ENGLISH
KURDÎ
biamag
Haberler
Yazarlar
Galeriler
Dosyalar
Kitaplık
Kategoriler
ENGLISH
KURDÎ
bianet
biamag
english
kurdî
BÖLÜMLER
Haberler
Yazarlar
Özel Dosyalar
Projeler
Kitaplık
Galeriler
Sitede Ara
KATEGORİLER
SOSYAL MEDYA
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
RSS
E-bülten
KURUMSAL
Hakkımızda
İletişim
KVKK Politikası
Gizlilik Sözleşmesi
Mustafa Sönmez
Sayfa 7
Stardan Başlayarak, Medyada Sendikalaşma...
Stardaki direnişi kim yapıyor, kimler yönlendiriyor? Sektörden insanlar dayanışmak isterler ama kimlerle? Tetikçi ile filler kavgasında ezilmiş çimenler nasıl ayırt edilecek? Bu, örgütsüzken mümkün olmuyor. Oysa, Star çalışanları sendikalı olsalardı...
20 Ocak 2004
Ucuz İşçilik Yerine Vergisel Önlemler
Reel ücretleri geriletme, Verimlilik artışı, reel faizler, Euro rüzgarı, sürdürülebilir mi, vergi önlemleri...
3 Ocak 2004
Sıcak Para: Geldiniz mi Dediğimize?
Yüzde 12 enflasyon zaferine ulaşmak için adaletsiz uygulamalar ve eşitsizlikler artacak. Bütçede yine yatırım, sosyal harcama, vergilerde adalet yok, sosyal güvenlik harcamalarına saldırı var. Memurlar yine hedef, özelleştirme gündemde...
21 Ekim 2003
2001 ve 1994 Krizlerinin Bölgesel Sonuçları
En az gelişmiş il Ağrıda kişi başına gelir 2000de 824 dolar iken 2001de 568 dolara inerek yüzde 31 azaldı. Kişi başına gelirin en yüksek olduğu Kocaelinin ise 2000de 7556 dolar olan kişi başına geliri 2001de 6165 dolara indi.
17 Haziran 2003
Piyasaları Dövmeyelim de Sürünelim mi?
Adına piyasa dediğiniz borsa-faiz-döviz üçgeninin baronları iktisatçıları bu kadar teslim almışsa, kendi çıkarları için fütürsuzlaşıp ülkeyi savaşa dahi sürüklüyorsa, diktatörleşmiş sermayeyi dövmenin tam zamanıdır.
31 Mart 2003
Delikanlı Kardeşim Tayyipe Mektup!
Bak ilk delikanlılığı şu kendine piyasalar diyen ve bu memleket gelirinin yüzde 55ini götüren yüzde 20lik azınlığa kafa tutarak yapacaksın. Ne yapacaksın biliyor musun? Piyasalar denen zevatı yakın markaja alınca, borçları masaya yatıracaksın.
28 Mart 2003
IMFye Karşı Dünya Bankası ve TÜSİAD
IMF politikaları, ineği bir deri bir kemik bıraktığı gibi, isyan noktasına yaklaştırıyor. İşte burada devreye DB giriyor ve bu kadar uzun boylu değil, bu inek süt veremez duruma geldikten sonra, ne yapayım istikrarı, diyor.
12 Mart 2003
Yoksullaşalım, Ama Onursuzlaşmayalım
Yoksullaşma mı? ABD zorbası, IMF silahı ile vurup tüm ekonomiyi sabote edebilir. Sonuç ne olur? Biraz daha yoksullaşma mı? Herkese sorulsun ve herkes fikrini söylesin, ama sadece dinlemekle kalmayıp, insanların tercihlerine göre davranılsın.
21 Şubat 2003
Karamehmet Kurtuldu? Asiye Nasıl Kurtulur?
Devlet, yüzde 11den para borçlanırken kendi alacağını yüzde 2 faizle tahsil ediyor. Sırtımıza yüklenen 6.2 milyar dolarlık borç için devletim yüzde 11den iç borçlanma yapacak, ama Karamehmetten alacaklarını yüzde 1.95lik faizle 15 yılda tahsil edecek.
