Ara Ana Sayfa
bianet-Bağımsız İletişim Ağı
Menü GösterMenü Gizle
Yayın Tarihi: 21 Temmuz 2024 16:26
 ~ Son Güncelleme: 21 Temmuz 2024 22:17
8 dk Okuma

Niyazi Kızılyürek: KKTC’nin kuruluşu, Kıbrıslı Türklerin soyutlanmışlığını ve yalnızlığını çoğalttı

"Kıbrıslı Türklerle Kıbrıslı Rumların bu küçük adada ortak bir gelecek tahayyülü etrafında bir araya gelememelerinin temelinde milliyetçilik vardır. Yarışan, karşıt milliyetçilikler..."
Görseli Büyüt
Niyazi Kızılyürek: KKTC’nin kuruluşu, Kıbrıslı Türklerin soyutlanmışlığını ve yalnızlığını çoğalttı
Fotoğraf: eurasiapeace.org
Kıbrıslı akademisyen, yazar ve siyasetçi. 1959 Dereliköy (Potamya), Lefkoşa doğumlu. 1963-1964 Kıbrıs olaylarından sonra ailesi ile Akıncılar'a göç etti. 1974'te Türkiye’nin Kıbrıs'a harekat düzenlemesiyle adanın kuzeyindeki Kıbrıs Türk Federe Devleti sınırları içinde...

Kıbrıslı akademisyen, yazar ve siyasetçi. 1959 Dereliköy (Potamya), Lefkoşa doğumlu.

1963-1964 Kıbrıs olaylarından sonra ailesi ile Akıncılar'a göç etti. 1974'te Türkiye’nin Kıbrıs'a harekat düzenlemesiyle adanın kuzeyindeki Kıbrıs Türk Federe Devleti sınırları içinde yaşamaya başladı.

1977'de lise eğitimini tamamladıktan sonra Almanya Bremen Üniversitesi'ne gitti. Aynı üniversitede Kıbrıs sorunu üzerine doktora tezi hazırladı. 1995’te Kıbrıs Üniversitesi’nde (Güney Kıbrıs) çalışmaya başladı. Türkoloji Bölümü başkanlığı ve Beşerî Bilimler Fakültesi dekanlığı yaptı.

2019’da Avrupa Parlamentosuna seçilen ilk Kıbrıslı Türk oldu. Çeşitli dillerde yayımladığı kitaplar ve makalelerin yanı sıra, Panikos Hrisantos ile birlikte “Duvarımız” adlı Kıbrıs belgeselini hazırladı ve 1997 yılında Abdi İpekçi Ödülü’ne layık görüldü.

Kıbrıs sorununu ele alan, çeşitli dillerde 20’den fazla kitabı yayınlandı. Kıbrıs tarihi, milliyetçilik ve çağdaş Türkiye konularında 100'ü aşkın bilimsel çalışması var.

Devamını Göster
Sayfa Başına Git