Bayburt'tan doğan Çoruh Nehri, Erzurum ve Artvin illeri sınırları içinde yer alıyor. Toplam 385 kilometrelik havzası boyunca 10 baraj planlanmış ve üçünün inşaatı sürüyor. Planlanan barajlar ise, sırasıyla şöyle: Laleli Barajı, İspir Barajı, Güllübağ Barajı, Aksu Barajı, Arkun Barajı, Yusufeli Barajı, Artvin Barajı, Deriner Barajı, Borçka Barajı ve Muratlı Barajı... Bunlardan Borçka ve Muratlı barajlarının inşaatı sürüyor, Deriner Barajı'nın temeli eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından atıldı.
Bölge insanı mağdur olacak
Projenin astarının yüzünden pahalıya geleceğini savunan Yusufeli Belediye Başkanı Yusuf Sağlam,"Kamulaştırma, yol yapımı ve yeni ilçe kurulması dahil, devlete projenin altı katı kadar daha maliyet getirecek. Aslında fizibil değil. Böyle bir proje devrede, özellikle 21. yüzyılda çevre ve insan faktörünün dikkate alınması gerekir" dedi.
Çoruh Vadisi'nde bulunan birçok tarihi eserin sular altında kalacağına dikkat çeken Sağlam, şunları söyledi: "MS 10. yüzyıldan kalma medeniyetin izini burada görebilirsiniz. Manastırlar ve kiliselerin yanında, irili ufaklı 30'a yakın kale ve gözetleme kulesi de sulara gömülecek. Hepsinden önemlisi, bölge halkından 15 bin kişi yerinden edilecek ve nereye gideceği de belli değil."
Yanlış bölge seçildi
Bölgenin iyi incelenmediğini iddia eden Başkan Sağlam, "Coğrafi zorluklar da meydana gelecek. Bir beşgen düşünün. Yusufeli ilçe merkezi 60 köyün merkezinde. Merkez su altında kalınca, ilçe merkezle köylerin yol bağlantısı kesilecek" dedikten sonra şöyle devam etti:
"Takriben 400 kilometrelik karayolu su altında kalacak. Yusufeli'nin Artvin ile Erzurum bağlantısı da kesilecek. Hangi yerde baraj kurulursa kurulsun, doğal zorluklar nedeniyle Yusufeli halkını kucaklaması oldukça zayıf. Artvin ve Yusufeli barajları ile uygulanmak istenen proje formülasyonunu reddediyoruz. Mutlaka bölgeye baraj yapmak gerekiyorsa, Artvin-Oltu-Kirazlı üçgeninde yapılabilir."
Nelere mal olacak?
*Çoruh vadisi gibi çok ender görülen doğal kanyon ile proje sahası içindeki mevcut tarihi, mimari ve kültürel değerler yok olacak.
*Rafting ve trekking gibi su ile doğa sporları için dünyada eşine ender rastlanan parkurlar kullanılmaz hale gelecek.
*Yusufeli ilçe merkeziyle 20'yi aşkın köy ve bölgedeki mevcut karayolu ağı sular altında kalacak.
*Yaklaşık 15 bin nüfus göç etmek zorunda kalacak.
*Nüfusun yeniden iskân ve istihdam edilmesiyle, ulaşım ağının yenilenmesi devlete büyük bir yük getirecek.
*Çoruh Kanyonu ve rafting parkuru yok olunca bölgede hızla artan turizm ölecek.
Bölgedeki çok sınırlı ve en verimli tarım alanları tamamen sular altında kalacak.
*Batum Deltası ve sahil kesiminde kıyı erozyonu tehlikesi doğacak.
*Bölge ikliminde değişmeler yaşanacak.(NA)