7 Şubat 2003
Bugünden Bakınca 24 Ocak
1980 öncesinde bazı şeylerin tıkandığı ve onu aşmak ihtiyacı ortadaydı ama bu tıkanan nesnenin neye ve nasıl dönüşeceği sorusunun tek yanıtı yoktu. Ona 24 Ocak±12 Eylül formülleriyle müdahale edenlerin, hasatları bugün içinden çıkılamayan krizdir.
23 Ocak 2003
IMFye Selam, Yola AKP ile Devam
Programla ilan edildi ki, AKPnin misyonu IMF programına İslamcı kalfalıktır. Bu programla ancak dış talebe dönük yoksullaştıran bir büyüme yaşanır ki, bu ne 3,5 milyonun beklediği istihdama cevap verir, ne yoksullaşmayı frenlemeye.
25 Kasım 2002
Ucuzcu Ülkenin ABdeki Rolü Üzerine
Türkiye, daralan iç pazar, ucuz emek ve dalgalı kur üstüne kurulu bir ucuza ihracat ve turizm ülkesi olma rayında katarını düzeltmeye çalışırken,bu yoksullaştırıcı birikim modelinin siyasi ve sosyal yapılanmasını da kabullenmiş olacağa benziyor.
22 Kasım 2002
AKP Ne Yapar, Ne Yapamaz?
Büyüme hızı 2003te yüzde 5leri bulabilir, felç edilen iç talep, düşürülen alım gücünün etkisiyle de fiyatların beli iyice kırılıp enflasyon yüzde 20lere düşebilir. Bu gelişmeler de AKPye oy veren seçmenin iş ve aş beklentisini karşılamaya yetmez.
14 Kasım 2002
Futbol Size Ne Öğretsin
.
28 Haziran 2002
Enflasyonda Pirus Zaferi!...
Enflasyon düşsün ama bunun bedeli iç talebi kurutmak, üretimi çökertmek, işsizlik, gelecek kuşaklardan çalan dar bütçeler, ülkenin değerlerini yok pahasına dışarıya satmak olursa, enflasyona karşı kazanılmış bu zaferin Pirus Zaferinden ne farkı kalır?
6 Haziran 2002
IMF Seçimden Tabi ki Ürkmez. Neden?
Son 1 yıl içinde IMF, muslukların kontrolünü öylesine elinde tutuyor ve idarede öyle düzenlemelere gidildi ki, siyasetçinin, hükümetin elinde seçim rantı olarak kullanacak pek barut yok. İşte o nedenle IMF ve Derviş rahat!
30 Mayıs 2002
Ekonomik Gidişat ve Seçim Tartışmaları
Başlatılan seçim tartışmalarının arka planında ekonominin, daha doğrusu sermaye birikimi sürecinin siyaseti yeniden yapılandırma ihtiyacı var.
30 Mayıs 2002
İhracatla Gelen Canlanma
Sanayi üretimi endeksinde Mart ayı göstergeleri son zamanların en ciddi üretim artışlarına işaret ediyor. Bir canlanma başladığı kesin, ama bunda iç pazardan çok ihracatın etkili olduğunu belirtmemiz gerek.
15 Mayıs 2002
Dolaylı Vergi ile Doğrudan Soygun!
Cumhuriyet tarihinin hiç bir döneminde dolaylı verginin yüzde 76ya çıktığı iddia edilemez. Bu nasıl bir vurdum duymazlık, ya da adalet duygusundan yoksunluktur! İnsanların boyun eğmişliklerini bu kadar istismara cüret etmek doğru mudur?
14 Mayıs 2002
Reel Ücretler Yüzde 15 Geriledi
2001 yılında reel gelirler özel sanayi çalışanlarında yüzde 15, kamu çalışanlarında yüzde 12, asgari ücrette yüzde 14, memur maaşlarında yüzde 4, emekli aylıklarında ise yüzde 4.3 geriledi.
9 Mayıs 2002
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
Bankalar Çürük Diş Gibi
Çürük Dişin nasıl tedavi edileceği bilinmezken, gelir eşitsizliğini daha da bozmak maliyetine, kaynaklar morfin olarak bankalara enjekte edilerek zaman harcanıyor.
9 Mayıs 2002
Enflasyon İniyor, Pahalılık Çıkıyor
Enflasyon istatistiksel ve teknik olarak düşüyor. Ama kimsenin düşen enflasyonun tadını çıkaracak hali yok. Çünkü toplumun geniş kesimleri açısından, aslolan enflasyon değil hayat pahalılığıdır.
