Galatasaray Meydanı yaşamımızdaki, ülkedeki, boğazımızdaki düğümleri çözecek kocaman bir düğüm gibi. Yeter ki seslerini duyalım. Öyleyse önce anlatmalı.
Cumartesi Anneleri/Cumartesi İnsanları 500 haftadır kayıpların akıbetinin açıklanıp faillerin yargılanması talebiyle meydanda. 500 haftadan görüntüler, sesler ve fotoğraflarla bir video hazırladık.
Cumartesi Anneleri, kayıpları için 25 Ekim Cumartesi günü Galatasaray'da 500. kez oturacak. 500. buluşmaya neden katılacağınızı Twitter'dan yazın, haberimizde yer verelim.
Kayıp Davalarının Türkiye ve AİHM'deki Seyri
Hakikat Adalet Hafıza Merkezi'nin verilerine göre zorla kaybedilen 253 kişiye ait yargı süreci iç hukukta ağırlıklı olarak soruşturmaların sürüncemede bırakılmasıyla karşılaştı.
“Cumartesi” Nasıl Başladı, Neden Ara Verildi?
Bir şeyler yapmalıyız, bir şeyler yapmalıyız... Birisi “oturalım” dedi, diğeri “Galatasaray” dedi, bir diğeri, “her hafta” dedi, bir diğeri “sessiz olsun” .
"Cumartesi" 10 Yıl Sonra Nasıl Yeniden Başladı?
Cumartesi Meydanı'nda ikinci kez toplanmaya nasıl karar verildi, ara vermeye neden olan polis şiddeti bu kez nasıldı, katılımcılarda farklılaşma oldu mu, kamuoyu desteği değişti mi? Cumartesi İnsanları'ndan Sebla Arcan anlatıyor.
18 yıl önce Pazartesi'de Filiz Koçali, Hanım Tosun, Elif Tekin, Hasena Türkoğlu, Filiz Karakuş, Nimet Tanrıkulu, Nadire Mater, Sonat Zelyut, Erkan Kayılı ve Ahmet Çakmak Cumartesi oturmalarını anlatıyorlar.
Cumartesi Anneleri/İnsanları'nın Hatırlattığı Sorumluluklar
Annelerin militarizm ve şiddete karşı insan hakları ve barışın yanında durması kadın olmanın doğal bir sonucu değil kadınların buna karşı çıkmak için çok fazla sebebi olması ile ilgili. Ama adalet aramak sadece Cumartesi İnsanlarının değil hepimizin sorumluluğu.
Rosa Arjantin'den Cumartesi'yi Selamlıyor
Rosa 95 yaşında, Arjantin büyükannelerinden; 37 yıldır Cunta'nın kaybettiği kızının ve tüm kayıpların peşinde. Seslerini duyurmak için dünyayı dolaştı, 1998'de İstanbul'da Galatasaray'da oturanlar araasında da yer aldı.
Arjantin’den 500. Haftaya Kayıplar ve Hakikat Mücadelesi
Bu hafta 500. Cumartesi, diğer yarım kürede de bir başka hakikat mücadelesinin, Arjantin’de askeri diktatörlük döneminde kaybedilen torunlarının peşini bırakmayan Plaza de Mayo Büyükanneleri’nin mücadelesinin de 37. yıldönümü.
Arjantin'in "Gizli” İşkencehaneleri Artık "Hafıza Sahası"
Estela Schindel, Arjantin’de gözaltında kaybedilen 30 bin kişinin tutulduğu ve bugün müzeye ya da mahalle evine dönüştürülmüş gizli tutuklama merkezlerini anlattığı belgeseliyle çocukluğunun Arjantin’ini yıkıp toplumsal hafızanın izinde bir yenisini kuruyor.
Cumartesi Anneleri/İnsanları’na verilen ödüller, onlar için seslendirilen müzikler ve çekilen filmlerden ve yayınlanan kitaplardan bir derleme yaptık.
Hiç Olmamış Gibi Olmak Ne Demek Bilir misiniz?
Beş yüz hafta… O meydanda gelemeyenini/kaybedilenini beklerken ne çok yağmurlar ve ne çok karlar düşmüştür üzerlerine…
Bakın İşte, Cumartesi Diğer Günlerden Farklı
500. kez oturacak Cumartesi Anneleri/İnsanları. Beş yüzüncü kez kayıplarının fotoğraflarını taşıyacaklar. Beş yüzüncü kez nasıl da insansızlaştığımızı gösterecekler.