ENGLISH
KURDÎ
bianet
Haberler
Yazarlar
Galeriler
Dosyalar
Kitaplık
Kategoriler
ENGLISH
KURDÎ
bianet
biamag
english
kurdî
BÖLÜMLER
Haberler
Yazarlar
Özel Dosyalar
Projeler
Kitaplık
Galeriler
Sitede Ara
KATEGORİLER
SOSYAL MEDYA
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
RSS
E-bülten
KURUMSAL
Hakkımızda
İletişim
KVKK Politikası
Gizlilik Sözleşmesi
biamag
Sayfa 312
Y. BAYRAMOĞLU'ndan
Vize Kuyruğunda Takılıp Sınırları Aşamamak
İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ülkeden çıkma hakkını sahip olunan vatandaşlığa bakılmaksızın bütün insanlara tanıyor. Ama gerçekte bu hak sadece kâğıt üzerinde var. Uygulamada insanın sınırları devletlere daraltılıyor; bu sınırlar dışında kalanlar, “daha az insan” olarak görülüyor.
18 Ekim 2008
Yener Bayramoğlu
BAWER ÇAKIR'dan
Kars'ta Eşcinsel Ol(ama)mak Üzerine Bir Muhabbet
"İyi ki şairler, yazarlar, müzisyenler var" diyor. "İyi ki... Onlar olmasaydı hayat çok zor olurdu benim için. Sırf benim için de değil, herkes için" diyor onay bekler bir ifadeyle. Katılmamak elde mi? Değil elbette.
18 Ekim 2008
Bawer Çakır
Y. KIZILARSLAN'dan
Küçük Altın Balık’ın Nobel Zaferi
2008 Nobel Edebiyat Ödülü’nün açıklanmasından sonraki tartışmalar, Orhan Pamuk’un Nobel başarısı sonrasındaki tartışmaları hatırlatıyor. Le Clézio’da, Pamuk gibi kendi edebi yolculuğunda ilerleyen bir gezgin.
18 Ekim 2008
Yeliz Kızılarslan
İ. KAYA ve A. ATALIK'tan
Güvenli ve Yeterli Yiyecek Herkesin Hakkı
Gıda güvencesi ve gıda güvenliği ile ilgili yaşanan sorunların ana kaynağı uygulanan yanlış politikalar. Türkiye’nin bu sorunlarla başa çıkabilecek bilgi ve donanıma sahip teknik kadroları ve fedakar insanları mevcut.
18 Ekim 2008
Ibrahim Kaya,Ahmet Atalık
NERMİN YILDIRIM yazdı
Diyarbakır'da Kütüphane Kuran Kadınlar Destek Bekliyor
Diyarbakır'da Ceren Kadın Eğitim Merkezi öncülüğünde kadınlar kütüphaneye kuruyorlar. Kütüphane faaliyetleri içinde dil ve bilgisayar kursları ile felsefe kulübü de var. Ceren Kadın Eğitim Merkezi'nden Kaplan "Bugün ders alan kadınlar, yarın başka kadınlara ders verebilsin" diyor.
18 Ekim 2008
Nermin Yıldırım
NİLÜFER ZENGİN yazdı
Heidegger'in Varlık ve Zaman'ı Layıkıyla Türkçe'de
Varlık ve Zaman, Heidegger’in “Varlık sorusu”nu yeniden ve aslında bütün bir batı felsefesi geleneğini zora sokarak sorduğu, düşünsel olarak çetrefil olmak bakımından bir parça dokunulmazlığını daima koruyan bir yapıt.
11 Ekim 2008
A. Nilüfer Zengin Kürkçü
EMEL BAŞTÜRK AKÇA'dan
Habercilikte Yeni Arayışlar Ve Hak Haberciliği
Barış gazeteciliği, hak haberciliği gibi arayışlar, medyanın yarattığı hegemonyaya direnme, bir karşı hegemonya yaratabilme umudu olarak oldukça önemli çabalar ancak medyanın ekonomik yapısını göz ardı ederek habercilikte bir değişim yaratabilmek zor.
