Artı TV sunucusu Onur Öncü, Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda ‘Hakkari, Diyarbakır ve Urfa’da çeşitli sandıklarda Yeşil Sol Parti’ye verilen oyların MHP’ye yazıldığı’ yönündeki iddiayı X’te (Twitter) paylaştığı için ifade verdi.
Öncü, Hakkari Cumhuriyet Başsavcılığının kamuoyunda sansür yasası olarak bilinen ve Türk Ceza Kanunu’na(TCK) eklenen “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma suçu (217/A) kapsamında başlattığı soruşturma kapsamında ifadeye çağrıldı.
Öncü’nün ifadesi, savcılık talimatı doğrultusunda polis tarafından alındı. MLSA avukatlarından Fatih Aydın ile birlikte Avcılar Firuzköy Şehit Ilgaz Aykutlu Polis Merkezi’nde bulunan Güvenlik Büro Amirliği’nde giden Öncü ifadesinde iddiaları reddetti.
Avukat Aydın ise soruşturmanın polisin ‘sanal devriye’ uygulamasıyla başlatıldığını söyledi. Aydın polise sanal ortamdaki sosyal medya hesaplarının takibi yetkisi veren düzenlemesinin Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) 19 Şubat 2020 tarihli kararıyla iptal edildiğini hatırlattı.
Aydın, Öncü’nün Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi kapsamında güvence altına alınan ifade ve basın özgürlüğü haklarını kullandığını da sözlerine ekledi. Avukat Aydın, bu sebeplerle Öncü hakkında kovuşturmaya yer olmadığını belirtti.
Öncü'nün paylaşımıyla paralel "Yeşil Sol Parti oyları MHP ve diğer partilere yazıldı" başlıklı habere buradan ulaşabilirsiniz.
Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma suçu
AKP ve MHP’nin dezenformasyonla mücadele kapsamında getirdiği bir yasa maddesi. TBMM’de sert tartışmalara neden olmuş, gazetecililer maddenin yasa teklifinden çıkartılması için eylem yapmıştı.
Tartışmalara ve eyleme gerekçe yasa maddesinin soyut ifadeler içermesi, siyasi amaçla kullanılma ihtimali ve ifade özgürlüğüne müdahale olduğu yönündeydi.
Maddenin koruduğu değer; çoğulculuk ve barış esasına dayalı bir kamu düzen anlayışı değil, sınırları resmi söylemce belirlenmiş ideolojik yüklü bir kamu düzeni anlayışıydı.
Teklifin TBMM’den geçmesiyle birlikte TCK’ye 217/A maddesi olarak eklendi. İhdas edilen suçla halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak maksadıyla, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayma yaptırım altına alındı. CHP, maddenin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) gitti.
Hukukçular ve akademisyenler de maddenin Anayasaya aykırı olduğu görüşünde.
(HA)