ENGLISH
KURDÎ
bianet
Haberler
Yazarlar
Galeriler
Dosyalar
Kitaplık
Kategoriler
ENGLISH
KURDÎ
bianet
biamag
english
kurdî
BÖLÜMLER
Haberler
Yazarlar
Özel Dosyalar
Projeler
Kitaplık
Galeriler
Sitede Ara
KATEGORİLER
SOSYAL MEDYA
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
RSS
E-bülten
KURUMSAL
Hakkımızda
İletişim
KVKK Politikası
Gizlilik Sözleşmesi
biamag
Sayfa 315
N. VARDAR ve C. ULUKAYA'nın izlenimleri
Dersim'de Beklenti Önce Silahların Susması
Dersim'e ilk defa giden iki stajyer muhabir olarak, görmek ve kavramak zor olsa da, sorunları, ilk elden, kentte işbirliği içinde olan EMEP ve DTP'li siyasetçilerden dinledik. Sorunlar belli, beklenti ortaktı: Silahların susması.
16 Ağustos 2008
Ceyda Ulukaya,Nilay Vardar
YENER BAYRAMOĞLU yazdı
Yeme Et, Mücadele Et
İşe et yemeyi reddederek başlayabiliriz. Hayvan üzerinde denenmeyen ürünleri kullanarak, hayvan deneylerine karşı çıkarak, hayvanlara eziyet eden sirkleri, evcil hayvan mağazalarını ya da sanat faaliyetlerini protesto ederek devam edebiliriz.
16 Ağustos 2008
Yener Bayramoğlu
ŞEYHMUS DİKEN yazdı
Bak Şu Konuşan “Ormancı”ya!
Orman Mühendisleri Odası Genel Başkanı Küçükaydın bölgedeki yangınları “terörle mücadele kapsamında" değerlendiriyor. Bir ormancı için siyasal düşüncesi ne olursa olsun, varlık nedeni doğayı korumaksa bu sözler meslek etiğini hiçe saymak değil midir?
16 Ağustos 2008
Şeyhmus Diken
İstanbul Dergisinin Varlığı Bağımsızlığını Etkilemeyecek Kaynağa Bağlı
On altı yıllık yayın hayatına son veren İstanbul Dergisi'nin yayın koordinatörü Köseman "Derginin 'bağımsızlığını' korumak için ciddi bir çaba gösterdiklerini" söylüyor. Yazı işleri müdürü Morgül ise Derginin kapansa dahi işlevini sürdüreceği görüşünde.
16 Ağustos 2008
Ceyda Ulukaya
NİLÜFER ZENGİN yazdı
Ahmedinecad'ı Seksi Bulmak O Kadar da Tuhaf Değil...
İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad'ı, kötü kesilmiş saçı, zevksiz giyimi ve anti demokratik tavrına rağmen, şehla gözlerindeki "yaramaz oğlan çocuğu bakışları" çekici kılıyor, kazayağı kırışıkları, başına buyruk halleri de cabası.
16 Ağustos 2008
A. Nilüfer Zengin Kürkçü
17 Ağustos'tan 9 yıl sonra
Uzmanlar "İstanbul Depreme Hazır Değil" Diyor
TMMOB'nin "deprem gerçeği" konulu panelinde Eyidoğan "Göçle deprem riski büyüyor"derken Yapıcı'ya göre kentsel dönüşüm projeleri de deprem odaklı değil. Dokucu ise insanların kaygılarını bastırmak için depremi inkar ettiğini söylüyor.
16 Ağustos 2008
Ece Yıldız
YELİZ KIZILARSLAN yazdı
Edward Said ve "Entelektüel: Sürgün, Marjinal, Yabancı"
Gürcistan ve Rusya’nın Osetya’yı işgali ama apaçık olan görünenin hemen ardında, çok da içerde ve içre olmayan durum, insanlığın ihlali. Aniden patlak veren yerel krizler, bugünlerde acilen bir Edward Said okumasını gerektiriyor.
16 Ağustos 2008
Yeliz Kızılarslan
MURAT GÜLSAÇAN'ın yorumu
"Buzulda Bulunan Bakteri"nin Haberleşmesi Sürecindeki Kusurlar
Neredeyse her hafta virüslerle ilgili birkaç haber yapan basının bu konuda dersine daha iyi çalışması gerekiyor. Daha da geliştirilmesi gerekse de Vikipedi buna iyi bir başlangıç sağlayabilir.