11 Ekim 2008
Emel Baştürk Akça
1985'den bir röportaj
HIV/AIDS'i Bulmanın Umudundan Nobel'e
Bu yıl Nobel Tıp Ödülü'nü alan Prof. Barre ve Prof. Montaigner, bundan 23 yıl önce verdikleri röportajda HIV/AIDS'i "en kısa sürede yeneceğimizden eminiz" diyordu. O sırada daha virüsün adı üzerinde bile uzlaşılamamıştı.
11 Ekim 2008
Çiçek Cengiz Şakiroğlu
CANAN KOCA yazdı
Spor Camiasında Cinsel Taciz
Spor kurumu her türlü cinsel taciz ve cinsel istismar olaylarının sorumluluğunu üstlenmeli, bu tür olayların engellenmesi ve sporun sporcular için güvenli bir yer olabilmesi koşullarını sağlamalıdır. Ancak bu yolla spor kurumları gerçek şeffaflığa ulaşabilir.
11 Ekim 2008
Canan Koca
7 Ekim 1984
İlyas Kardeşimiz, Canımız Bizim...
"Sevgili anacığım ve babacığım, Şu an sizlere en son mesajımı iletiyorum. Ben sizlerin yüzüne kara çalacak hiçbir şey yapmadım. Bu günlerde size ağır gelen bu itham gelecekte sizlere bir şeref payesi olarak görülecektir."
11 Ekim 2008
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
DERYA ERDEM'den
Tedavi Giderlerine Var mısın, Yok musun?
Bütün yarışmacılar, konuklar ve Melike adına yarışan Naciye Hanım ağlıyor. Program sunucusu da çok üzgün, söyleyecek bir şey bulamıyor ve “Kâbus gibi bir gece oldu. İşin kuralı bu, bu oyun kurallarına göre oynanıyor,” diyor büyük bir çaresizlikle.
11 Ekim 2008
Derya Erdem
Kağıt işçisi MEHMET'ten
Kimsenin Kağıt Toplamak Zorunda Olmadığı Bir Gün
Abla, "demek sen zaten bir yazarsın" dedi. Kağıtçıdan yazar olur mu ki, demek istedim ama aslında ben de inanmıyorum ki kağıtçı olduğuma. Sanki başkası kağıtları topluyor, bense sürekli hayal ediyorum, kafamda sesler oluyor.
11 Ekim 2008
Mehmet
HAZİRAN DÜZKAN yazdı...
R.E.M. uMutlu, Ben uMutlu, Herkes uMutlu...
Yirmi şarkıya yaklaşan bir şarkı listesiyle, beklenenin aksine son albümlerine ağırlık vermeden, herkesi tatmin etti R.E.M. Sadece Losing My Religion için gelenler de, en önde durup her şarkıyı ezbere bilenler de memnuniyetle ayrılmışlardır diye tahmin ediyorum.
11 Ekim 2008
Haziran Düzkan
K.T. AKMEHMET'ten
Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Müzesi Açıldı
Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Müzesi'nin amacı, hastanenin tarihsel değeri ile psikiyatri, nöroloji ve nöroşirurji alanlarındaki öncülüğünü ve yerini vurgulayarak, kültürel mirasının gelecek nesillere aktarılmasını sağlamaktır.
11 Ekim 2008
Kadriye Tezcan Akmehmet
ŞADİYE DÖNÜMCÜ'den hayatın şiir halleri
Yüreği Altı Ay Kış, Altı Ay Yaz Olan Kadın
Arkadaşım Suna'nın köy evindeki yan komşusu Şefiye Teyze'yle bir gün önce tanışmış, ertesi gün turşu kuracağını öğrenince yardım edebileceğimi söylemiştim. O evine gidince Suna özetleyivermişti hayat öyküsünü.
11 Ekim 2008
Şadiye Dönümcü
Y. KIZILARSLAN'dan
Kudüs’teki Eichmann ve Kötülüğün Sıradanlığı Üstüne Bir Çalışma
1960 yılında Arjantin’de yakalanarak Kudüs’te yargılanan Nazi savaş suçlusu Otto Adolf Eichmann’ın yargılandığı davayı Hrant Dink için, 13 Ekim sabahı Beşiktaş İskelesi’nde, insanlık ve adalet adına hep birlikte hatırlamak gerek.
