ENGLISH
KURDÎ
bianet
Haberler
Yazarlar
Galeriler
Dosyalar
Kitaplık
Kategoriler
ENGLISH
KURDÎ
bianet
biamag
english
kurdî
BÖLÜMLER
Haberler
Yazarlar
Özel Dosyalar
Projeler
Kitaplık
Galeriler
Sitede Ara
KATEGORİLER
SOSYAL MEDYA
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
RSS
E-bülten
KURUMSAL
Hakkımızda
İletişim
KVKK Politikası
Gizlilik Sözleşmesi
biamag
Sayfa 313
HÜSEYİN AKGÜN aktarıyor
Dersim'de Bayramla İlk Karşılaşmam
Birbirlerine gidip-gelen "yabancı" komşuların içten sıcaklığında bayramı hissederdik. Kapısından bile geçmediğimiz camiye hızla "bayram namazı"na gidenlerin telaşından anlardık. Bayram bizim için "onların" bayramıydı.
27 Eylül 2008
Hüseyin Aygün
Yeliz KIZILARSLAN yazdı
11-12 Eylül’lerin Dünya Romanından Yansıyan Gerçeği: Eva Luna
Eva Luna büyülü bir Latin Amerika masalı. Darbelerle kırılmış, kesintiye uğramış yaşamların içinden ‘hayat’ çıkarmaya çalışan insanların, büyülü gerçekçilik akımının öncülerinden, İsabel Allende’nin kaleminden çıkan en inanılmaz öykülerinden biri.
27 Eylül 2008
Yeliz Kızılarslan
REMZİ İNANÇ'tan
Milliyetçilik ve Edebiyat Üzerine Notlar
Milliyetçilik, edebiyatın etkileyici söz sanatından hep yararlanmıştır. Nitekim bunu çok kez dini de yedeğine alarak, dört dörtlük bir şekilde dünyalığını artırma yolunda sürdürmüştür. Büyük olasılıkla "Vatan Millet Sakarya!" bunları tanımlamak için söylenmiştir.
27 Eylül 2008
Remzi Inanç
"Slow movement"
Hızla Yayılan Yavaş Şehirler
İtalya'nın "Yavaş Şehir (Slow City)" hareketini destekleyenler, şehir merkezlerinde araba kullanımını yasaklayarak ve McDonald's şubeleriyle süpermarketleri kapatarak yaşanır kentler oluşturmaya çalışıyorlar. Asya'ya da sıçrayan bu akım, tüm Avrupa'da hızla yayılıyor.
27 Eylül 2008
Gizem Kahraman,Zeynep Güney
12 Eylül Treninde Transseksüellerin Adı Hiç Anılmadı
Bir gece hepimizi topladılar. Travestiler, translar, geyler... Geylere damga vuruldu. 50-55 kişi bir minübüste nefes alamıyoruz. Nereye götürüldüğümüzü bilmiyoruz. Boğaz köprüsünü geçerken dediler ki: “Eskişehir’e sürüleceksiniz.”
27 Eylül 2008
Bawer Çakır,Başak Kocadost
SERDAR ŞEN yazdı
Politika Yapmanın Aracı Olarak İçki
Alkol tartışmalarının ayrımlaştırıcı tarzı nedeniyle, insanların adeta dinden ya da din karşıtlığından yana tavır almış olacağı havası yaratılıyor. Sağcı-muhafazakar partiler bu saflaşmanın siyasal form kazanmasını sağlıyor. İçki kafa da yapar, politika da...
27 Eylül 2008
Serdar Şen
CİDAL HAKSOY yazdı
Sol, Politika ve Güç
Salt güç olmaya kilitlenmiş bir siyaset, siyaset sahnesinde sadece güç odakları gören bir özne, devrimci politikanın alanını da daraltıyor. Bu sefer elde edilen gücün kimin avucunda sıkışıp kaldığını görenler ayrılıp eskinin yenisi bir örgüt daha kuruyorlar.
