“Bir kız çocuğu ‘Elektrik mühendisi olmak istiyorum ama kadın olduğum için ve ailem de istemediği için yapamayacağım’ dedi. Elektrik mühendisi olan rol modelimizin hayat hikayesini anlattığı etkinliğin ardından gelen teneffüste heyecanla sorular sormaya devam ediyor, ‘Gerçekten yapabilir miyim?’ diyordu. Bir şeyleri sorması bile ümitlendiği anlamına geliyor.”
Bugün Dünya Kız Çocukları Günü. Birleşmiş Milletler'in kız çocuklarının cinsiyetlerinden ötürü maruz kaldığı eşitsizlik konusundaki farkındalığın artırılması amacıyla 2012'de ilan ettiği günün bu yılki tema ise kız çocuklarının eğitimi ve yeteneğine odaklanıyor; "Onunla Birlikte: Nitelikli Bir Kız Gücü" (With Her: A Skilled GirlForce)
Kız çocuklarının dünya genelinde bilgi, iletişim teknolojisi ve internet gibi kaynaklara oğlan çocuklarından daha az erişimi var.
Kadın ve erkekler arasında internet kullanımı oranındaki fark 2013’te yüzde 11 iken, 2016’da yüzde 12’ydi. Bu fark az gelirli ülkelerde daha da artıyor.
“Bilim ve Teknolojide Kız Çocuklar/Girls Can STEM” projesi, endüstriyelleşmiş toplumlarda cinsiyetlendirilmiş olan bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarında eşitsizliği ortadan kaldırmayı ve özellikle kız çocukları pozitif bilimlere yönlendirmeyi hedefliyor.
Türkiye’de 2017’de başlayan projenin koordinatörü Özgür Deniz Kaya ile proje kapsamında bulunduğu Mersin’de iken konuştuk.
Haberin açılışındaki cümle, bugün yaşadığı bir deneyimden. Kaya, projeyi ve kız çocuklarının üzerindeki etkisini anlattı.
11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü'nün bu yılki teması "Onunla Birlikte: Nitelikli Bir Kız Gücü" (With Her: A Skilled GirlForce). UNICEF'in bu gün vesilesiyle “Nitelikli Bir Kız Gücü” için küresel toplumun yapması gerekenleri sıraladığı listede STEM' de yer alıyor. UNICEF kız çocuklarının bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik (STEM) eğitimindeki katılımını arttırmanın gerekliliğine işaret ediyor. |
“İstediğinizi olabilirsiniz”
“Bilim ve Teknolojide Kız Çocuklar/Girls Can STEM" projesi, 9. Sınıf öğrencisi kız çocukları için toplumsal cinsiyet odaklı STEM (Bilim, Teknoloji, Mühendislik, Matematik) uygulamaları, deneyler, rol modellerle buluşmalar içeriyor.
Milli Eğitim Bakanlığı’ndan izinli olarak belirlenen liselerde gerçekleşen buluşmaların 2017-2018 döneminde 15 ilde bini aşkın kız çocuğuna ulaştılar. Bu yıl 20 ilde devam ediyor.
Özgür Deniz Kaya, proje ile kız çocuklarının toplumsal cinsiyete dayalı önyargılarını kırmak için farkındalık çalışmaları yapmaya çalıştıklarını anlattı.
“Öğrenciler, 10. sınıfın sonunda bölüm seçiyorlar. Biz 9. Sınıf öğrencisi kız çocuklarıyla çalışıyoruz. Bölüm seçimi öncesi bu konuda bilinçliliği arttırmayı hedefliyoruz.
“İki günde toplam altı saatlik bir program oluyor. Onlara STEM’in ne olduğunu anlatıyor, deneyim kazanmaları için deneyler yapıyor, bu alandaki meslekleri tanıtıyoruz.
“Toplumsal cinsiyet eşitliği, kadın ve kız çocuklarının haklarını öğrenmelerine çabalıyoruz.
“Çocuklara ‘Ne olmak istiyorsanız o olabilirsiniz, içinizdeki potansiyeli keşfederek ilgi, yetenek ve değerlerinize göre meslek seçenekleri yapabilirsiniz’ diyoruz.
“Çalışmalara rol modeller katılıyor. Genelde yerelden rol modellerin katılmasına dikkat ediyoruz. Şu anda bulunduğumuz Mersin’de mühendis bir kadın arkadaş bizimle." (BK)
* Proje ile ilgili ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.