Kadri Gürsel: IPI Misyonu Görevini Yerine Getirdi
Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) Misyonu Türkiye’de basın özgürlüğü ve tutuklu gazetecilere yönelik olarak rapor incelemelerde bulundu. Misyon The Guardian eski genel yayın yönetmeni Peter Preston, The Washington Post editörü Milton Coleman, IPI eski yönetim kurulu üyesi Prof. Dr. Carl-Eugen Eberle, IPI yönetim kurulu üyesi The Hindu Direktörü Narasimhan Ravi, AB eski Türkiye Büyükelçisi Michael Lake, IPI direktörü Alison Bethel McKenzie ve Nijerya Gazete Sahipleri Birliği eski başkanı Ismail Isa'dan oluşuyordu.
Heyet üç gün kaldığı Türkiye’de İstanbul ve Ankara’daki gazeteciler, gazete yayın yönetmenleri, tutuklu gazeteci yakınları, meslek örgütleri, siyasi parti liderleri ve hükümet yetkilisi olarak da Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile görüştü.
Gürsel: IPI misyonu başarılı
Türkiye Basın Enstitüsü Derneği Başkanı, Milliyet yazarı Kadri Gürsel IPI misyonunun son yıllarda Türkiye’ye gelmiş olan en yüksek temsilli heyet olduğunu söyledi. Gürsel’in üç gün süren misyon hakkında değerlendirmeleri şöyle:
“IPI ve Türkiye Basın Enstitüsü Derneği olarak 4. Yargı Paketi’nin, Türkiye’deki basın özgürlüğü açığının bir nebze olsun kapatılmasına hizmet etmesini istiyoruz. Bu talep, IPI misyonunun ana eksenini oluşturuyor. Her yerde heyet mensupları 4. Yargı Paketi’nden ne beklenildiğini, paketin ne fayda sağlayacağını sordu. Aynı soru Bülent Arınç’a da yöneltildi. Maksat burada bir farkındalık bulunduğunu, dünyanın Türkiye’yi izlediğini Türkiye’yi yönetenlere hissettirmekti. Bu açıdan da misyonun son derece başarılı olduğunu düşünüyorum.”
Son olarak dün Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nde gazeteciler ve tutuklu gazeteci yakınları ile bir araya gelen heyetin sözcüsü The Guardian eski genel yayın yönetmeni Peter Preston; üç günlük gözlemlerinde Türkiye’deki basın özgürlüğü hakkında derin endişeleri oluştuğunu fakat Bülent Arınç ile görüşmeleri neticesinde 4. Yargı Paketi’nden umutlu olduklarını dile getirmişti.(EA/HK)