ENGLISH
KURDÎ
bianet
Haberler
Yazarlar
Galeriler
Dosyalar
Kitaplık
Kategoriler
ENGLISH
KURDÎ
bianet
biamag
english
kurdî
BÖLÜMLER
Haberler
Yazarlar
Özel Dosyalar
Projeler
Kitaplık
Galeriler
Sitede Ara
KATEGORİLER
SOSYAL MEDYA
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
RSS
E-bülten
KURUMSAL
Hakkımızda
İletişim
KVKK Politikası
Gizlilik Sözleşmesi
biamag
Sayfa 314
Hüseyin AYGÜN yazdı
Adli Yıl Başlıyor: “Bizim Eller”de Yargı Manzaraları
Sanık kürsüde kendini savunuyor: “Geçen seneydi, geceyarısı benim evime geldiler, yataklarımızdan uyandık, çok korktuk." Hakim. “Ne istiyorlarmış?”, Sanık: “Ma ben ne bilem eline silah almış, devleti yıkacam diyor pez...k” Yeni adli yıl hayırlı olsun...
6 Eylül 2008
Hüseyin Aygün
MÜGE GÜRSOY SÖKMEN'le söyleşi
Frankfurt Kitap Fuarı’na Doğru…
Frankfurt Kitap Fuarı'na yaklaşırken FKF Türkiye Ulusal Yürütme Komitesi Eş Başkanı, Metis'in Yayın Yönetmeni Müge Gürsoy Sökmen "Ülkemizdeki edebiyat ve düşünce üretiminin küresel dolaşıma katılması, sözünü küresel ölçekte söyleyebilmesi bana çok önemli geliyor" diyor.
6 Eylül 2008
Semra Çelebi
A. Z. EREN yazdı
Yas, Orman Yasaları ve İlhan Berk
İlhan Berk aramızdan ayrılmadan önceki son yolculuğunu Ocak 2008'de Diyarbakır'a yaptı. Evimde üç gün ağırlama onuruna eriştim. Hepimizin sevgilisiydi, nasıl ki taş'ın ve su'yun sevgilisiyse bizim de öyle.
6 Eylül 2008
Azad Ziya Eren
DIMOPULU'yla 6-7 Eylül ve sonrası
"Günden Güne Bilmiyordum Ne Olacak...."
1965'ten beri Atina'da yaşayan Eleni Dimopulu, 6-7 Eylül olaylarında 10 yaşındaymış... Bu yıl Mart'ta İstanbul'a gelmiş ilk kez, "İstanbul benim yurdum" diyor. Evini görmüş, ağlamış, oteline geri dönmüş, eskisinden de güzel bulmuş İstanbul'u.
6 Eylül 2008
A. Nilüfer Zengin Kürkçü
ŞADİYE DÖNÜMCÜ aktarıyor
Çocuklar İşte, Anne-Babalar Kreşte!
“Torun çocuğum Selva gibi, büyükbaba Latif de kreşe gidiyor. Hey gidi dünya; hey!", “Biliyorsun ki gündüzleri senin yalnız olmadığını bilmek bizi, çocuklarını rahatlatıyor. Sağ olsun akşamları da Gülfidan Hanım var. “
6 Eylül 2008
Şadiye Dönümcü
ŞEYHMUS DİKEN soruyor
Oruç mu Tutuyoruz, Kafa mı?
Yasaklılık gün boyu “fizyolojik olarak aç kalış” üzerinden, salt oruçlu olana tahammül, hatta neredeyse oruçluya biat üzerine bir yaşam biçimi zorlanıyor. Yoksulluğun bir avuç yiyeceğe “politik olarak” mecbur edilişinin alışıldık ramazan görüntüleri de var.
6 Eylül 2008
Şeyhmus Diken
HERKÜL MİLLAS yazdı
6/7 Eylül 1955: Neden Hala Gündemde?
Kötü durumları yaratanların kimler olduğu da, yani kimlikleri de önemlidir. Felakete neden olan eğer "bizden" biriyse olay zamanla unutulmaya yüz tutar. Yok eğer felaketin müsebbibi "öteki" ise sorumlu milli tarih içinde yaşatılır, unutulmaması için çaba gösterilir.
