok örnekte görüldüğü gibi dini tanıtma ve yayma faaliyeti, arkasında siyasi amaçlar, uluslararası stratejiler ve yayılmacılık amaçları bulunduğunda salt bir din ve inanç özgürlüğü kullanımı olarak değerlendirilmemelidir" diye konuştu.
Ali Bardakoğlu, Irak'ta meydana gelen mezhep çatışmalarını da kaygı verici bulduklarını ifade ederek, "Irak'taki bu şiddet ve kargaşa ortamının bugünlerde yüzyıllardır görülmeyen bir mezhep çatışmasına dönüşmesi, bizi endişelendiriyor" dedi. (AD)