"Tam gün" tasarısı şu düzenlemeleri getiriyor
* Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan hekimler yalnızca kamu da çalışabilecek. Muayenehane açamayacak, işyeri hekimliği gibi sözleşmeli ek bir meslek icra edemeyecek. Ancak belediye ve kurum hekimleri mesai dışında işyeri hekimliği yapabilecek
* Sosyal Güvenlik Kurumu'yla (SGK) anlaşmalı olan sağlık kuruluşlarında ve vakıf üniversitelerinde veya bir kamu kuruluşu ile sözleşmesi olan sağlık kuruluşunda çalışan hekimler yalnızca bu kuruluşlarda görev yapabilecek. Bu tür kurumlarda görev yapanlar 'kısmi zamanlı' da çalışsa muayenehane açamayacak.
* SGK'ya hizmet satmayan özel sağlık kuruluşlarında, vakıf üniversitelerinde veya muayenehanesinde çalışan hekimler yalnızca bu tür kuruluşlarda birden fazla yerde çalışabilecek. Muayenehanesi olan hekimler, hastalarını SGK ile anlaşmalı kurumlarda tedavi edebilecek.
Hekimler nelere itiraz ediyor?
Tam gün yasa tasarısına hekimler şu itirazları getiriyor:
* Tasarının "tam gün anlayışı" hekimi kamu ya da özelde mümkün olsa günde 24 saat çalıştırmaktır. Uzun çalışma süresi riskini artırır.
* Sağlık Bakanı Recep Akdağ, sürekli olarak hekim ücretlerine yapılacak artışlardan bahsediyor ancak "global bütçe"ye geçildiğinde, Kamu Hastaneleri Birlikleri kurularak maaşlar döner sermayeden ödenecek. Bu durumda şu andaki ücretleri almak bile hayal olacak. Zira Kamu Hastane Birliği işletmesi kurulduğunda devletin maaş ödemesi kalkacak elde edilen gelir ölçüsünde para ödenecek.
* Sağlık Bakanı ve Başbakan'ın kamuoyuna duyurduğu ücretler sadece kâğıt üzerinde ve tavan rakamları yansıtıyor. Tasarıda belirtilen mesai dışı elde edilecek kazanca ulaşabilmek, günde 13-14 saat çalışmayı gerektiriyor. Nöbet ücret saatinin 3 TL'den 5 TL'ye çıkartılacak olması tasarıyla yapıldığı söylenen iyileştirmelerin hazin boyutunu özetliyor.
* Hekimlerden içine itildikleri uzun ve olumsuz çalışma koşullarında daha fazla yapacağı hatalar için prim kesilecek. Sistem, sağlık çalışanlarından kesilen paralarla sigorta şirketlerini zengin etmeye, kaynak aktarmaya dayanıyor.
* Tasarı emekli hekim maaşlarında artış yapmayacak. Emeklilikle ilgili madde yalnızca Sağlık Bakanlığı'nda döner sermayesi bulunan sağlık kuruluşlarında çalışan hekim ve diş hekimlerini kapsıyor. Emekli hekimleri, tıp fakültesi çalışanlarını, kurum hekimlerini, belediye hekimlerini ve diğer sağlık personelini kapsamıyor.
* Sabit döner sermaye payı bütün sağlık personeline ödenmeyecek. Sağlık Bakanlığı'na bağlı döner sermayesi olan sağlık kurumlarında çalışan hekim ve diş hekimleri ödeme alacak ancak Sağlık Bakanlığı'nda çalışan hekim dışı personel, tıp fakültelerinin hekim dâhil tüm çalışanları, kurum ve belediye hekimleri herhangi bir ödeme alamayacak.
* Sabit döner sermaye ödemesi hekimin toplam gelirinde artış yapmayacak. Pratisyen hekimin döner sermaye ödemesi aylık 549 TL'den, uzman hekimin bin 8 TL'den düşük değilse toplam gelirde bir artış yapamayacak. Aksine kesilecek emeklilik primi ve zorunlu mesleki sorumluluk sigortası nedeniyle gelirleri azalacak.(BÇ)