Pendik’te 21 Ağustos’ta sitenin çocuk parkında arkadaşlarıyla oynayan yedi yaşındaki H.D., iddiaya göre gürültü yaptıkları için kendilerine bağıran B.B.’nin evinin camından silahla havaya ateş etmesi sonucu yaralandı.
Ailesi, parktaki çocukların ifadeleri üzerine, B.B'den şikayetçi oldu. Olay yerine gelen Pendik İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri şüpheli B.B'yi gözaltına aldı.
Haberlerde yer alan bilgilere göre hayati tehlikeyi atlatan H.D.’nin merminin vücudundan çıkarılıp çıkarılmayacağına doktorlar karar verecek. B.B. ise ifadesi alındıktan sonra savcılık talimatıyla serbest bırakıldı.
Umut Yönetim Kurulu Üyesi Ayhan Akcan ve editörü Sevim Ertemur ile bireysel silahlanma ve cezasızlık üzerine konuştuk.
"Bireysel silah sayısı tahmini 20 milyon"
5 yılda 108 çocuk bireysel silahlanma sonucu öldü Umut Vakfı'nın basına yansıyan silahlı şiddet olaylarından derlediği rapora göre 2017'de bir önceki yıla göre yüzde 28, son üç yılda ise yaklaşık yüzde 61 artışla 3 bin 494 bireysel silahlı olay yaşandı. 2017 yılında yaşanan 3 bin 494 bireysel silahlı olayda, 2 bin 187 kişi öldürülürken birçoğu ağır 3 bin 529 kişi de yaralandı. İstanbul milletvekili (CHP) Sezgin Tanrıkulu’nun 2011-17 arasında meydana gelen çocuk yaşam hakkı ihlallerine dair raporuna göre 2011’den 2016’ya dek 108 çocuk bireysel silahlanma sonucu hayatını kaybetti. bianet erkek şiddeti çetelesi Haziran verilerine göre Haziran ayında öldürülen 23 kadının kadının yüzde 48'i ateşli silahlarla öldürüldü. |
Ayhan Akcan, haber taramaları sonucu mevcut bireysel silahların yüzde 90’ının ruhsatsız, yüzde 10’unun ruhsatlı olduğuna ulaştıkları söyleniyor.
“Taramalarımıza göre ruhsatlı silah sayısı iki buçuk milyon gibi görülüyor bu durumda toplam silah sayısı tahmini 20 milyon civarında.”
Türkiye’de silah ruhsatı almak için 21 yaşında olmak gerekiyor. Ruhsatlar beş yıl için veriliyor. Akcan, beş yıl sonra genelde yarısının yenilendiğini, yarısının silahtan vazgeçtiğini söylüyor.
“Bireysel silahların ulaşılabilir olması, açık hava toplantılarında havaya ateş etmek, tartışmada silah kullanmak gibi durumlar çok yaygın.”
Evdeki silahlara sahibinden başka insanların da ulaşabilmesinin yarattığı tehlikeye dikkat çeken Akcan, “Bu durumun şiddete davetiye çıkardığını” söyledi.
Ertemur: Cezasızlık suçları arttırıyor
Ertemur, silahlı saldırılarda ölüm yaşanmadığı
CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi’nin, “Türkiye’deki Bireysel Silahlanma ve Silah Ruhsatları”na ilişkin bilgi edinme talebine cevap veren Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Güvenlik Dairesi Başkan Yardımcısı Asım Bulat, 2016 yılı itibarıyla polis bölgesinden çıkartılan ruhsat sayısının 688 bin 843 olduğunu açıkladı. Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Güvenlik Daire Başkanlığı'nın Bireysel Silahlanmaya Dair 2017 Yılı Raporu'nda, Türkiye'de ruhsatlı silah sayılarında azalma meydana geldiği, Eylül 2017 tarihi itibarıyla 63 bin 453 adet silah ruhsatı verildiği belirtiliyor. Ruhsatsız silahlarla işlenen suçların ruhsatlı silahlarla işlenen suçlara kıyasla altı kat fazla olduğu görülüyor. |
müddetçe serbest bırakılmaların yaşandığını söylüyor. Erkek şiddeti vakalarında da benzer durumun sık yaşandığını işaret ediyor.
“Genelde cezasızlık suçları artırıyor. İlla ölmesi mi gerekiyor? Ceza için bir canın yok olması mı gerekiyor. O savcıları, hukukçuları eleştiriyorum. Ceza çekmediği zaman aynı suçu işlemeye devam ediyor.
"Gazeteciler fikirleri için yıllarca hapiste yatarken, birini silahla buran kişi savcılıktan serbest bırakılıyor. Bunu eleştiriyoruz. Düzeltilmesi gerekir. Hukukçular daha titiz olmalı.”
Türkiye İstatistik Kurumu’nun istatistiklerine göre 2016 hükümlü sayısı 187 bin 730 iken Ateşli silahlar ve bıçaklar ile ilgili suçlar nedeniyle hükümlü sayısı 4 bin 164.
Türk Ceza Kanunu'nun Kasten Yaralama" başlıklı 86 maddesi yaralamanın silahla, İşlenmesi halinde, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezasını öngörüyor. (BK)