27 Eylül 2008
Cidâl Haksoy
28 Yıl Önce 12 Eylül
Adımın Eylem'ken Selen Olmasını Anlamam İçin Büyümem Gerekti
Giriş kattaki evimizde koltuklar dururken niye yerde oturduğumuzu anlamam için büyümem gerekecekti. Serseri kurşun diyerek naif bir türle saramayacağımız kadar rotaları planlı kurşunlar güz göğünde yıldız gibi kayıyordu...
27 Eylül 2008
Selen Doğan
28 yıl sonra 12 Eylül
Metris'in İçinde ve Dışında, Kadınlar Darbeye Birlikte Dayandılar
Özlem Türkmen 27 yıl önce, daha 17 yaşındayken Metris cezaevinde yaşadığı 12 Eylül günlerini anlatıyor: "7-8 kadının kaldığı hücrelerde, elektriği, falakası, askısı, küfürü, tacizi, tecavüze yeltenilmesi vs. her türlü işkenceyi yaşıyorsunuz."
20 Eylül 2008
Emine Özcan
CAN YAMAN'dan
Bu Topuklar Tapılmak İçin Yapıldı
Ekim sonuna kadar İstanbul'un farklı yerlerinde dev topuklu ayakkabılar sergileniyor. Kimimizin taparcasına sevdiği bu arkaik icat, yaşayan tüm kadınların kâbusu, heteroseksüel travestilerinse cansız efsanesi.
20 Eylül 2008
Can Yaman
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
21 Eylül Barış Günü
Dünya Liderlerine Barış İsteklerini İnternet'ten İletin
BM, 21 Eylül Uluslararası Barış Günü'nde liderlere barış mesajlarını iletiyor. Barışın nasıl sağlanabileceğine dair mesajları İnternet'ten göndermek mümkün. Dünya liderleri 23 Eylül'de New York'ta buluşacak.
20 Eylül 2008
SEMRA ÇELEBİ'den
Su'suz Geçen 23 Yıl
Tarih 20 Eylül 1985. Binlerce insan elleri üzerinde bir cenaze taşıyor. Onları buluşturan, çiçeklerle süslenmiş tabuttaki usta ozan Ruhi Su. O gün, ustanın cenazesine gelenler, türkülerden korkanlara, kendi karanlıklarından çıkıp türküler söyleyerek cevap veriyor.
20 Eylül 2008
Semra Çelebi
ÖMER MADRA'dan
Bildiğimiz Dünyanın Sonu mu Geliyor?
Siz benden duymuş olmayın gene, ama galiba öyle. Yani, başlıktaki sorunun cevabı, en azından dünya bilim camiasının önde gelen isimlerinin büyük çoğunluğuna göre evet.
20 Eylül 2008
Ömer Madra
CAN ATALAY yazdı
İstanbul Barosu'nda Dar Zamanlar: Ayrılık Aşka Dahil Mi?
Eşitlik ve özgürlük davasının yanında saf tutan avukatların bir likidasyon dalgası ile tarumar olmasının sorumluluğunu kim alabilir? Bu dar zamanlarda kim böyle bir sorumluğu tarih önünde üstlenebilir?
20 Eylül 2008
Can Atalay
Bawer ÇAKIR yazdı
Apé Musa Barış Mücadelesinin Adıydı
Bugün, Kürt aydını, gazeteci ve yazar Musa Anter'in, ya da sevenlerinin deyimiyle Apé Musa'nın öldürülmesinin 16. yılı. Son ana kadar "barış" diyen Anter'in hayatı, bugün bir arada yaşamı savunan ve mücadelesini yürütenlerin yolunu aydınlatmaya devam ediyor.
20 Eylül 2008
Bawer Çakır
ŞAFAK TANRIVERDİ'den
Genç Alkolikler Rahatsız!
Deniz fenerlerinde ve kıyılarda içki içenlerin sayısındaki azalmayı araştırmazsak, "Moda iskelesi restuarant" kurtarılsa da "alkolik"lerin derdine çare olmayacaktır. Bu yaşam biçimine en fazla zarar veren "iktisadi baskı"mı, yoksa "mahalle baskısı" mı?