11 Ekim 2008
Yeliz Kızılarslan
ŞEYHMUS DİKEN'in yorumu
Kürt'süz Bir Hayat mı Düşünüyorsunuz?
Bir türlü çözüm için çaba sarf edilmeyen; hep yokluk, inkâr, imha, köklerini kazıma, en iyimserinden ise Kürt satıcıdan alışveriş etmeme diye algılanabilecek bir politikanın mimarı olmak nasıl bir duygu? İnsan sürekli olarak böyle bir ruh hali içinde nasıl yaşar.
11 Ekim 2008
Şeyhmus Diken
E. ÜSTÜNDAĞ'dan
Erkek Sanata Başkaldırının İzleri İstanbul'da
İstanbul Modern'de açılan "suyun bir arada tuttuğu" sergisi 70'lerden bu yana çağdaş sanata bakarken, feminist avangardın önemli parçalarını da izleyiciyle buluşturuyor. Sherman, Goldin, Antin gibi 39 sanatçının işleri 11 Ocak'a kadar görülebilir.
4 Ekim 2008
Erhan Üstündağ
A. ÜSTKANAT'tan
Hayvanlara İyi Davranmak İçin Neyi Bekliyoruz?
Ben bildim bileli “önce insan, bu konular sonraya” dendi. Belki de bir şeylere artık tersinden bakmak gerekiyor… Belki de çözümler basit. Belkide çocuklarımızı hayvanlara sevgi besleyerek büyütmek, vicdan denilen şeyi eğitmek gerekiyor…
4 Ekim 2008
Aydan Üstkanat
ŞEYHMUS DİKEN aktarıyor
Eskişehir Ne Kadar Eski!
Adı “eski” kendi “yeni” olan şehirden bana ne mi kaldı? Sadece o fotoğraf. İki bitişik ve ayrı pencereden, aynı sokağa merakla bakan iki yaşlı insan.. Bir de Odunpazarı…Bir de Porsuk…
4 Ekim 2008
Şeyhmus Diken
F. BAŞKAYA'dan
Zenginlerin Dünyası: Bütün Ülkelerin Kapitalistleri Birleşti...
Zenginlerin sayısı artarken yoksulların sayısısı da artmak zorunda, nitekim artıyor. Bir insanın değerinin sahip olduğu tüketim malları miktarıyla, sadece maddi zenginlikle ölçüldüğü bir insanlık toplumu mümkün ve sürdürülebilir değildir.
4 Ekim 2008
Fikret Başkaya
Y. KIZILARSLAN'dan
Roland Barthes ve Yazma Arzusu
Post-modern teorinin kurucularından biri kabul edilen Roland Barthes, Jacques Derrida’ dan etkilendiği makaleleriyle, yapı- sökücülük ve okur merkezli edebiyat kuramlarının öncülüğünü yapar.
4 Ekim 2008
Yeliz Kızılarslan
Prof. Dr. Kozanoğlu: "Kriz Türkiye'nin Önünde Fırsat Olabilir"
Express ile yaptığı söyleşide iktisatçı Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, "Piyasaların hafızası çok kısadır," diyor. "'80'lerde ödenemeyen borçların hesabını kimse pek sormadı... Şimdi, Türkiye'nin de borçlarını yeniden yapılandırması için bir fırsat doğuyor. Efelik yerine pazarlık yapılabilir.
4 Ekim 2008
Siren Idemen,Aykut Kılıç
SEMRA ÇELEBİ'den
Cezaevinde Bir Bayram Görüş(eme)mesi
Bir lütuf gibi dökülüyor kelimeler gardiyanın ağzından. Kardeşlere verilen yılda sadece iki kerelik “açık görüş hakkımız” elimizden alınmış ve gardiyan “kapalı görüş hakkınız saklıdır” derken sevinmemizi bekliyor.
