Silivri'de İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, 122'si tutuklu 205 kişinin yargılandığı KCK İstanbul davasının 15. duruşması bugün görülmeye başlandı.
Duruşmaya rahatsızlığı bulunan altı tutsağın dışındaki tutuklu sanıklar ile Prof. Dr. Büşra Ersanlı'nın da aralarında bulunduğu tutuksuz yargılanan 14 kişi katıldı.
Tutuklu sanıklardan Recep Karagül, Ahmet Sağanç ve Faruk Tur'un avukatları tarafından, sanıkların sağlık sorunları nedeniyle raporların Adli Tıp Kurumu'na gönderilerek cezaevi ortamında tedavi edilip edilemeyeceklerinin tespit edilmesinin talep edildiğini hatırlatıldı. Mahkeme Başkanı Ali Alçık, raporların Adli Tıp Kurumu'na gönderildiğini gelen cevapta ise sanıkların cezaevi ortamında tedavi edilmelerinde bir sakınca olmadığının belirtildiğini söyledi.
Avukat Sinan Zincir, savunma taleplerini dile getirmeleri için duruşmanın iki gününün kendilerine ayrılmasını talep etti. Mahkeme, avukatların duruşmanın son iki gününün savunmaya bırakılması talebini kabul etti
Avukat Ruşen Mahmutoğlu, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın Milli İstihbarat Teşkilatı, Başbakanlık yetkilileri ve savcılarla bir toplantı yaptığını ve ellerinde bu toplantının tutanakları olduğunu belirterek mahkemenin BDP Genel Başkanlığı'na yazı yazarak bu tutanakları talep etmesini ve Demirtaş'ın tanık olarak dinlenmesini istedi.
Demirtaş'ın açıklamalarının davanın esasıyla ilgili olmadığını, bildikleri varsa da Cumhuriyet Savcılığı'na anlatabileceğini belirten Açlık, iddianamenin 2 bin 500 sayfa olduğunu, TRT spikerleri tarafından 671. sayfaya kadar okunma işleminin tamamlandığını ve bu aşamada iddianamenin okunması işleminin öncelikli olduğunu vurguladı.
Öğrenciler de tutuklu
Tutuklu Öğrencilerle Dayanışma İnisiyatifi, GİTTürkiye, Eğitim-Sen 6 No’lu Üniversiteler Şubesi ve Öğrencime Dokunma Kampanyası tarafından yapılan açıklamada 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’nde aralarında öğrencilerin de bulunduğu binlerce insanın olağanüstü usullerle yargılanmaya devam ettiği belirtildi:
“Mustafa Polat, Mehmet Mesut Tanrıkulu, İdil Aydınoğlu ve Derya Göregen’e; BDP Siyaset Akademisinde ders verdikleri veya buradaki derslere dinleyici olarak katıldıkları, siyasi tutsakların serbest bırakılması, seçim barajının düşürülmesi, ana dilde eğitim, YÖK protestosu, Tekel işçilerine destek için düzenlenen eylem ve basın açıklamalarına katılmak, Diyarbakır’da görülen KCK duruşmasını protesto eylemine katılmak, cezaevindeki arkadaşlarına yazdığı mektupların müsveddelerini bulundurmak, 1 Eylül Dünya Barış günü mitingine katılmak gibi eylemler gerekçe gösterilerek, ‘Silahlı Terör Örgütüne Üye Olmak’ ve ‘Terör Örgütünün Propagandasını Yapmak’ suçlamaları getiriliyor.
"Cihan Deniz Zarakolu ise; BDP İstanbul İl Başkanlığı’nda ve Beyoğlu İlçe Başkanlığı’nda yapılan toplantılara katılması, siyaset akademisinde verdiği dersler, aramalar sonucunda ele geçirilen bir takım kitap ve dergilere dayanılarak; silahlı terör örgütünün yöneticisi olmakla suçlanıyor.” (BK/HK)
* Bu haber cnnturk ve yuksekovahaber'den derlenmiştir.