ÖĞRETMEN ATAMALARI
Bakanlık Öğretmenleri Fişlemeyi Öneriyor!
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Öğretmenlerin Yer Değiştirme ve Atama Yönetmeliği Taslağı'nı sendikalara gönderdi. Taslak, önemli değişiklikler getiriyor. Bunlardan biri MEB bünyesinde "Sicil Kaydını İnceleme Komisyonu" kurulması.
Taslağın "Tanımlar" başlıklı dördüncü maddesinde bu komisyon ve görevi "Öğretmen olarak atanacaklardan sabıka kaydı bulunanlar ile işledikleri suçlardan dolayı görevine son verilenlerin yeniden öğretmenliğe atanıp atanamayacaklarının tespiti amacıyla oluşturulan komisyon" şeklinde tanımlanıyor.
"Yargının işlevini görecek"
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim - Sen) önerilen komisyonun yargı organlarının işlevini üstleneceği eleştirisini getirdi.
Bakanlığa konuyla ilgili görüş bildiren sendika "Hukuksal hiçbir işlevi bulunmayan bir komisyonun oluşturulması, öğretmenliğe atanmalarının önündeki yasal engellerin kalktığı saptananlardan komisyonun tercih etmediklerini, yetiştirildikleri alanda çalışma olanağından yoksun bırakmak istediklerini düşündürmektedir" dedi.
Okullara 'Yıldız' geliyor
Taslağın "Hizmet alanları ve hizmet puanı" başlıklı 48. maddesinde ise okullara puan sistemi getiriliyor. Yönetmelik taslağı kabul edilirse öğretmen atamaları, bu puanlamaya göre yapılacak.
Taslağı bianet'e değerlendiren Eğitim-Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç, "Taslağa göre bölgeler üzerinden değil, okullar üzerinden puanlama yapılacak. Bu ilk bakışta iyi gibi görünse de Kamu Hastaneleri Birlikleri Tasarısı'nda devlet hastanelerinde yapıldığı gibi, okullar da aynı oteller gibi yıldızlanacak. Okulların bu şekilde sınıflandırılması, eğitimde eşitliğe aykırı; adaletsiz bir durum ortaya çıkarır" dedi.
Zorunlu hizmet süresi
Kılıç, tasarıda Doğu ve Güneydoğu'daki şehirlerin içinde olduğu 3. bölgede zorunlu hizmet süresinin üç yıldan beş yıla çıkarılmasıyla ilgili ise şunları söyledi:
"Zorunlu hizmet süresinin tamamen kaldırılması gerekir. Eğitim sorunları, bölgenin sorunları gibi etkenler değerlendirilerek, pozitif ayrımcılık gereği, öğretmenleri teşvik edici, gönüllü olarak kalmalarını sağlayacak tedbirlerin geliştirilmeli. Öğretmenleri bir hizmete zorlamak doğru değil."
Eğitim - Sen, 5 Nisan'da, Milli Eğitim Bakanlığı'nda sendikalarla yapılacak toplantıya katılıp tasarıyla ilgili eleştirilerini dile getirecek.(SP)