İklim değişikliği etkilerini durdurmak için neler yap(am)ıyoruz?
"Küresel Isınmanın Ciddiyetini Fark Edince Örgütlendim"
Yaklaşık bin kişi cumartesi (8 Aralık 2007), Kadıköy'de iklim değişikliğinin etkilerini yavaşlatmak için adım atmaması konusunda hükümeti protesto etti, "Kyoto'yu imzala, nükleere hayır" dedi.
bianet insanlara gündelik yaşamda hangi önlemleri 'aldıklarını ya da alamadıklarını' sordu.
"Alamadığımız önlemler için de mücadele, ama tek başına değil"
Yasemin Doğan Muğla Üniversitesi'nde öğrenci. Doğan'ın, anahtar kelimesi "tasarruf". Daha az elektrik ve su kullanıyor, evdeki ampulleri tasarruf ampulleriyle değiştirmiş. Doğan "Keşke güneş enerjisinden daha fazla yararlanmak mümkün olsaydı" dedi.
Doğan kendi başına mücadele etmenin yetersizliğine vurgu yapıyor: Durumun ciddiyetinin farkına vardığımda, ilk işim bu konuda mücadele eden Güneş Kuşağı isimli örgüte katılmak oldu."
"Daha az tüketen pasif evde yaşamak isterdim"
Emekli Hazin Şen kuzeni ve kızını da alarak eyleme gelmiş. Hazin Şen, "Aydınlığa ihtiyaç duyulacak bir iş yapmıyorsam ışığı açmıyorum. Suyu iki kere kullanıyorum, sebzeleri yıkadığım suyu çiçeklere döküyorum, çamaşır makinesinin boşaltma borusunu banyo giderinden çıkarttım, o suyu tuvalet temizliğinde kullanıyorum" dedi.
Şen "Sadece güneş enerjisinin kullanıldığı, ısınmasının kolaylığı nedeniyle küçük, atık çöp ve suyu geri dönüştürebilecek pasif bir evde yaşamak isterdim" diyor. Şen'in bahsettiği ekolojik evler hatta eko kentler son dönemde sıkça tartışılıyor. Isıdan elektriğe, tarımsal üretime her türlü ihtiyacını kendisi karşılayan, güneşin yetersiz kaldığı durumlarda, rüzgar regülatörlerini devreye sokan bu evler" "inşaat maliyeti" açısından ekonomik bulunmadığı için yaygınlaşamıyor.
Milletvekili Uras: Parlementodan eyleme
Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) genel başkanı Ufuk Uras bianet'e kişisel iklim değişikliği mücadelesini şöyle özetledi:
"Bisikletimi bu aralar ihmal ettim ama araba değil toplu taşıma kullanıyorum. Evimde televizyon, İnternet yok. Tüketim toplumunun parçası olmamaya çalışıyorum."
Kyoto Protokolü'nün imzalanması talebiyle önerge veren Uras "yapamadıkları" için "Kapitalizmin içinde alternatif enerji kaynaklarını kullanmak gibi etkin mücadele imkansız. Bu nedenle siyaseten mücadele ediyoruz" dedi.
"Daha az et tüketmek isterdim"
Akademisyen Saffet Arı eğer gideceği mesafenin süresi 24 saatten azsa uçak kullanmıyor. "Haftada bir yıkanarak" suyu idareli kullandığını düşünüyor.
"Daha az et tüketmek gerek" diyen Arı'nın 'yapamadığı' şey ise vejetaryan olmak.
Arı'nın önerdiği gibi daha az et tüketmekle küresel ısınmanın etkilerini durdurmak arasında bağlantı var. Araştırmalar çiftlik hayvanlarının özellikle nakliyesi ve beslenmesi, tarımdan gelen sera gazı emisyonunun (çoğu metan gaz şeklinde) yaklaşık yüzde 80'i olduğunu, bir kilogram et yemenin üç saat araba kullanıp bu arada evdeki bütün ışıkları açık bırakmakla verilen zararla aynı olduğunu söylüyor. (EZÖ/TK)
Fotoğraflar: Emine Özcan&Sezayi Erken