16 Ağustos 2008
Murat Gülsaçan
SU BALOĞLU'ndan Mamma Mia!
Mamma Mia! The Movie: 50 Yaş Üstü için İkinci Bahar Rehberi
Şu anda vizyondaki Mamma Mia! orijinal gösterinin kırdığı rekorun rüzgârını da arkasına alarak, bir Hollywood starının eklenmesi dışında “havadan” bir hasılat elde etme çabasından ileri gitmiyor.
16 Ağustos 2008
Su Baloğlu
ŞADİYE DÖNÜMCÜ'den bir öykü
İnsana Aşk Lazım Kızım, Yoksa...
Hani şimdi yaşlı başlı adamlar, kocaman kadınlar televizyona çıkıp "Evlenmek istiyorum" deyip, sonra da çıkan kısmetlerini "elektrik alamadım" diye beğenmiyorlar ya. İşte neyse o elektrik, ben de alamadım. 39 yıl boyunca, hiç ama hiç sevmedim, sevemedim kocamı.
16 Ağustos 2008
Şadiye Dönümcü
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
ZEYNEP GÜNER'in söyleşisi
Olimpiyatlara Katılan Yelkenci Ateş Çınar Anlatıyor
Olimpiyatlardan Yelkenci Çınar anlatıyor: “Olimpiyat köyünde üstünde marka olan kıyafetler giyemememiz. Sadece ülke kıyafetlerini giymemize izin var. Televizyonlara kadar herşeyin üstünde markalarının üstü kapatılmış ama köyün ortasında Mcdonalds var."
15 Ağustos 2008
Zeynep Güner
SABRİ GÜRSES'in analizi
Soljenitsin ve Liberal Gulag Türkiye
Soljenitsin Türk sağı için 70'lerde ikili bir önem taşıyordu: Komünizmin bir muhalifi olarak ve sekülerizm karşıtı bir muhalif olarak. Soljenitsin okurunun asıl okuması, kendi dünyasındaki gulag'ı fark etmesiyle başlar. Türkiye uzun zamandır liberal bir gulag.
9 Ağustos 2008
Sabri Gürses
"'Türk Sinemasında Kürtler' İzlediğim Filmlerin Sağlaması Oldu"
Davaro, Salako, Koçero, Cemo, Davudo, Kibar Feyzo, Gülo… Ağa, mafya ya da eşkıya, çirkin, yoksul, komik… Her biri Türk sinemasında Kürt kimliğiyle varolan ama bu kimlikleriyle hiç anılmayan ünlü karakterler. Yazar Müslüm Yücel Türk sinemasında Kürtlerin izini sürüyor.
9 Ağustos 2008
Semra Çelebi
Y. KIZILARSLAN'ın yorumu
Küçük Prens ve İn-san-lı-ğın Ölümü
Bir pipo bazen sadece bir pipo olmadığı gibi savaş, iktidar ve başarı kavramlarının istila ettiği günümüzde “Küçük Prens’te” de belirtildiği gibi “bir fil yutmuş boğa yılanı çizen bir çocuğu, şapka çizmiş zannetmemek” gerekir.
9 Ağustos 2008
Yeliz Kızılarslan
Amberin Zaman Armenian Weekly’ye Türkiye- Ermenistan İlişkilerini Anlattı
“Ermenistan’ın Türkiye ile arasını düzeltmesi doğal olarak Azerbaycan’la ikinci bir çatışma yaşanması riskini belirgin bir biçimde düşürecektir. Bence bu sürecin ilerleyebilmesi için Azerbaycan’ın da stratejik bir biçimde düşünmesi, savaşın hiçbir şeye çözüm olmadığını anlaması gerek.”
9 Ağustos 2008
Khatchig Mouradıan
ŞADİYE DÖNÜMCÜ yazdı
Yaz Mevsimi Bir de Düğün Dernek Nikah Demek
“Bu gecenin güzel pastasını alkışlarla aramıza alıyoruz” duyurusunu yapan müdür pisti dolduranlardan dolayı kaçırdığımız görüntüleri bize naklen anlattı. Düğünün tadını gençler ve çocuklar çıkardı. Gelin-damat çok yoruldu. Kayınpeder çok para harcadı. Ve ben de çok keyif aldım.