20 Eylül 2008
Şafak Tanrıverdi
ÇİĞDEM MATER anlatıyor
Sosyal Forum'da Yol Kaybedip Ermenileri Bulmak...
Sohbet ilerledikçe, kahveler içildikçe, “Peki” diyorum “o zaman neden yüzün asıldı İstanbulluyum deyince?”. Duyunca içimi buran o cümleyi söylüyor: “Ermeni olduğumu öğrenince ne yaparsın bilemediğim için.”
20 Eylül 2008
Çiğdem Mater
Y. KIZILARSLAN'dan
Nedenselliğin Mutlakıyetinden Belirsizliğin Müphemliğine
Stephen Kern'in Metis'ten çıkan kitabında ortaya koyduğu üzere, "neden" sorusunun mutlak olduğu bir dünyada "çünkü" bağlacının çoğulluğuda o kadar artıyor ve bildiklerimiz, bilmediklerimizi çekici kılacak bir biçimde özgülleşiyor.
20 Eylül 2008
Yeliz Kızılarslan
E. ÖNDEROĞLU'ndan
Doğa ve Uyum'dan Beslenen Hitit Hukuku'nda Pozitif Ayrımcılık İzleri
Erdal Doğan'ın Hitit Hukuku Kitabı ikinci baskıya geçti. Tarihin en eski hukuk sisteminde sadece ceza, borçlanma, evlilik gibi klasik meseleler değil, şeffaf yönetim ve pozitif ayrımcılık gibi Batı hukukunun henüz fark ettiği kavramların izleri var.
20 Eylül 2008
Erol Önderoğlu
UĞUR BİRYOL'un söyleşisi
İnce Belin Buğusu: Tarladan Sofraya Çayın Öyküsü
Çay, Türkiye'de en çok tüketilen içeceklerden biri. Ancak çayın sofralara nasıl ulaştığını yöre insanları dışında pek bilen yok. "İnce Belin Buğusu: Çay" belgeselinin yönetmeni İsmail Şahinbaş'la konuştuk.
13 Eylül 2008
Uğur Biryol
ŞEYHMUS DİKEN'den
Bir Vals Yapsın da Görelim!
Siz partneri belirleyin emin olun isimlerini telaffuz ettiğiniz ya da edemediğiniz Kürtler ve de Kürtlerin bütün "sayın" ve "saygın" şahsiyetleri, valsi de diğer tüm dansları da tahmin edemeyeceğiniz kadar iyi becerirler…
13 Eylül 2008
Şeyhmus Diken
NİMET ÇELEBİ aktarıyor
Darbe Sonrası Genç Olmak ve 14 Nisan Yürüyüşü
Sonuçta eylemimiz etkili oldu ve yasa önerisi meclisten geri çekildi. Biz kazanmıştık. Yalnızca kendimiz için değil, tüm toplum için. Topluma giydirilmek istenen deli gömleği yırtılmıştı ve gerisi gelecekti. 89 bahar eylemleri gibi...
13 Eylül 2008
Nimet Çelebi
AKTAN USLU aktarıyor
Kocaeli'nde Yerel Gazeteciler Sömürüye Karşı Örgütleniyor
Hazırladığımız program, gazetelerde sendikal örgütlenme olmasa dahi üretimden gelen gücün kullanılmasını savunuyor. Ülke genelinde de güvencesiz çalışan tüm yerel gazeteciler için çözüm örgütlenmekten geçiyor.
13 Eylül 2008
Aktan Uslu
Y. KIZILARSLAN'dan
Brontё’den Rhys’a Deliliği Kutsayan "Öteki" Kadınlar
Her sınıftan, ırktan, dilden, dinden ve milliyetten kadının başına gelen, erkek egemen iktidarın sömürgeleştirme oyunlarına karşı delilerek ve oradan da yazıya ulaşarak başarı kazanmak ancak Emily ve Rhys gibi birkaç deha kadın yazara nasip olur.
