Ortadoğu uzmanı gazeteci Bereket Kar, Türkiye ve Suriye arasında yoğunlaşan diplomatik ilişkilerle ilgili bianet'e yaptığı değerlendirmede, "karşılıklı ziyaretlerin hükümetin Kürt açılımın bir uzantısı olduğunu" söyledi. "Türkiye'nin ABD ile Suriye arasındaki buzların erimesinde arabuluculuk yaptığını" ekledi.
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Suriye ziyaretinin ardından Türkiye'ye geldi.
Davutoğlu, İstanbul Valisi Muammer Güler ve Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş tarafından karşılanan Esad, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la görüşecek, ikili ardından Dolmabahçe sarayında iftar yemeği yiyecek.
"Esad'ın PKK'lilerle ilgili açıklamaları Erdoğan'ın elini rahatla"
"PKK'nin Suriye'de ciddi bir ağırlığı ve örgütlenmesi var. Zira, ülkede iki milyonu aşkın Kürt yaşıyor" diyen Kar, şöyle konuşuyor:
"Kürt sorunu Türkiye'den çıkmış ve bölgenin sorunu haline gelmiş durumda. Erdoğan'ın çabası, bu sorunun çözümünde yalnızca Irak'ı değil, Suriye'yi de devreye sokmak istiyor. Ve bu süreçte Suriye'den maksimum biçimde yararlanmak istiyor."
Esad basına yaptığı açıklamalarda PKK içindeki Suriye kökenlilerin affı ve silah bırakmaları konusunda gerekli çabayı göstereceklerini taahhüt etmişti.
Kar, "Bu ilişkilerin yoğunlaşmasının ardından ABD'nin olduğunu" söylüyor ve "Esad'ın Suriye'li PKK'lilerle ve Kürt sorunuyla ilgili açıklamalarının hafife alınmaması gerektiğini" belirtiyor:
"Esad'ın açıklamaları Erdoğan'ın elini rahatlatacaktır. ABD bugün Irak Kürdistan'ı, Suriye ve İran üçgeninde bir çaba içerisinde. Ancak, Suriye'yle ilişkilerinin gerginliği nedeniyle bu görev Türkiye'ye verildi.
"ABD, bölgedeki istikrar için Türkiye'yi devreye soktu"
Kar, iki ülke arasındaki ziyaretlerin artmasının ardında Irak'taki bombalı saldırıların ardından Suriye'ye yönelik yükselen tepkilerin de etken olduğu görüşünde.
"Irak'ta son zamanlarda meydana gelen saldırıların arkasında Suriye'nin olduğu söylenmeye başlandı. Suriye bu iddiaları reddetti. Bu iddiaların ortaya atılması ABD'nin Suriye'yi kuşatma planının bir parçası olarak okunabilir. Türkiye de bu noktada devreye girmek zorunda kaldı. Buradan başlayan ilişkileri iyileştirme çabaları Kürt açılımıyla birleştirildi. İki meseleyi bir arada çözmek için görüşülüyor."
Gazeteci Kar, bu görüşmelerin iki şekilde bölgeye yansıyacağını söylüyor:
"Çünkü Arapların genelinde Kürt meselesine karşı mesafesi var. bu sorun barışçıl bir şekilde çözülürse ciddi bir etki yaratacaktır. Öte yandan, Ürdün, Mısır ve Suudi Arabistan'ın oluşturduğu Sünni ittifaka karşı Suriye'nin güç kazanması ve Türkiye'nin müdahalesi rahatsızlık yaratacaktır."
"Ama" diyor Kar, "başta ABD, İsrail ve Türkiye olmak üzere, bölgede bir istikrar arayışı var. Suriye'nin ABD ve İsrail'le tıkanma noktasına gelen ilişkilerinin gelişmesine Türkiye'yle yaptıkları görüşmeler olumlu katkılar sunacaktır."(BÇ)