Buluşmada bugün (18 Mayıs) "Homofobi Karşıtı Buluşma"da bugün "gazete muhabirleri ile Kaos GL Yerel Gey-Lezbiyen Ağı Muhabirleri Buluşması" tartışıldı.
Ekin Sanat Merkezinde düzenlenen ve ayrımcı dilin/homofobinin medyadaki yansımalarını tartışan oturumda, Kaos GL Dergisinden Uğur Yüksel, homoloji.com dan Uğur Alper, Lambdaistanbuldan Bawer Çakır deneyimlerini paylaştı.
Kendi haberimizi kendimiz yapmak istiyoruz
Kaos GL dergisinden Yüksel, Homofobiye Karşı LGBT Medya Ağı isimli sunumunda, medyadaki haberleri takip eden eşcinsellerin yalnızlık duygusuna kapıldığını anlattı.
Medyanın eşcinsel haberlerinde kurduğu dili, kadın haberlerinde de var olduğuna işaret eden Uğur, toplumsal cinsiyetçi erkek dil medyaya hakim dedi.
Bu nedenle yerel muhabir ağı projesine çağrı yaptıklarını hatırlatan Uğur dildeki ayrımcılığı temizlemek için örnek olmayı hedeflediklerini açıkladı:
"Artık kendi haberlerimizi kendimiz yapmak istiyoruz. Çünkü medya bizim haberlerimizi hep ötekileştirerek sundu ya da yok saydı. Absürd olmadan da eşcinsellerle ilgili haber yapılabileceğini göstermek istiyoruz."
Homoloji.com eşcinsellerin kendi kaynağını yaratacak
Alternatif sözlük projesi homoloji.com'un moderatörü Alper, Gey-Lezbiyen Kültürün Sanal Medya Serüveni konusunu anlattı, sözlüğün çıkış noktasının eşcinsellerin kendi aralarında yarattıkları dilin eşcinseller arasından çıkarak daha yaygın, bilinir hale gelmesini sağlamak olduğunu söyledi.
Türkiyede eşcinsellerin yaşadıkları yalnızlaştırma politikası içinde internetin önemli bir kaynaşma aracı olduğunu vurgulayan Alper, homoloji.comun internet bağı olan eşcinsellerin dildeki ayrımcılığa karşı bilinçlenmesine yardımcı olacağını, tartışma yaratacağını kaydetti.
"Farklıyız çünkü bu özel bir alanda yaratılan bir ve kısa bir süre içinde bu sözlük eşcinsellikle ilgili önemli bir kaynak olacak."
Medyayı tarıyoruz
"LGBT Medya izleme grubu deneyimi" üzerine konuşan Lambdaistanbuldan Çakır, medyada yer alan eşcinsellikle ilgili haberlerdeki tarzın saçma ve yanlı olduğunu anlattı.
Derneğin kapsamlı bir medya tarama çalışması yaptığını açıklayan Çakır, yıl sonunda bu taramaların bir araya getirileceğini ve raporlaştırılacağını kaydetti. Bazen eşcinselliğin bir haberi "sattırmak" amacıyla olur olmaz yerlerde karşılaşılan bir kavram olduğunu dile getiren Çakır, Da Vinci Şifresi kitabının piyasaya çıktığı dönemde Da Vinci üzerinden başlayan eşcinsellik tartışmasını hatırlattı.
"Bir şeyin piyasa çıkışı sırasında, en göze çarpan kavramların bir anda görünür olması, art niyet aramamıza neden oluyor" diyen Çakır, medyadaki bu "rantçı" anlayışın ısrarla toplumsal ayrımcı dile karşı çıkılarak kırılabileceğini vurguladı.
Konuşmaların ardından yapılan atölye çalışmasında, medyada yer alan haberler üzerine inceleme yapıldı. (AÖ/NZ)