4 Ekim 2008
Semra Çelebi
MAHMUT SANSARKAN yazdı
Sosyal Forum’da Bir Fırsat Daha Kaçtı, Umutlar 2010 İçin İstanbul'da
Sosyal Forum’un çözüm için sihirli bir değnek olmadığının farkında olmakla beraber, deneyimlerin aktarılması ve çözüm eksenli alternatif politikaların üretileceği bir platforma dönüşmesi ‘atla deve’ değil…
4 Ekim 2008
Mahmut Sansarkan
ELİF KAMIŞLI'dan
Bayram, Gitmek ve Persepolis
Bayramla Persepolis’in bağlantısı da benim gidişimden kaynaklanıyor. Marjane’le benzer sebeplerden huyunu suyunu bilmediğim başka bir memlekete gidiyorum. En azından aile büyüklerinden hatıra dantellerimi örttüğümde, her yer evim olacak biliyorum.
4 Ekim 2008
Elif Kamışlı
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
J. KARABEKİR'den
Tiyatro Avesta Kürtçe Islık Çalıyor: Araf-İki Ülke Arasında
Tiyatro Avesta sahnede, Anter’i yaşatıyor, yaşatacak. Anter’i de, Kürtçe ıslık çalan birçok insanı da… 20 Eylül 2008’de Nusaybin’de seyrettiğimiz prömiyer, oyunun başarısıyla da, seyircinin katılımıyla da görülmeye değerdi.
27 Eylül 2008
Jale Karabekir
Ş. DÖNÜMCÜ'den
Zalife Teyze ya da İnsan Ömrünü Nereye Vermeli
“Yaşlılık zor ama ben sevdim" diyor. Gençliğini toprak, tütün almış elinden. Zaten anlamamış hiç. “Üç beygirlik iş yapar bizim gelin” dermiş kaynatası. Ellisinden sonra öğrenmiş Arapça’yı. Geçen ramazandan bu yana dördüncü kez hatmediyor Kuran'ı
27 Eylül 2008
Şadiye Dönümcü
REMZİ İNANÇ'tan
Milliyetçilik ve Edebiyat Üzerine Notlar
Milliyetçilik, edebiyatın etkileyici söz sanatından hep yararlanmıştır. Nitekim bunu çok kez dini de yedeğine alarak, dört dörtlük bir şekilde dünyalığını artırma yolunda sürdürmüştür. Büyük olasılıkla "Vatan Millet Sakarya!" bunları tanımlamak için söylenmiştir.
27 Eylül 2008
Remzi Inanç
ŞEYHMUS DİKEN'den
Rıfat Dağ: Kalkınmacı Bir Akademisyen
Hayatı sadece kent yaşamı ile sınırlayan ve eşdeğer gören görsel ve medyatik dünyanın, kent yaşamının gölgesinde kalan kırsal dünyasına adeta projektör tutuyor Rıfat Dağ’ın “Kırsal Kalkınma Siyaseti” çalışması.
27 Eylül 2008
Şeyhmus Diken
28 Yıl Önce 12 Eylül
Adımın Eylem'ken Selen Olmasını Anlamam İçin Büyümem Gerekti
Giriş kattaki evimizde koltuklar dururken niye yerde oturduğumuzu anlamam için büyümem gerekecekti. Serseri kurşun diyerek naif bir türle saramayacağımız kadar rotaları planlı kurşunlar güz göğünde yıldız gibi kayıyordu...
27 Eylül 2008
Selen Doğan
EMİNE ÖZCAN'dan
Ken Loach’un Ekmek ve Gül’ünden İşte Özgür Dünya’sına
Ekmek ve Gül'de göçmen işçilerin örgütlenip başarılı olmasını hikaye eden yönetmen Ken Loach yedi yıl sonra İşte Özgür Dünya'da göçmen işçileri sömüren taşeron Angie'nin hikayesiyle aynayı ters çeviriyor.
27 Eylül 2008
Emine Özcan
1
...
310
311
312
313
314
...
321
GÜNCEL
bianet'ten bildirimler
bianet'in özel bildirimlerine izin vererek önemli gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.
Sonra Hatırlat
İzin Ver