Çizim: Aslı Alpar
Bugün, Dünya Mülteciler Günü. Özellikle, Suriye’deki iç savaşın ardından yüzlerce LGBTİ+ mülteci Türkiye’ye geldi. Ancak, Türkiye’deki mülteci LGBT+’ların sayısı henüz net olarak bilinmiyor. Bu sayının bilinmemesinin en önemli nedeni de mülteci LGBT+’ların saldırıya uğrama tehlikesi.
Kaos GL Derneği Mülteci Hakları Programı, 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü nedeniyle basın açıklaması yayımladı. Açıklamada, “Biliyoruz ki mülteci LGBTİ+’ların ‘kimlik’ ve ‘dosya numaralarının’ ötesinde koca bir hayatları var” denildi.
"Her temas sınırların yapaylığını gözler önüne seriyor"
Açıklama şöyle:
“Kaos GL’nin mülteci hakları alanına dâhil olması Kaos GL Kültür Merkezi’nin kapısının mülteci LGBTİ+’larca da çalınmasıyla başladı. 2007 yılında İnsan Hakları Programı bünyesinde başlayan mülteci LGBTİ+’larla dayanışma mücadelesi, 2017 yılından bu yana ise Mülteci Hakları Programı olarak ayrı bir program bünyesinde kendini devam ettiriyor.
“Alanda birbirimize her temas edişimiz ‘sınırların’ kurgulanmışlığını, dayatılmışlığını ve buna eklemlenen ayrıştırma ve yabancılaşmanın ne kadar yapay olduğunu gözler önüne serdi, sermeye devam ediyor.
‘Sadece var olarak bile olsa direnmeye devam edeceğiz’
“Biliyoruz ki mülteci LGBTİ+’ların kırgınlıkları, sevinçleri, umutları, başarıları, başarısızlıkları, tıpkı herkes gibi çuvallamaları, kısacası ‘kimlik’ ve ‘dosya numaralarının’ ve ‘hak ihlallerine maruz kalan’ olmalarının ötesinde koca bir hayatları var. Çünkü hepimiz ve her birimiz geçmişimiz, geleceğimiz, mesleğimiz, sanatımız, mücadelemiz, hüznümüz ve aşkımızla tüm bunlardan daha fazlasıyız ve hangi ülkede olursak olalım öyle olmaya devam edeceğiz.
“Hiçbir ayrımcı ve yok sayıcı uygulama bunu değiştiremeyecek. Hangi araçla yapılırsa yapılsın bu kimliksizleştirmeye karşı mülteci LGBTİ+’larla sadece var olarak bile olsa direnmeye devam edeceğiz. Gökkuşağının sınırları yoktur, LGBTİ+ dayanışması sınır tanımaz!”
Alpar Nankabirwa'yı unutmadı
Karikatürist Aslı Alpar, İstanbul'da 2014'te erkek şiddeti sonucu öldürülen göçmen Ugandalı Jesica Nankabirwa'ya ilişkin bir çizim yayımladı.
İstanbul'da 2014 yılında bir tekstil fabrikasında çalışan göçmen, Ugandalı Jesica Nankabirwa tecavüze uğrayarak öldürüldü.#JesicaNankabirwa #DünyaMültecilerGünü pic.twitter.com/xG8AhER0zo
— aslıalpar (@aslialpar) 20 Haziran 2019
(EMK)