Hükümetin düzenlediği Alevi Çalıştayı'na katılan Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Başkanı Ali Balkız, farklı Alevi örgütlerinin ilk kez beş talep üzerinde uzlaştığını bianet'e söyledi.
Balkız'ın verdiği bilgiye göre, dün (4 Haziran) ve önceki gün Ankara'da düzenlenen Çalıştay'da uzlaşılan talepler şöyle.
Alevilerin ibadethaneleri olan cemevlerinin yasal statüye kavuşturulması.
Zorunlu din derslerinin kaldırılması.
Alevi köylerine cami yapılması politikasından vazgeçilmesi.
Tekke ve Zaviyeler Kanunu'yla Alevilerin elinden alınan Hacı Bektaş Dergahı'nın ve diğer Alevi mekanlarının sahiplerine iade edilmesi.
Madımak otelinin müze olması.
Diyanet İşleri ve Alevi dedeleriyle ilgili farklı görüşler var
Balkız, ABF'nin tamamen kaldırılmasını istediği Diyanet İşleri Başkanlığı'yla ilgili farklı görüşler olduğunu, ayrıca laikliği zedeleyeceği gerekçesiyle Alevi dedelerine özlük hakları ve maaş sağlanması önerisi üzerinde de uzlaşılamadığını dile getirdi.
"Bakan Çelik'in sözleri hoştu; işe bakacağız"
Toplantıya katılan Devlet Bakanı Faruk Çelik'in konuşmalarında laikliği, eşitliği vurguladığını, Alevilerin sorunlarını getirmekte haklı olduğunu ve bu sorunları çözeceklerini söylediğini, bu sözlerin kulağa hoş geldiğini aktaran Balkız, "Bizde bir söz vardır; 'Söze değil, işe bakın' denir. Biz de öyle yapacağız" diye konuştu.
Çalıştay farklı toplantılarla sürecek
ABF ve bünyesindeki derneklerle Alevi toplumunda temsiliyet sahibi olan Alevi Bektaşi Anadolu Kültür Vakfı, Cem Vakfı ve çevresi, Bektaşi kesiminden sözcülerin uzlaşmasıyla, siyasetçilerin "Alevi örgütleri kendi aralarında anlaşsın, sonra ne istediklerini görelim" savından yoksun kaldığını söyleyen Balkız'a göre, bu toplantıyla Alevi örgütleri konuşabilecekleri ortak bir platforma kavuşmuş oldu.
Ancak, Balkız toplantıya katılan, Alevi toplumunu temsil etmediğini düşündükleri örgütlenmelere de itiraz ettiklerinin altını çizdi.
Balkız'ın toplantının koordinatörü Necdet Subaşı'na dayandırdığı bilgiye göre, Çalıştay aralarında İnsan Hakları Derneği, İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (MAZLUMDER) gibi hak örgütlerinin de bulunduğu çeşitli örgütlerle, akademisyenlerle, ilahiyatçı ve Diyanet İşleri temsilcileriyle yapılacak farklı toplantılarla sürecek. Sonbaharda Alevilerin sorunlarıyla ilgili nihai rapor hazırlanıp hükümete sunulacak. (TK)