6 Eylül 2008
Herkül Millas
NAYAT KARAKÖSE yazdı
Belki de En Çok Bu 6 Eylül’de Çekmeliyiz "Tililili"yi...
Bu yıl 6 Eylül içinde önemli miktarda umut barındırıyor. Bu akşam Ermenistan-Türkiye bir maç vesilesiyle buluşuyor. Belki de 6 Eylül 2008 sayesinde kurulamamış diyalogları gelecekte bulacağız.
6 Eylül 2008
Nayat Karaköse
Y. KIZILARSLAN'dan
Masumiyet Müzesi: Gecikmiş Modernitenin Çift Yönlü Simgesi
Anlatıcı yazar, romanın sonunda anlaşılacağı gibi, yazar Orhan Pamuk ile ana karakter Kemal’in yer değiştirmesi üzerine kurulu olduğu için anlatıcı ‘bekaret almak ve vermek’ fiilleriyle ince ince oynayarak toplumsal eleştiriyi edebi bir kurmaca olarak yapıyor.
6 Eylül 2008
Yeliz Kızılarslan
SABRİ GÜRSES'in söyleşisi
"Bütün Çevirmenler, Birleşin!"
Digitürk, bir başka çeviri üzerinde oynamasını istediği Ali Ünal'ı, reddedince işten çıkardı. Ünal "On, yirmi, yüz kişi olduğumuzda artık iş kaybetmeyiz. Böyle korkumuz da olmaz. Zincirlerimizden başka kaybedecek bir de işimiz varmış gibi davranmamak isterim" diyor.
6 Eylül 2008
Sabri Gürses
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
BİANET'TE STAJYER OLMAK
bianet Medya ve Haberciliğe Bakışımı Değiştirdi
Yaygın medyanın tek sesliliği bana bianet gibi bir yerin varolabileceğini bile düşündürtmemişti. Kulağa abartılı ve dramatik gelebilir ama eve dönerken içimden “ Burası çölde bir vaha” ve “ İşte budur!” diye sevindiğimi hatırlıyorum.
4 Eylül 2008
Ruşen Fırat Güllüoğlu
Neşe Ozan Sulukule'de Yıkımı Fotoğraflarla Anlatıyor
Sonunda her şey bittiğinde, evin iki odasının tavanının, beş katlı evlerden yuvarlanan molozlarla ağır hasar gördüğü ortaya çıktı. O yaşlı adamın ağlayışını hayatım boyunca unutamam. Sonra saat 5 geçti.. Mesaiyi bitirip, bütün pislikleri ortada öylece bırakıp gittiler. Ama o evde ve mahallede hayat hâlâ sürüyor.
30 Ağustos 2008
Neşe Ozan
NİLAY VARDAR Esmeray'la söyleşti
“En Büyük Hayalim Harbiye Açıkhava’da Gösteri Yapmak”
Esmeray tek kişilik gösterisine devam ediyor. Geride bıraktığı turneyi anlatıyor: Rektörün 'eşcinsel yok' dediği Ankara'daki gösteri politik bir çıkış oldu. Adana'da benim için 'Kürtlük buna mı kaldı?' demişler. Diyarbakır harikaydı, ilkti, devrimdi...
30 Ağustos 2008
Nilay Vardar
GÜVEN TURAN yazdı
İlhan Berk Öldü...
Benim tanıdığım en büyük şiir severdi de İlhan Berk. Yanında bir şairin adı geçmesin, hemen soruşturmaya başlar, kitaplarını ister, kovalardı onu. Dünyanın neresinde olursa olsun, bir şair, İlhan Berk için aşktan sonra ya da aşkla birlikte peşine düşülecek tek şeydi.
30 Ağustos 2008
Güven Turan
ENGİN ERKİNER yazdı
68'i Yeniden "Uzun" Okumak
68’in tarihinin ülkeler bazında değil evrensel olarak yazılması gerektiği, bu bağlamda uzun 68’de yer alan ve evrensel etkisi olan gelişmelerin her ülke ve bölgeyi nasıl etkilediğinin önemle dikkate alınması ihtiyacı görece yeni ortaya çıktı denilebilir.
