"Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu taslağı, düpedüz ayrımcılık taslağıdır. Bundan önce Sağlık Kurulu Raporları Yönetmeliği ile de engellik oranları değiştirilerek, kazanılmış haklar geri alındı."
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası'nın (Eğitim-Sen) öğretmenleri fişleyeceği gerekçesiyle karşı çıktığı Öğretmenlerin Yer Değiştirme ve Atama Yönetmeliği Taslağı'na bir itiraz da Altı Nokta Körler Derneği'nden geldi.
Derneğin Eğitim Sekreteri Halil Köseler, MEB'in yönetmelik taslağının "Özürlülerin Atanması" başlıklı 17. maddesinde "ayrımcılık" yapıldığını söyledi.
"Alanı doktor belirleyemez"
Taslağın 17. maddesinde engelli öğretmenlerin engellilik derecesinin belirlenmesi ile "Atanacağı alanın öğretmenliğini yapabilecek durumda" olup olmadığıyla ilgili karar, Sağlık Kurulu'na bırakılıyor.
Köseler, "Kararın sağlık kurullarına bırakılması yanlıştır. Sağlık kurulları, doktorlardan oluşur. Doktorlar ise bir kişinin sağlık durumunu ve engellilik oranını belirler. Doktorlar kişinin müzik, yabanca dil, rehberlik ya da sosyal bilimler öğretmenliği yapıp yamamayacağı konusunda uzman değildir" sözleriyle bu maddeye karşı çıkıyor.
Köseler taslağın söz konusu maddesinde ortopedik engellilere atölye ve laboratuar öğretmenliğinin de yasaklandığına dikkat çekiyor.
"Masa başında hazırlanmış"
Aynı maddenin 2. fıkrasında "Türkçe, Türk Dili ve Edebiyat, Yabancı Dil, Matematik, Müzik, Resim, Rehber Öğretmen, Görme Engelliler Sınıf Öğretmenliği, Sosyal ve Fen bilimleri alanlarına atanacaklarda; iki gözün toplam görme oranı 10/20'den az olmamak ve görme alanı ve renk algılama bozukluğu olmamak" şartı getiriliyor.
Köseler, "Şu anda hiç görmeyen öğretmenler bu maddede sayılan alanlarda başarıyla öğretmenlik yapıyor, bu madde ise epeyce görmeyi gerektiriyor" diyerek, devam ediyor:
"Bu düzenleme hem görevli öğretmenlere, onları başarısız gibi gösterdiği için, haksızlık hem de üniversitelerin öğretmenlik bölümünde okuyan ya da mezun olanlara haksızlık. Öğretmenlerin ve öğretmen adaylarının hak ve özgürlüklerini kısıtlanıyor. Ayrıca alanlarda, resim öğretmenliği de sayılmış; sanki görme engelli öğretmenler resim öğretmeniymiş gibi gösteriyorlar. Böyle bir şey hiç olmadı. Bu toplumla dalga geçmektir, belli ki taslağı bilgisiz biri masa başında hazırlamış."
Yara ve tümör izi olanlara yasak
Maddenin 5. fıkrasında ise "Genel yüz hatlarını bozan ve yüz ifadesini engelleyen kalıcı yara, yanık ve tümör bulunanlar okul öncesi ve sınıf öğretmenliğine atanamazlar" deniyor.
Köseler bu fıkrayla ilgili "Yani MEB yakışıklı, manken tipli öğretmen istiyor. Bu taslağın kesinleşmesi halinde 4 yıl boyunca okuyan öğretmenlere siz bu okulları boşuna okudunuz sizi öğretmen yapmıyoruz denmiş olacak. Taslak tüm engellilerde endişe yaratmıştır. Geri çekilmelidir. (SP)