ENGLISH
KURDÎ
biamag
Haberler
Yazarlar
Galeriler
Dosyalar
Kitaplık
Kategoriler
ENGLISH
KURDÎ
bianet
biamag
english
kurdî
BÖLÜMLER
Haberler
Yazarlar
Özel Dosyalar
Projeler
Kitaplık
Galeriler
Sitede Ara
KATEGORİLER
SOSYAL MEDYA
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
RSS
E-bülten
KURUMSAL
Hakkımızda
İletişim
KVKK Politikası
Gizlilik Sözleşmesi
Mustafa Sönmez
Sayfa 6
Güvenli El Yerli Sermaye Değil, Kamu
Kârların düşmeye başladığı anda, sermayenin milli-yerli pulları dökülür ve gerçek derisi ortaya çıkar. Sermayenin milliliği, kâr ve sermaye birikimine hizmet ettiği yere kadardır, bu hedefle çatıştığında ne millilik kalır, ne yerlilik.
27 Temmuz 2005
Haydarpaşa Başlangıç: Limanlar Garlar Satışta
Başta Haydarpaşa bölgesi olmak üzere, TCDD eliyle limanların, Anadoludaki 500 istasyonun mülkünü satışını amaçlayan hükümet IMF-Dünya Bankası imalatı Washington Mutabakatınınin kamusal alanı daraltmak, kamuya piyasayı sokmak direktifini yerine getiriyor.
18 Temmuz 2005
Telekomu Neden Sattınız?
Telekomun yüzde 55 hissesini satıp yönetimini yabancı bir şirkete hemen devretme karşılığında ele geçen para, kuruluşun altı aylık kârı kadar. Oysa, bu satışı unutun, bu kazanç temposuyla Telekom, kamuya sadece 10 yılda en az 25 milyar kâr getirir.
4 Temmuz 2005
İstanbul, Kamusal Alan ve Turizm
İstanbul, her şeyden önce bir tarihi mirastır ve bizden sonraki kuşaklara en az zayiatla devretmemiz gereken bir zenginliktir. Ona sadece bir mal gibi bakıp davrananlara karşı duyarlı davranmazsak, çocuklarımıza karşı sorumsuzluk etmiş oluruz.
27 Haziran 2005
Özelleştirmeci Zihniyetin Ufku Nereye ?
Kapitalist toplumsal formasyonda piyasa, özünde anti-demokratik bir mekanizmadır. Anti-demokratiktir çünkü, piyasanın tam egemenliği insanlara ancak parası kadar yaşama şansı verir. Sosyal mevziler tamamen yıkılınca sermayenin mutlak tahakkümü gerçekleşir
25 Haziran 2005
Fransızların Reddi ve IMF-AB Çapaları
IMFnin yeni stand-byının ücretten sağlığa, sosyal güvenlikten başka kamu hizmetlerine kadar sert ve doğrudan bir saldırıyı amaçlıyor. IMF acısına pansuman olacak AB katkısı ise 29 Mayıs Fransız Hayırıyla artık biraz daha uzaklaşmış görünüyor.
30 Mayıs 2005
Merkez Bankasının Sıcak Para Çarpıtması
Sıcak para, MB Başkanının iddia ettiği ve TBMMye sunduğu gibi 14 milyar dolar mıdır? Serdengeçti, TBMMye sunumunda, Sıcak paranın miktarından ziyade, ani hareketleri önemlidir diyor. Sıcak paranın, miktarı da, ani hareketleri de önemlidir.
2 Mayıs 2005
İşsizliğin Coğrafyası
İşsizlerin yarıya yakını İstanbul, Çukurova, Ankara ve İzmirde. En az işsizlik ise Kuzey Doğu Anadoluda... Güneydoğu S.O.S veriyor. Dünya rekoru büyüme işsizliği 1 puan bile azaltamamış. Açılan bir parça iş kapısı da, tarım dışında kayıt dışı sektörde.
