HRANT DİNK DAVASI
Samast'a 27 Yıla Varan Hapis
Agos Gazetesi Genel Yayın yönetmeni Hrant Dink cinayetinin tetikçi sanığı Ogün Samast'ın "tasarlayarak cinayet işlemek" ve ''ruhsatsız silah bulundurmak'' suçlarından 19 ile 27 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması istendi.
İstanbul Sultanahmet 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen dördüncü duruşmada esas hakkındaki görüşünü açıklayan İstanbul Cumhuriyet Savcısı Ali Demir, tutuklu sanık Ogün Samast'ın, TCK'nın ''tasarlayarak cinayet işlemek" suçunu düzenleyen 82/1-a maddesi ve 6136 sayılı Ateşli Silahlar Hakkındaki Kanun'da düzenlenen ''ruhsatsız silah bulundurmak'' suçlarından, yaşının 18'den küçük olduğu da dikkate alınarak 19 ile 27 yıl arasında değişen hapis cezasına çarptırılmasını talep etti.
"Cinayet görüntüleri diğer duruşmada izlenecek"
Davanın başında müdahil avukatlardan Fethiye Çetin, İstanbul 14.Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 19 sanıklı davada yaptığı gibi cinayetin mahallinde civardaki banka ve mağaza görüntülerinin kayıtlarını projektör cihazı ile yansıtmak istedi. Mahkeme bu görüntülerin Samast'ın 29 Haziran'da görülecek terör örgütü üyeliği ile ilgili davasında izlenebileceğini söyledi.
Çetin, Samast'ın "Cinayete gitmeden önce nerede kaldığı bilinmeyen iki gecesi var. Cinayetten hemen önce 'Abi meydandayım, bekliyorum' şeklinde konuşmaları bulunuyor" dedi.
"Dink öldürüleceğini biliyormuş gibi..."
Savcı Demir, Hrant Dink'in Sabiha Gökçen ve Ermeni ve Türk Kimliği yazı dizisinde yazdıklarından dolayı aşırı milliyetçiler arasında nefret hislerine yol açtığını ve Dink'in bundan dolayı öldürüleceğini seziyormuş gibi "Güvercin tedirginliği" başlıklı yazısını yazdığını söylerek şöyle dedi: "Yazıda Dink, 2007 benim için daha zor bir yıl olacak diyordu."
"Yargı nefret suçlarıyla mücadelede yetersiz"
Avukat Arzu Becerik ise cinayet mahallindeki kamera görüntülerinin hard diskleriyle birlikte polis tarafından toplandığını hatırlatarak bu görüntülerin İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi'nde silinmesinde, delilerin yok edilmesinde ve sahte evrak düzenlenmesinde Emniyet'in en üst müdüründen en alt çalışanına kadar herkesin sorumluluklarının bulunduğunu yineledi.
Becerik, Ogün'ün kahraman olma dürtüsüyle hareket ettiğini söyledi.
"Nefret suçları konusunda yargının etkili mücadele yürütmesi gerektiyor. Basının da insan hayatına son vermemiş gibi tahliye olduklarında katilleri yarışma programlarına jüri üyesi olarak davet etmemesi gerekiyor."
"AİHM kararı tatmin edilmeli"
Müdahil avukatlar Samast'ın kendisine verilen talimatları ustalıkla yerine getirdiğini, cinayeti çok önceden Yasin Hayal ile birlikte atış talimi yapacak derecede tasarlayarak işlediğini söyledi ve Samast'ın zorunlu indirim sebepleri dışındaki indirimlerden yararlanmamasını talep etti.
Avukatlar ayrıca, verilecek kararın Avrupa İnsan hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Eylül 2010 tarihli Türkiye'yi mahkum ettiği kararla uyuşması gerektiğini vurguladılar.
Mahkeme Samast'ın tutukluluk halinin devamına karar verirken avukatı Levent Yıldırım'a da esas hakkında savunmasını yapması için müvekkilinin "terör örgütü üyeliği" dosyasından yargılanacağı 29 Haziran'a kadar süre verdi. (NV/EÖ)