9 Ağustos 2008
Şadiye Dönümcü
Kerem Açıkkaya yazdı
Kuruçeşme'de Pagan Ayini: Boğaz'dan Björk Geçti
Bir saat 15 dakika yaşadığım hissiyat sağanağının sebebi hep uzakta olan ama sevdiğim bir ünlüyü görmenin şehveti değildi. Şarkılardaki anlamın da kişiye has olduğu gerçeğini göz ardı etmiyorsak eğer hayatımdaki yerinin uzay/zaman bilmecesiyle aynı olduğunu keşfettim.
9 Ağustos 2008
Kerem Açıkkaya
Soljenitsin'in Çağrısı: Yalanla Yaşama!
Soljenitsin'in1974'te tutuklandığı gün yazdığı çağrı: "Şiddet yalan dışında hiçbir şeyle örtünemez, yalansa sadece şiddetle ayakta durur. Bizden sadece yalana boyun eğmemizi, her gün yalanı kabullenmemizi ister –ve sadakat budur işte."
9 Ağustos 2008
Aleksandr Isayeviç Soljenıtsın
Zizek anlatıyor...
Rüyâ ve Hakikat
Tibet halkının Çin işgaline karşı yakınlarda giriştiği protesto gösterileri gene polis ve ordu kuvvetleri tarafından zalimce bastırıldı. 2008 Olimpiyatları'nı Çin organize ettiğine göre, Çin'e Tibetlilerden çalınanları geri vermesi için baskı yapmak, demokrasi ve özgürlüğü seven bizlerin ödevidir.
9 Ağustos 2008
Slavoj Žižek
ZEYNEP GÜNER derledi
Olimpiyat Oyunları ve Kadınlar
Son 20 yılda kadınların olimpiyat oyunlarına katılımında ilerleme sağlandı ama spor alanı kadınlara açılırken yönetici kademesinde hâlâ eksik temsil ediliyorlar. IOC'un 113 üyesinden sadece 15'i kadın.
9 Ağustos 2008
EMİNE ÖZCAN söyleşti
Kadınlar 5 Yıldır Her Perşembe Açık Radyo'dan Sesleniyorlar
"Hikayenin Kadın Hali" Programı 2003'den bu yana Açık Radyo'da perşembeleri 15:30'da yayınlanıyor. Altınay'la başlayan serüven Spangler, Gülbahar, Ellialtı, Mater ve Kama'yla sürüyor. Kadınlar programda SSGSS'den başörtüsüne 'her hal'i konuşuyorlar.
9 Ağustos 2008
Emine Özcan
YELİZ KIZILARSLAN'la kitap
Bülent Somay'dan "Çokbilmiş Özne" Eleştirisi
Türban, ılımlı-ılımsız İslam ve liberallik tartışmalarına bir açıklama getirmek ve bu tartışmaları Marksizm perspektifinden ele almak için yazılan "Çokbilmiş Özne", tartışmaları farklı kavramlarla yeniden düşünmek, "bilmediğini bilmek" için zihin açıcı bir çalışma.
2 Ağustos 2008
Yeliz Kızılarslan
C. ULUKAYA ve N. VARDAR Tunceli'den bildiriyor
“Devletin Dersim’e Bakışının Ürünü: Munzur’a Baraj”
Munzur Festivali, coşkulu kutlama havası, festivallere özgü canlılığın içinden, bir çok derdini “bağırıyor”, “Munzur’uma Dokunma” da bunlardan biri…
2 Ağustos 2008
Ceyda Ulukaya,Nilay Vardar
MURAT GÜLSAÇAN yazdı
19 Satırlık “Bilim Haberi” Vakası
Neredeyse tümüyle yapay parçalardan oluşturulmuş ilk DNA Japon kimyacılar tarafından geliştirildi. Türkiye basınında "İlk akıllı DNA" diye haberleşti. Anlaşılan o ki editörler, bilim muhabirlerinden temel biyoloji bilgisi beklemiyor... Anlamadan derlenen bu haberin herhangi bir okuyucu tarafından anlaşılması da elbette mümkün değil.
