Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin (ÇHS) anadilde eğitim hakkını düzenleyen üç maddesine Türkiye'nin koyduğu çekince, Barış ve Demokrasi Partisi'nin (BDP) önergesine rağmen anayasa taslağı görüşmelerinde de kaldırılmadı.
BDP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal, Meclis Genel Kurulu'nun dünkü (20 Nisan) oturumunda Anayasa'nın 41. maddesinin değiştirilmesi görüşülürken önerge vererek, maddeye "Çocuk hakları sözleşmeleri çekincesiz olarak uygulanır" cümlesinin eklenmesini istedi. BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel ile Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu arasında tartışma yaşanmasına neden olan önerge Genel Kurul oylamasında reddedildi.
Madde, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) hazırladığı şekliyle 69 ret oyuna karışı 336 kabul oyuyla Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden (TBMM) geçti.
"Her çocuk eşittir"
Birdal, bianet'e, anadilde eğitimi bir hak olarak tanımlayan ÇHS'nin 17, 29, ve 30. maddelerine Türkiye'nin koyduğu çekincelerin kaldırılması amacıyla önerge verdiğini anlattı.
"Siyasi iktidar önergemizi reddederek tavrını ortaya koydu. Oysa her çocuk, çocuk olmaktan kaynaklanan hak ve özgürlüklerini kullanabilir. Yarından sonra 23 Nisan; Meclis'e çocuklar gelecek, yine hükümettekiler çocuklarla ilgili 'Ne çok iş yaptık' diye konuşmalar yapacak. Ancak çocuklara anadilde eğitim hakkını vermiyorlar."
"AKP ile Kürt meselesi çözülmez"
AKP'nin "Demokratik açılım" ve anayasa paketiyle ilgili partisinin getirdiği önerileri başından beri görmemezlikten geldiğini savunan Birdal, şöyle devam etti:
"Bu 'ben muktedirim ve benim dediğimi olacak' demekten başka bir şey değildir. Bu 'Sorun varsa istersem ben çözerim' diyen geleneksel devlet anlayışıdır. AKP Kürt meselesinde de 'çözülecekse ben çözerim' diyor ama olur mu böyle şey? Biz de bir partiyiz ve millet iradesini temsil ediyoruz. AKP'nin önerileriyle bu işin çözülmediğini, çözülmeyeceğini de hep birlikte gördük."
"Diyarbakırlı hayır diyor"
BDP'nin, Genel Kurul'da görüşülen hükümetin anayasa paketini desteklemediğini ve referanduma gidildiğinde de desteklemeyeceklerini açıklayan Birdal, "Başlangıçta umudumuz vardı ama bir umut bu kadar ısrarlı ve bilinçli heba edilir" dedi:
"Hafta sonu Diyarbakır'daydım İl Kongresi'ndeydim, bütün delegasyon, demokrasi ve emek güçleri oradaydı. Divan Başkanı olarak katılımcılara madde madde anayasa tasarasını sıralayıp ne düşündüklerini sordum; oy birliğiyle ret çıktı. Diyarbakır milletvekili olarak karşı irade gösteremem. 1627 çocuk cezaevinde, 242 çocuk hüküm giymiş, 1400 aşkın BDP'li yöneticisi ve belediye çalışanı tutuklanmış, Diyarbakır'da 10 dakikada bir savaş uçakları uçuyor. Böyle bir ortamda insanlar sorunun çözüleceğini düşünmüyor. Ben bölge milletvekiliyim ve bölge halkının iradesine karşı gelmem, anayasa taslağını desteklemiyoruz." (SP)