4 Mayıs 2002
Büyüme İçin KİTlere İhtiyaç Var
2002 ve izleyen iki yıl için güneşli günler pek olası değil. Çünkü, IMF ile yapılan üç yıllık stand-by anlaşması önceliği borçların ödenmesine veriyor.
28 Nisan 2002
Yatırım İçin Önce Türkiye!...
Resmi veriler, dışarıda 1161 firmanın şimdiye kadar 5 milyar dolarlık sermaye ihraç ederek faaliyet gösterdiğini bildiriyor. Oysa Türkiyenin Türkiyede yatırıma ihtiyacı var. Öncelikle Türkiyede!
28 Nisan 2002
Turgut Özalı Ananlara Hatırlatmalar...
Türkiye toplumu, Özal kadar sendika düşmanı, sermaye hayranı bir lider tanımadı. O, sıcak para girişine dayanan yeni bir birikim modeliyle ömrünü uzatmayı denerken, gerçekte Türkiyeyi 2001 krizine ardından da bitkisel hayata sürükleyen isim oldu.
28 Nisan 2002
Washingtonun Dalgalı Kur Ezberi mi Bozuldu?
Neler oluyor? TLde aşırı değerlenme varsa, o her şeye kadir dalgalı kur, aşırılıkları törpüleyemiyor mu? Hani dalgalı kur, piyasa ekonomisinin kendi kuralları çerçevesinde işleyecek ve hiçbir müdahaleye gerek bırakmaksızın kura dengesini bulduracaktı?
24 Nisan 2002
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
Enflasyon Düşüyor, Çünkü Ekonomi Komada
Bir ekonomi, 200 milyar dolarlık üretim yaparken, bir yılda 148 milyar dolarlık bir ekonomiye doğru büzülmüş. Tüketim harcamaları 41 milyar dolar azalmış. Üretim yok, talep, tüketim yok. Ekonomiyi komada tuttukça, yüzde 15 enflasyonu bile yakalarsınız.
22 Nisan 2002
Canlanma Mı? Göstergesi Nerede?
Üretimde de göstergeler, canlanma müjdesi vermiyor. Geçen Şubatta yüzde 4.9 küçülen sanayi, bu yıl yüzde 4.5 daha küçülmüş. Hala kapasitelerin üçte biri kullanılamıyor. Daha fazla küçülmeyi önleyen tek kalem ihracat. Ama bu da yok pahasına ihracat...
11 Nisan 2002
Türkiye Şimdi Namibya, Tunus, Dominik....
Kemal Dervişin geçen Nisanda ilan ettiği IMF destekli Ekonomiyi Güçlendirme Programı, en fazla yüzde 3 küçülme bekliyordu. Sonuç Dervişe büyük bir nanik: Tam üç katı bir küçülme ile ekonomi yüzde 9.4 küçüldü. Bu, 1945 sonrasının en dehşetli küçülmesi.
1 Nisan 2002
Bitmeyen Senfoni: Bank-Kriz !..
Sanılmasın ki bankalar için devlet birşey yapmıyor. Yapıyor hem de eskisinden beter yapıyor. IMF onayıyla, bankalara, iç borçlanma karşılığı yüzde 30u aşan reel faizler ödüyor. 2002 IMF Mektubu da, öncelikle bankaların krizden çıkışını amaçlıyor.
22 Mart 2002
Büyüyememe Sıkıntısı
2000deki kişi başına geliri 100 kabul etsek 2001de bu 90.3e düştü. 2002de yüzde 3 büyüme yaşansa bile en fazla 89 olacak. Demek ki, 2000deki düzeye ulaşmak için daha yüksek büyüme gerekiyor. Ne kadar? Tamı tamına yüzde 14. Oysa Dervişin hedefi 3
7 Mart 2002
Reklam Harcamaları, Medya Ve Medya İşsizleri
İşsiz 25 bin bankacı için yeniden eğitim ve oryantasyon programı düşünen Bankacılık Kurumunun yaptığını; işsiz gazetecilerin istihdam edilebileceği alternatif sektörler ve bunların mesleki örgütleri de düşünmeli.
21 Şubat 2002
1
...
4
5
6
7
8
GÜNCEL
bianet'ten bildirimler
bianet'in özel bildirimlerine izin vererek önemli gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.
Sonra Hatırlat
İzin Ver