2 Ağustos 2008
Murat Gülsaçan
Babalık güncesi - IX
Herkes Çekilince Bebek Oyuna Başladı
Buradan doğum günü hastaneye gelip sonra bir daha uğramayanlara seslenmek istiyorum: O gün yatağında baygın şekilde uyuyan küçük tırtıl şimdi Cirque de Soleil akrobatları gibi animasyona başladı. Artık onu tutabilene aşk olsun!
2 Ağustos 2008
Erhan Üstündağ
S. LAMRANİ'nin yorumu
Terk Etmek ya da Sosyalizmle İlerlemek: Küba’daki Değişimler
Çok uluslu haber kaynakları, Washington ve Avrupa Birliği; Kübalılar pazar ekonomisine geri dönmeyecekler. Onlar, daha rasyonel, daha dürüst ve çağdaş sosyalizmi kurma yolundadaki mücadelelerine devam edecekler.
2 Ağustos 2008
Salim Lamrani
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
ŞEYHMUS DİKEN yazdı
Beni, Kendini, Her Şeyi Yak!
Doğuda, “güvenlik gerekçesiyle” ormanlar yanıyor. TEMA dâhil birçok sivil toplum kuruluşunun haberi dahi yok. Hakkâri, Bingöl, Dêrsim, Şırnak, Mardin, Diyarbakır’dan sesler yükseliyor. Kimin umurunda…
2 Ağustos 2008
Şeyhmus Diken
SERDAR DEĞİRMENCİOĞLU anlatıyor
Eski Şarkılarla Yeni Gündem
Anayasa Mahkemesi kararını verince ertesi günkü gazete başlıklarını tahmin etmeye çalışıyorum. Başbakan konuşacakmış. Zorunlu, televizyonun sesini açacağız. Dinledikçe arkadaş nakaratı söylüyor; biz de katılıyoruz: "Palavra, palavra, palavra."
2 Ağustos 2008
Serdar M. Değirmencioğlu
Sağlık İçin Medya, Medya İçin Sağlık - 183
"Seçmek" de Bir Tavır ve Bir Yorumdur
Medyanın görevlerinden birisi de toplumu bilgilendirmek ve eğitimine destek olmak. Sağlık ve eşitsizlikler, küresel ısınma, yoksulluk neden yayınlarda yer almaz? Sanırım "habercilerin ve onlara kaynaklık eden sağlıkçıların" bu konularda eğitilmeleri gerekiyor.
2 Ağustos 2008
Mustafa Sütlaş
JAMES HANSEN'ın sunumu
20 Yıl Sonra Küresel Isınma: Devrilme Noktalarına Az Kaldı
"Kusursuz fırtına"nın, küresel felaketin unsurları bir araya toplanmakta. Siyasiler birbiriyle didişmekten vazgeçmezse, vatandaşlar başı çekmeli. Enerji bağımsızlığı sayesinde daha parlak, daha temiz bir gelecek mümkün.
2 Ağustos 2008
James Hansen
TUNCAY BİLECEN yazdı
Romanlar, Kentsel Dönüşüm ve Kağıttan Yaşamlar
Evi yıkılan Romanlardan biri anlatıyor: “270 YTL liraya kiraya çıktım. Geçimimizi kağıt toplayarak sağlıyoruz. Annemin vefat ettiği gün geldiler, 'mahkemeye gitsen de kazanamazsın' dediler. Okuma yazma bilmediğimden kabul ettirdiler. Pişmanım.”
2 Ağustos 2008
Tuncay Bilecen
MUAMMER SAKARYALI'nın yazısı
İzmir Halkı Su, Siyasetçiler Fırsat Derdinde
"Su sorunu, su özelleştirilerek çözülecektir" diyen neoliberallere karşı şimdiden yerel yönetimler düzeyinde açık tavır konmalı. Önümüzdeki yerel seçimlerde bu boyut, ciddi bir ayırt edici olmalı. Hem madenden hem temiz sudan yana olamazsınız.
1 Ağustos 2008
Muammer Sakaryalı
1
...
313
314
315
316
317
...
324
GÜNCEL
bianet'ten bildirimler
bianet'in özel bildirimlerine izin vererek önemli gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.
Sonra Hatırlat
İzin Ver