30 Ağustos 2008
Engin Erkiner
HANDAN ÇAĞLAYAN yazdı
Sosyoloji Kökenli Bir Öykücüden Zorunlu Göç Hikayeleri: Keder Perileri
Remziye Arslan'ın Keder Perileri, araştırmalarda birer rakama indirgenen sıradan insanların dünyasını açıyor bize. Hiçbir rakam bir insanın zorunlu olarak geride bıraktığı kasabasına geri dönüp de hiçbir şeyi yerinde bulamayınca ne hissettiğini anlatamaz.
30 Ağustos 2008
Handan Çağlayan
Şişe Suyu Çılgınlığı
Bütün araştırmalarımın sonunda kesin olan tek bir sonuca vardım: her çeşme suyu mükemmel değil. Şişe suyu firmaları da kamuoyuna değil hisse sahiplerine hesap veriyor.
30 Ağustos 2008
Elizabeth Royte
M. HALİS İŞ aktarıyor
Güneydoğu'da Yoksunluk, Yoksulluk ve Suça İtilen Çocuklar
Sosyolog Bedirhanoğlu, Güneydoğu Anadolu bölgesinde “suç ve çocuk” ilişkisini inceledi. Suça itilen çocukların çoğunluğunu aile korumasından uzakta; ekonomik yetersizlikler içinde büyümüş.
30 Ağustos 2008
Mehmet Halis Iş
N. VARDAR-C.ULUKAYA Tunceli'den bildiriyor
Tunceli'de Gazeteci Olmak: Ölüme Karşı Yaşamı Savunmak
Gazeteciliğin esası olarak öğretilegelen "tarafsızlık" ilkesini, silahlı çatışma yaşanan bölgelerde pratiğe geçirmek oldukça zor: "Neden manşetler çok yumuşak diye tepki görüyoruz, ölüme karşı yaşamı savunmak nasıl bir yumuşaklık anlamıyorum."
30 Ağustos 2008
Ceyda Ulukaya,Nilay Vardar
ŞEYHMUS DİKEN yazdı
Sürgün İçin Zamanın Değeri
Firat Cewerî’nin daha önce Kürtçesi okurlarıyla buluşan “Gecikmiş Bir Sonbahardı” romanı, küllerinden doğan bir dilin sürgünlükte boy veren edebiyatının, egemen dile (Türkçeye) edebi bir armağanı gibi duruyor.
30 Ağustos 2008
Şeyhmus Diken
ELİF KAMIŞLI yazdı
Çocukluğun Soğuk Geceleri
Saatlerin geçmek bilmediği bu yerde, yılların başdöndürü bir hızla geçişi kafamı kurcalıyor. Uzmanlar, hiç önlem alınmazsa 2030’da dünyanın tüm kaynaklarını tüketeceğimizi söylüyor. Bugün çimlerde yuvarlanan kuzen çocuğu, kendi çocuklarını getirebilecek mi oynamaya?
23 Ağustos 2008
Elif Kamışlı
SEVİLAY ÇELENK yazdı
Yaşasaydı Türkiye’de Adı “Devrim” Olan En Yaşlı Adam Olacaktı
Devrim Çelenk’i 24 Ağustos 1978’de, faşistler, Beyazıt’ta vurdular. Otuz yıl olmuş, yaşı kadar yıl. “Devrimler Ölmez” diyorlardı büyükler ama amcamız artık yoktu...
23 Ağustos 2008
Sevilay Çelenk
MUSTAFA SÜTLAŞ yazdı
Otizm Platformu’nun Sesine Kulak Verilmeli
Otizm Platformu'nun verdiği bilgiye göre Türkiye'de yaklaşık 450 bin otizmli bire, 0-14 yaş grubunda ise 125 bin civarında otizmli çocuk var. MEB verilerine göre, Türkiye genelinde devlet okullarında sadece 2 bin 114 otizmli çocuğun eğitim alıyor.
23 Ağustos 2008
Mustafa Sütlaş
ECE YILDIZ'dan "AB-Türkiye" yaz okulu
Avrupa'yla Aramızda "Kültür Farkı" Var...
Viyana Diplomat Akademisi'nin 15 günlük yaz okulunda "Niçin Türkiye ve AB yan yana gelemez?" sorusuna eğitmenlerin verdikleri yanıtlar arasında beni en çok tatmin edeni "kültür farklılıkları" oldu.
