12 Eylül Darbesi sonrası Milli Güvenlik Konseyi tarafından 17 yaşında idam edilen Erdal Eren, öldürülüşünün 35. yılında mezarı başında anıldı.
Erdal Eren'in Ankara’da Karşıyaka mezarlığındaki kabri başında yapılan anmada konuşan Emek Gençliği üyesi Dilan Ortakçı, “Bugün burada 35. kez gencecik yaşında idam sehpasına yürüyen Erdal Eren yoldaşımızı anmak, onun sınıfsız, sömürüsüz bir dünya mücadelesini anlamak için bir araya geldik. 35 yıldır bu mezarın başı asla bir ağlama duvarı, günah çıkarma yeri olmadı, olmayacak. Her sene 13 Aralık gününde daha fazla gençlerle, yeni Erdallarla birlikte burada yoldaşımızın başında onu ziyaret ederek, ona mücadele sözü veriyoruz" dedi.
Gülten Akın'ın şiirini Grup Yorum bestelemişti
4 Kasım 2015 günü kaybettiğimiz Gülten Akın, Erdal Eren için "Büyü" adlı şiirini yazmıştı. Şiiri, Grup Yorum 1986 yılında besteleyerek "Sıyrılıp Gelen” adlı albümünde yer verdi. Aynı şiir Selda Bağcan ve Edip Akbayram tarafından da söylendi.
Erdal Eren için yıllar içinde birçok şiir yazıldı şarkı yapıldı. Bunlardan bazıları şöyle: Daha sonra Erdal Eren’in akrabası olduğunu açıklayan Teoman “İki Çocuk” ve “On Yedi” adlı iki şarkı yaptı.
Sezen Aksu, Aysel Gürel’in “Son Bakış” adlı şiirini Onno Tunç’un bestesiyle söyledi.
Diğer şarkılar: Ahmet Kaya “Yaşamadın Sen”, Ali Asker “Şu Metrisin Önü”, Ali Ekber Eren “Ankara Adı Kara”, Duman, "Kolay Değildir", Mor ve Ötesi “Darbe”, Saian Sakulta Salkım “Suç”, Ümmü Şen "Nenni".
Erdal Eren hakkında
Erdal Eren 25 Eylül 1964, Giresun Şebinkarahisar, doğumluydu. 13 Aralık 1980’de asılarak idam edildiğinde 16 yaşını henüz bitirmişti.
Erdal Eren Ankara Yapı Meslek Lisesi öğrencisiydi ve Yurtsever Devrimci Gençlik Derneği üyesiydi. Bu derneğin üyelerinden Sinan Suner, 30 Ocak 1980’de Milliyetçi Hareket Partili (MHP) Bakan Cengiz Gökçek'in koruması Süleyman Ezendemir tarafından vurularak öldürülmesini protesto eden grubun içindeydi. 2 Şubat 1980’de düzenlenen bu gösteride gözaltına alınan 24 kişinin arasındaydı. Gösteri sırasında çıkan çatışmada er Zekeriya Önge öldürülmüştü. Önge’yi öldürmekle suçlanan Erdal Eren, bu suçlamayı kabul etmedi.
Eren, 19 Mart 1980’de idama mahkûm edildi. Milli Güvenlik Konseyi tarafından onaylanan karar, 13 Aralık 1980'de Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi'nde infaz edildi.
TIKLAYIN - ERDAL EREN'İN ANNESİNE MEKTUBU
Gören: Yüzünde yılgınlık görmedim
Erdal Eren yargılandığı süre boyunca suçlamayı reddetti, yaşının büyütüldüğünü söyledi ancak politik duruşunu hiç değiştirmedi. İdam kararının okunduğu duruşmada fotoğraflarını çeken Anadolu Ajansı foto muhabiri Caner Gören, son duruşmaya ilişkin izlenimlerini 31 yıl sonra şöyle anlatmıştı:
"Hakimin idam kararını açıklamasından sonra Erdal Eren kararı son derece sakin karşıladı ve slogan attı; 'Faşizme ölüm halka hürriyet.' Bunun üzerine hemen arkasındaki jandarmalar üstüne çullandılar. Ağzını kapatmaya, iteklemeye falan başladılar. Ama Erdal kurtuldukça slogana devam etti. Yüzüne karşı okunan idam hükmünü bu şekilde karşıladı. Zaten mahkeme süresince yüzünde bir yılgınlık görmedim. Son derece ciddi, sakin, yaşından beklenmeyecek bir olgunlukla mahkemede sorulara cevap verirdi. Bu kadar cesurca, bu kadar...
Katili Erdal Eren'i hatırlamadı
12 Eylül Darbe döneminde Kenan Evren'in Erdal Eren için söylediği "Asmayalım da besleyelim mi?" sözü, 12 Eylül davasında Kenan Evren'e sorulduğunu tanımadığını söylemişti. (HK)