Toplantıda, sivil toplum kuruluşları, kendi projelerini bölge Belediyelerinin olanaklarından yararlanarak gerçekleştirmeye ve buluşmaya destek vermeye çağrıldı.
Sivil toplum kuruluşlarına destek çağrısı
19 Şubat'ta Taksim'deki Atatürk Kitaplığı'nda yapılan hazırlık toplantısına, İnsan Hakları Derneği (İHD), İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (MAZLUMDER), Türkiye Yayıncılar Birliği (TYB), PEN Yazarlar Derneği Türkiye Merkezi, Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği (Özgür-Der), Ayrımcılığa Karşı Kadın Hakları Derneği (Ak-Der), Grup Yorum ve Kadıköy Belediyesi temsilcileri de katıldı.
Girişimin ve İstanbul Buluşmalarının geçmişini anlatan 12 dakikalık video sunumunun yapıldığı toplantıda, Düşünce Suçuna Karşı Girişim sözcüsü Şanar Yurdatapan ve aktivist Abdurrahman Dilipak, dördüncü buluşma hakkında bilgi verdiler.
Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğine paralel olarak yerel belediyelerin de katkıya çağrıldığı, ilk planda Pendik, Kadıköy, Beykoz, Sarıyer, Eminönü ve Üsküdar Belediyeleriyle temas kurulduğu anlatıldı, Kadıköy Belediyesini temsilen gelen Filiz Kurşun, ellerindeki olanakları anlattı ve bunları STK'lara sunmaktan mutluluk duyacaklarını yineledi.
Mayıs ve Eylül'de iki benzer hazırlık toplantısı yapılacak belirtilirken uluslar arası buluşma programının Ekim başında kesinleşmesi hedefleniyor.
"Düşünce Özgürlüğü için İstanbul Buluşması" nedir?
İlk üçü 1997, 2000 ve 2003 yıllarında gerçekleştirilen ve yapımcılığını Uluslararası Yazarlar Birliği (International PEN), Uluslar arası Yayıncılar Birliği (International Publishers' Union), Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International), İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch) ve Düşünce Suçuna Karşı Girişimi'nin birlikte üstlendiği ve her yıl tekrarlanması amaçlanan bu toplantıya İstanbul Büyükşehir Belediyesi ev sahipliği yapıyor.
Buluşma çerçevesinde ülke dışından 40 kadar önemli konuğu bir araya getirmeyi amaçlayan Forum, 21-22 Kasım 2005'te Bilgi Üniversitesinde, Türkiyeli meslektaşlarının da katılımıyla yapılacak ve "Düşünce Özgürlüğü"nün yarınını konuşacak, gelişebileceği yeni boyutları tartışılacak.
Etkinliklere katılmaları için şimdiye kadar oyuncu Robert Redford, Vanessa Redgrave, Nobel ödülü sahibi yazarlar Günter Grass ve Şirin Ebadi, yine Nobelli tiyatrocular Dario Fo ve Franca Rame, eski Alman Cumhurbaşkanı Johannes Rau, futbolcu Zinedine Zidan, tenisci Boris Becker gibi farklı mesleklerden kişilere çağrı yapıldı.
Sağlık nedeniyle yolculuk yapamayacağı kesin olan Nelson Mandela ve eski Çek Cumhurbaşkanı Vaclav Havel'den video mesajları bekleniyor. Ancak etkinliklerin tüm İstanbul'a yayılması için sivil toplum kuruluşlarından katkı yapmaları isteniyor. (EÖ/BB)