Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, hükümetin "demokrasi açılımı" adını verdiği Kürt sorununa çözüm girişimleri için "Son derece hassas bir süreçten geçiyoruz. Çözüme her zamankinden daha yakınız" dedi.
Dünyadan destek talebi
Erdoğan, Türkiye'de görev yapan yabancı misyon şefleri için dün (14 Eylül) verdiği iftar yemeğinde "Bedeli her ne olursa olsun, partimiz bundan ne yönde etkilenirse etkilensin, bu süreci nihayete erdirmek bizim asli görevimizdir. Bu proje milli bir projedir, siyaset üstü bir projedir. Bu sürece tüm dünya ülkelerinin tüm büyükelçilerin destek vermesini arzu ediyoruz. Türkiye 'nin terör sorunundan kurtulması, tüm bölgeye yarar sağlayacaktır" diye konuştu.
"Geri adım atmayacağız"
Başbakan "Bu millik projesini tamama erdirme konusunda son derece kararlıyız, geri adım atmayacağız, taviz vermeyeceğiz. Akan kanın durması her şeyden daha önemlidir" de dedi.
Türk: Hükümet siyaset üstü yaklaşıyor
Demokratik Toplum Partisi (DTP) Eşbaşkanı Ahmet Türk de, "Sürecin çok önemli olduğunu ve hükümetin de siyaset üstü bir yaklaşımla bu sürece yaklaştığını çok iyi görüyoruz. Ama uzun süreden beri yaşanan acılı, çatışmalı süreç, işimizin kolay olmadığını gösteriyor. İnanıyorum ki Türkiye'nin demokratik, çağdaş bir ülke olması konusunda bu süreci daha olumlu bir noktaya taşırız" diye konuştu.
Dün Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'yle (MÜSİAD) Kürt sorununu konuşan Türk, Erdoğan'ın "askeri operasyonlar sürecek" sözleriniyse şöyle değerlendirdi:
"Bu açıklaması süreç başlamasından bu yana yaptığı en kötü açıklamaydı. Biz operasyonların durması konusunda siyasi irade beklerken, Başbakan operasyonların devam etmesi konusunda açık bir destek verdi. Bu gidiş iyi bir gidiş değil. Hükümet CHP ve MHP'nin yarattığı basınç altında sürekli yalpalayıp durdu. CHP'nin elini öpme aşamasına geldiler. CHP'nin eli öpülürken DTP'ye operasyon yapıldı. CHP'nin elini öpeceklerine acılı Kürt ve Türk analarının elini öpsünler."
Suriye silah bırakan PKK'lileri kabul edecek
Yarın (16 Eylül) Başbakan Erdoğan'ı ziyaret edecek olan Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, silah bırakacak PKK militanlarını kabul etmeye hazır olduklarını söyledi.
Akşam gazetesinden İsmail Küçükkaya'ya göre, Suriye'nin başkenti Şam'da görüştüğü Esad, "İster Suriye'de olsun isterse Türkiye'de olsun, birileri terörizmden vazgeçmişse mutlaka ona sahip çıkmamız, onu kollamamız lazım. Biz 1980'lerde Müslüman Kardeşler sorununda aynı şeyi yaptık. Devlet olarak terörü bırakanı kucakladık. Yine kucaklayacağız ve affedeceğiz. Devlet affeder. Çünkü bizim hedefimiz terörü bitirmektir, intikam almak değil" diye konuştu.
"Önemli olan bu çözümün çerçevesi nedir? Ulusal mı ırkçı ve etnik mi bu çok önemli" diyen Esad'ın söylediklerinden anladığını, Küçükkaya şu cümleyle özetliyor: "Kürt sorununa ilişkin her türlü kapsamlı çalışma ve girişimler Türkiye, Suriye, İran ve Irak'la ortak ele alınmalı."
Çiçek: Gerekirse oturumu açık yaparız
Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, sorunla ilgili Meclis'te kapalı oturum yapılmasına Milliyetçi Hareket Partisi'nin karşı çıkması ve "içeriğini açıklarız" demesi üzerine "Bizim kapalı ya da açık herhangi bir endişemiz yok, gerekiyorsa biz bu oturumu açık da yaparız. Ama böylesine hassas bir konunun tribünlere oynayarak konuşulması yerine daha soğukkanlı, daha derli toplu konuşulması için söylenmiş bir fikirdir, bir yöntemdir" diye konuştu. (TK)