İnsanlar Mutlu Olma Haklarını Sorguluyor
* İntihar edenler en çok 14-25 yaş grubunda.
* İntihar eden kadın ve erkeklerin oranı birbirine yakın.
* Erkeklerde evli, kadınlarda bekar olanlarda intihar oranı daha yüksek.
Kadınlar "Hayır!" duvarına çarpıyor
Güneydoğuda kadın intiharları üzerine yüz yüze görüşmelerinden yola çıkarak Batman'da Kadınlar Ölüyor'u yazan gazeteci Müjgan Halis'e göre, intihar nedenlerinin kadınlar ve erkekler arasında farklılık gösteriyor. Kadınların kadın kimlikleriyle hayatın içinde yer alma talepleri, "Hayır!" duvarına çarpıyor.
Yazara göre, 20 yıldır, bölgedeki yerel ideolojik bakışın bir yandan kadına yatırım yapıp, "kadına özgürlük" bilincini aşılamaya çalışırken, bir yandan da kadına eski koşullarını dayatması, bu ideolojinin erkek egemen bakışı ve dini yedeğinde tutması, kadın intiharlarının en büyük nedenlerinden biri.
Halis, "Özellikle köyden kente göçün ardından, hayatın içinde kadın kimliğiyle yer alma talebinde bulunan kadın, köydeki baskılarla yeniden karşılaşıyor" diyor.
Bingöl ve Batman'ın gayet dindar bir toplumsal dokuya sahip olduğunu söyleyen Halis, dinin bir kurum olarak her zaman yedekte tutulan bir iktidar aracı olduğunu da ekliyor.
Erkeklere ekonomi kadınlara eğitim
Halis, erkekler açısından ekonomik nedenlerin çok daha baskın olduğunu söylüyor: "Bingöl'de, ayda 30-40 milyon maaşla, 6 çocuklu aile geçindirmeye çalışan insanlar tanıyorum."
" Kadınlar içinse, ekonomik hayattan önce eğitim hakkından faydalanmaları çok daha önemli. Eğitilen kadın, zaten kendini ifade etmek istiyor" diyen Halis, 20 yılda yaşanan çarpıcı bir değişimin de altını çiziyor:
"Neden kadınlar 20 yıl önce intihar etmiyorlardı da, şimdi ediyorlar? Teknolojiyle, TV'yle buluşma çok önemli. Orada gördükleri hayatları istiyorlar, bir özdeşleşme yaşıyorlar. Fakat değil aynı hayatı yaşamak, eteği diz kapağının biraz üzerinde diye damdan atılıp öldürülen kadınlar var. Bu cinayetlere intihar süsü veriliyor."
Çocuklar da intihara teşebbüs ediyor
Çocukların da intihara teşebbüs ettiğini ve hayatta kalanların çok zor, mutsuz bir hayat sürdüğünü söyleyen Halis'e göre, Güneydoğu'da devletin acil bir sosyal rehabilitasyon programı uygulaması gerekiyor.
Bu arada, bölgede politika yapanların bir itirafını da aktarıyor: "Asker yetiştirdik, ama sosyal insan yetiştiremedik." Halis'e göre trajik bir başka durumsa şu: "Mutlu olan insanlar bile, mutlu olma haklarını sorgulayarak yaşıyor."
Yüzde yüz artan intiharlar
İHD Bingöl Şubesi'nin raporundaki bulgular şöyle:
"Bu veriler, İlin ekonomik, sosyal, kültürel, siyasal verileri ışığında değerlendirildiğinde, aşağıdaki tespitler yapılabilir.
"Demokrasi standartların çağdaş düzeye çıkarılması, sosyal, demokratik hukuk devleti kavramının evrensel normlara kavuşturulması, toplumun her kesiminin bağımsız sivil toplum örgütlerde örgütlenmesinin desteklenmesi, ildeki ekonomik alanda kalıcı önlemlerle işsizliğin giderilmesi halinde, yaşanan bu sosyal sorunun çözüleceğini ifade edebiliriz."(TK/EÜ)
İHD Bingöl Şubesi'nin raporunun tamamına ulaşmak için tıklayınız . (Zip dosyası, 125 K)