Fotoğrafta kadına bakışın artık çok "ibneleştiğini", kadının güzelliğinin böylece azaltıldığını söyleyen Okan Bayülgen'in bu sözleri karşısında Lambdaistanbul'dan Boysan Yakar "Bayülgen erkek egemen kodlarla kadınları ötekileştiriyor" diye karşıladı.
KAOS GL'den Bawer Çakır "Bayülgen bir kere de 'Futbol konusunda homoseksüelim' demişti, futboldan anlamam anlamında, ben eşcinselim ve futbolu çok iyi biliyorum" dedi.
Fotoğrafçı Nilgün Yurdalan "Bayülgen kadınları erkek egemen bakışla gösterilen bir nesne kendini de bakan özne olarak kabul ediyor. Son yıllarda kadınlar da fotoğraf alemine erkek egemen bakışı sorgulayan ve feminist bir bakışla çektikleri fotoğrafları sokuyorlar" diye konuştu.
Yakar: Bayülgen'e feminizm aşılamalı
Lambdaistanbul LGBTT Lezbiyen Gey Biseksüel Travesti Transseksüel Dayanışma Derneğİ'den Yakar:
"Aman Allahım... Bir kere 'sanatta, fotoğrafta homofobi tamamdır', 'gündelik hayatta homofobi kötüdür' diye birşey yok. Hayatın her yerinde homofobi var. Biz de bunun üstesinden gelmeye çalışıyoruz. Bayülgen'in sözlerinde 'Bütün eşcinseller sanatçıdır' klişesine vurgu yapan bir tonlama var. Eşcinsel fotoğrafçının kadını çirkinleştirdiğine dair sözlerine gelince, kadına her yerden bakılabilir önemli olan cinsiyetçi olmamaktır. Bu 'erkekçe' tavrın kendi erkekliğini onama çabası olarak görüyorum. Bayülgen'e biraz feminizm aşılanması gerek."
Çakır: Bayülgen homofobik
KAOS GL Dergisi'nden Bawer Çakır "Bayülgen hayatında ne zaman homofobik olmamış ki? Söylediği sözler homofobik temelli. Eşcinsel bir fotoğrafçı kadını çirkin göstermek için ekstra birşey yapmaz. Kadın sevmeyen biri cinsel yöneliminden bağımsız bunu yapabilir. Yeni bir program yapacak, sansasyon yaratmak istiyor. Bayülgen bu sözlerin herhangi bir eşcinsel erkeğin hayatını nasıl etkileyeceğine dair bir saniye düşünmüyor. Eşcinsel olduğu bilinen bir fotoğrafçıya artık iş verilmezse Bayülgen bu konuda ne düşünecek?"
Yurdalan: Fotoğrafta kadın artık erkeklerin arzu nesnesi değil
Fotoğrafçı Nilgün Yurdalan: "Ben daha çok kadın fotoğrafları çekiyorum. Çünkü ataerkillik hala hayatın çoğu yerinde olduğu gibi fotoğraf alanında da egemen. Bayülgen kadınları erkek egemen bakışla gösterilen, bakılan bir nesne olarak tarif ederken, kendini bakan, tarif ve tespit eden özne olarak kabul ediyor. Kadın pek çok alanda olduğu gibi fotoğrafçı olarak da görünmüyor ama artık hiçbir şey eskisi gibi değil. Artık kadınlar da fotoğraf alemine erkek egemen bakışı sorgulayan ve feminist bir bakışla çektikleri fotoğrafları sokuyorlar... Eviçine layık görülen kadın, erkeğin seks nesnesi kadın, güzel kadın, çirkin kadın tüketim nesnesi olarak sunulan kadın artık fotoğrafta da kendi dilini oluşturmaya başladı.
Fotoğrafta feminist bakış aynı zamanda erkek egemenliğinin yapı taşlarından biri olan heteroseksüel bakışı da reddediyor. Bayülgen'in söylediklerinden de anlaşılıyor ki artık fotoğraf alanında kadınlar erkeklerin arzu nesnesi değil. Kadınlara da Bayülgen'i kınamak ve daha çok fotoğraf çekmek düşüyor." (NZ/GG)