13 Eylül 2008
Yeliz Kızılarslan
ELİF KAMIŞLI'dan
Alkolü Sevebilirsiniz, Peki Alkolikleri?
Alkolden her kurtuluş çabasında, “Bu defa farklı olacak” diyen aşıklar için Einstein’ı devreye sokuyorum: “Delilik, farklı bir sonuç elde etmeyi umarak defalarca ve defalarca aynı şeyi yapmaktır.”
13 Eylül 2008
Elif Kamışlı
ÖMER TÜRKEŞ'ten 12 Eylül ve edebiyat
Kıyamet Zamanında Edebiyat Yapmak
80'li yıllara damgasını vuran sözcük "birey"di. Yeni kültürel iklimde esen birey, cinsellik, özgürleşme ve özel hayat fırtınaları, 12 Eylül "edebiyatı"nın merkezi temasını oluşturur. Ancak belleklerde yer edecek bir "12 Eylül Romanı" külliyatından söz etmek zor.
13 Eylül 2008
A. Ömer Türkeş
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
C. KILIÇÇIOĞLU'ndan
Siirt’te 12 Eylül ve “Filistin Askısı” Gülmeceleri
12 Eylül sabahında ben 12 Mart günlerini hatırlayıp ürpermiştim. Rahmetli annem ise üniversitedeki torunları rahat okuyacak umuduyla tarifsiz sevinçler içindeydi. Bu sevinci asla eksilmedi.
13 Eylül 2008
Cumhur Kılıççıoğlu
SEMRA ÇELEBİ'den
12 Eylül’den “Sıyrılıp Gelen” Şarkılar
12 Eylül 1980 askeri darbesi, öncelikle son yirmi yıl içinde hızla yükselen hak ve özgürlük mücadelesinin önünü kesmekle birlikte ülkenin kültür-sanat gelişiminde de köklü değişimlerin yaşanmasına neden oldu. Kızılok, Ortaçgil, Grup Yorum ve diğerleri...
13 Eylül 2008
Semra Çelebi
ÖMER MADRA uyarıyor
Kapkara Bir Gelecek İstemiyorsak
Daha fazla dalga geçmeden, artık eyleme geçmeli, öncelikle kömüre dur demeliyiz. Kendimizi ve sevdiklerimizi kömür karası bir geleceğe mahkûm etmemek için. Hemen, şimdi!
13 Eylül 2008
Ömer Madra
bianet'ten Ayrılırken...
bianet'te vicdanımın boş yere sızlamasına izin vermektense onu "haber" biçiminde örgütleyebileceğimi, haberin, yani "yeni ve önemli" olanın cazibesini yitirmeden hak temelli kurulabileceğini öğrendim. bianet günlerimi çok özleyeceğim.
13 Eylül 2008
A. Nilüfer Zengin Kürkçü
ŞADİYE DÖNÜMCÜ'den hayatın şiir halleri
Kendi İstediğin Şekilde Kendin Ol, Artık
En büyük hatam mı? Kendimi yok saymam. Annem, kardeşlerim halam ve daha sonra da -neredeyse sadece- eşim için yaşadım hep. Onlar içim her şeyi yaptım. Kendim için hiçbir şey.
13 Eylül 2008
Şadiye Dönümcü
AYŞEN GÖRELELİ'den
Bergama'dan Mektup Var!
Ne bilsinler, bu işlerin ne çetin, karşımızdaki güçlerin neçe destekçileri olabileceği, içimizdekileri bile satın alabileceklerini… Bir gün, Ferhat’ın da madende işe başvurduğunu duyduğunda yarıldı Fidan’ımız. Atıverdi papatyalardan ördükleri yüzüğünü.
6 Eylül 2008
Ayşen Göreleli
1
...
311
312
313
314
315
...
322
GÜNCEL
bianet'ten bildirimler
bianet'in özel bildirimlerine izin vererek önemli gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.
Sonra Hatırlat
İzin Ver