Alevi Çalıştayı Raporu Alevilerin Taleplerini İçermiyor
Alevi örgütleri Haziran 2009'da düzenlenen Alevi Çalıştayında beş talep üzerinde uzlaşmıştı. Geçtiğimiz günlerde (28-29-30 Ocak) düzenlenen 7. Alevi Çalıştayında ise bu taleplerden uzak kararlar alındı.
Düzenlenen ilk çalıştayda Alevi örgütlerinin uzlaştığı beş talep Alevilerin ibadethaneleri olan cemevlerinin yasal statüye kavuşturulmasını, zorunlu din derslerinin kaldırılmasını, Alevi köylerine cami yapılması politikasından vazgeçilmesini, Tekke ve Zaviyeler Kanunu'yla Alevilerin elinden alınan Hacı Bektaş Dergahı'nın ve diğer Alevi mekanlarının sahiplerine iade edilmesini ve Madımak Otelinin müze olması önerilerini içeriyor. Ancak dün başbakana sunulan Alevi Çalıştayı raporunda Alevilerin taleplerinden oldukça farklı maddeler var.
Raporda özetle şunlar yer alıyor:
Alevilik tanımı: Raporda ilk olarak bir Alevilik tanımı yapılıyor. Buna göre Aleviliğin "İslam üst başlığı altında Hak-Muhammed-Ali kavramları etrafında oluşan bir inanç ve erkân yolu" olduğu söyleniyor.
Zorunlu din dersleri: Rapor, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinin zorunlu olmaktan çıkarılmasının derinlemesine görüşüldüğü belirtiliyor. Ancak zorunlu din derslerinin kaldırılması yerine, "ders müfredatının tüm toplum kesimlerince kabul görecek bir üst dille ve tarafları rencide etmeyecek bir perspektifle hazırlanmasına" karar verilmiş.
Madımak Oteli: Madımak Oteli'nin müzeye dönüştürülmesi "tehlike üreteceği" için otelin içine kurulacak bir müze yerine, otelin yıkılarak parka dönüştürülmesi öneriliyor.
Diyanet İşleri Bakanlığı: Diyanetin kapatılmasının rasyonel olmadığı, bunun yerine İslam'ın tüm yorumlarını içine alıp, daha sivil bir yapıya kavuşturulması gerektiği ifade ediliyor.
Dini vergi: Dini vergi uygulaması başlatılırsa türlü inanç ve din örgütlenmeleri arasındaki barışı artıracağı belirtiliyor. (Prof. Hatemi, 7. Çalıştay'da, Diyanete genel toplanan vergilerden kaynak harcandığını, bunun Alevi ve gayrimüslimleri rahatsız ettiğini belirtmişti.) Ancak bu vergi sisteminin nasıl uygulanacağı henüz belli değil.
Dedelere hizmet içi eğitim: Şehir yaşamı ve "kent Aleviliğinin" göz önüne alınarak dedelik statüsünün yeniden değerlendirilmesi ve dedelerin hizmet içi eğitim görmesi gerektiği söyleniyor.
Cemevleri: Cemevlerine ibadethane statüsü verilmesinin "İslam içinde bölünmeye yol açabileceği", ancak "birer inanç ve erkân merkezi olarak değerlendirilen cemevlerinin kanunlarda ibadethanelere tanınan bütün imkânlardan yararlanabilmesi" öneriliyor.
Alevi-Sunni ortak tarih bilinci: Alevi bilgi ve külliyatının derlenmesi ve korunması amacıyla geniş ölçekli bir araştırma merkezinin kurulması öneriliyor, Alevi-Sünni ortak tarih bilincine yönelik çalışmaların gerekliliği olduğunu vurgulanıyor.(ÇT)
* Radikalin haberine göre ön rapordaki değerlendirmelerin belirlendiği toplantıya katılanlar:
Zafer Üskül, Arif Sağ, Oral Çalışlar, Dünya Ehlibeyt Vakfı Başkanı Fermani Altun, Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Hamza Aktan, AKP Milletvekili İbrahim Yiğit, Cem Vakfı Başkanı Prof. Dr. İzzettin Doğan, Ali Bulaç, eski milletvekilleri, Ali Rıza Gülçiçek, Ethem Cankurtaran, Süleyman Bayraktar, başbakanlık danışmanı İbrahim Kalın, Prof. Dr. Ahmet Yaşar Ocak, Ali Yaman, Fuad Bozkurt, Hüseyin Hatemi, Pir Sultan 2 Temmuz Vakfı Başkanı Murtaza Demir, Karacaahmet Sultan Derneği Başkanı Muharrem Ercan, Dedebaba Kurtcebe Noyan, Alevi Vakıfları Federasyonu Başkanı Doğan Bermek, Alevi Dernekleri Federasyonu Başkanı Metin Tarhan, Abant Platformu Genel Sekreteri Salih Yaylacı, Diyanet İşleri Din İşleri Yüksek Kurulu üyesi İlyas Üzüm, eski Diyanet İşleri Başkanı Tayyar Altıkulaç.
Ethem Cankurtaran, Mehmet Moğultay ve Seyfi Oktay çalıştayın ilk günündeki oturumuna katıldı.
Katılmayanlar:
Hacıbektaş Postnişini Veliyettin Ulusoy, Alevi-Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız, Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı Başkanı Ercan Geçmez, Su TV Genel Yayın Yönetmeni Yalçın Özdemir.