23 Ağustos 2008
Ece Yıldız
Dersimli Şiar: Baskının Olduğu Yerde İsyan Meşrudur
Dersim’de iki stajyer muhabir olarak gözlemlediğimiz şey, işsizlik ve çatışma ortamının baskısını en fazla hisseden kesimin gençlik olduğu. Çatışma ortamında büyümek, sosyal yaşamın kısıtlı olması ve iş bulma zorluğu... Bir süre sonra seçim yapmak gerekiyor: Dersim’de kalmak ya da gitmek.
23 Ağustos 2008
Ceyda Ulukaya,Nilay Vardar
ŞEYHMUS DİKEN'den 1 Eylül Barış Günü'ne çağrı
Türkiye Ne Zamana Nadar Barış’ını Arayacak?
31 Ağustos 2008 Pazar günü İstanbul, Diyarbakır ve Adana'da "İnsanca Yaşanabilecek bir Türkiye" için gerçekleştireceğimiz barış mitinglerine, barış buluşmalarına tüm yurttaşlarımızı davet ediyoruz.
23 Ağustos 2008
Şeyhmus Diken
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
A. ve İ. ATAMAN aktarıyor
Abhazlar da Bağımsızlık İstiyor
Güney Osetya'nın yanı sıra Abhazya da Gürcistan'dan bağımsızlığını kazanmaya çalışıyor. Abhazların kendi parlamentosu var. Ekonomik ilişkileri Rusya ve Türkiye üzerinden yürüyor. Turizm önemli. Ana talep bağımsızlığın tanınması.
23 Ağustos 2008
Zeynep Güner
GÖNÜL İLHAN Cunda'yı yazdı
Cunda'da Yaşamak
İnsan burada, Cunda Adası’nda; sarımsak taşı renginin verdiği huzurla boyalı ada evlerinin görüntüsüyle kendinden geçiyor. Arınıyorsunuz her türlü çirkinlikten. Her türlü yükten, anlamsızlıktan, sanal olandan kurtuluyorsunuz.
23 Ağustos 2008
Gönül İlhan
"Kot Kumlamadan Ölümler Maske ve Havalandırmayla Önlenebilir"
Bingöl'ün Karlıova Taşlıçay Köyü'nde neredeyse her evde bir "kumlama hastası" var. İşçilerden biri anlatıyor: "Kot kumlamaya gelirsin, askerde çürüğe çıkınca hastalığını öğrenirsin, köyüne döner ölürsün."
23 Ağustos 2008
YELİZ KIZILARSLAN yazdı
Gustave Flaubert’in Radikal Kolonyalizm Eleştirisi: “Saf Bir Yürek”
Flaubert'in "Saf Bir Yürek” novellasındaki kolonyalizm eleştirisi bugünden bir bakışla post kolonyal bir çaresizlik için umut olabilecek talebi; 1 Ağustos'ta Fransa, “bölgesel dilleri Fransa'nın değerleri” olarak gören anayasa değişikliğini gerçekleştirdi.
23 Ağustos 2008
Yeliz Kızılarslan
Babalık güncesi - X
Melih Tatilde...
Arabanın bagajına bir kazan bir de tüp sığdırmak mı zor, 70 bebek bezi sığdırmak mı? Güvenlik mi önce gelir, demokrasi mi? Domatesler için de emniyet kemeri zorunluluğu var mı? Bebeklerin poposuna deniz suyu kaçar mı? Tüm cevaplar bu yazıda...
23 Ağustos 2008
Erhan Üstündağ
1968 Çekoslavakya İşgali Tanığı Anlatıyor: Prag Baharı Ezildi
İşgalin ilk günlerindeki çaresizliğimizi hatırlıyorum. Geleceğim yok olmuş gibi hissetmiştim. Ama tabi ki umut en son kaybolan şey, bir şekilde siyasi liderlerimizin – bir kısmı kaçırılmış bazıları da Moskova’ya götürülmüştü- Ruslardan kurtulabileceğini düşünüyorduk.
23 Ağustos 2008
1
...
312
313
314
315
316
...
323
GÜNCEL
bianet'ten bildirimler
bianet'in özel bildirimlerine izin vererek önemli gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.
Sonra Hatırlat
İzin Ver