6 Nisan 2005
Medyada Yabancı Sermaye
TV sektörüne yabancı sermaye girişi, Türkiyedeki medya ortamını nasıl etkiler? Sadece ekonomik saikler düşünülürse, Türkiyedeki medya sektörünün bir cazibesi yok. Aslında mevcut Türk grupları açısından da medyaya yatırımın ekonomik rasyonalitesi yok.
22 Mart 2005
İşsiz, Güvencesiz ve Kuşatılmış...
Türkiye kapitalizmi, dış dünya ile rekabet edebilmenin teknolojik imkanlarını, fırsatlarını ıskalamıştır, elinde temel olarak ucuz, maliyetsiz, itaatkar, örgütsüz, sinmiş, ürkek işgücü avantajı kalmıştır.
1 Mart 2005
Dünya Turizm Liginin Neresindeyiz?
Güney Avrupanın yükselen turizm ekonomisi Türkiye, bunu sadece kum-deniz-güneşe yaslanarak yapıyor. Turizm çeşitliliği ve bölgesel çeşniyi ihmal etmeyen, yatırımcı bir politikayla, 10 yıl içinde İspanyanın tahtını elinden alabilir; ama...
25 Şubat 2005
Sıcak Parayı Hovardaca Kullanmak
Sıcak paranın hovardaca kullanımı, büyüyen cari açığı, sanayideki erimeyi, borç yükündeki artışı, toplumsal gerilimlerin artmasını, eşitsizliklerin büyümesini umursamıyor ve hatta ABD karşısında ülkeyi iyice bağımlı olmaya, köşeye sıkışmaya götürüyor.
15 Şubat 2005
Dış Borçlanmada Aymazlık
Borç stokunu tırmandıran dış borçlanmanın, ekonominin büyümesine gerekli döviz açığını karşılayan bölümü, gerçeğin yarısıdır. Tehlikeli borçlanmanın diğer yarısı yurtdışına sermaye ihracı ve düşük döviz kuru politikası için rezerv biriktirmeye ayrılıyor.
4 Şubat 2005
Dervişin Doğruları ve Yanlışları...
Dervişin çağdaş sosyal demokrasi diye tanımladığı yaklaşım, olmayan bir piyasaya tapınma ile baştan malül. Dervişin solda diyalog dileğine katılalım, katılalım ama önce yurdum siyasetçisi tavrını bırakıp bilim insanı kimliğimizi takınalım.
24 Ocak 2005
Dikkat!...Antalya, İstanbullaşıyor....
Turizmin iki büyük merkezi İstanbul ve Antalya aynı zamanda en büyük asayiş sorunu yaşanan iki metropol. Tempoları farklı da olsa hormonal büyümelerini sürdüren bu iki önemli merkezin asayiş sorununun büyümesinin önü nasıl alınacak?
13 Ocak 2005
IMF ile Örtülü Moratoryum ve Erken Seçim
İster, IMF mecbur bırakıldı diye yorumlayın, ister, AKP, IMF için en uygun partner olduğu için bu kıyak yapıldı deyin, örtülü bir moratoryum ile AKP, IMFye borçlarını yeniden yapılandırmış görünüyor.
3 Ocak 2005
2004te İşsizlik ve Gelir Bölüşümü
İşsizlik önemini artırdı. Reel ücretlerde önemli bir iyileşmenin yaşanmadığı 2004te, tarım kesimi küçülmeye devam etti, kamu maliyesinde de gelir ve harcama sonuçları, çalışan kesimin ve dar gelirlilerin aleyhine seyretti.
29 Aralık 2004
2005e Girerken Ekonomi Tıkırında mı? (1)
İç talepce kışkırtılmış 2004 büyümesinin parlak görünümü arkasında, bunu finanse etmek için kısa vadeli borçların 30 milyar dolara çıkarılması gibi bir maliyet vardır.
28 Aralık 2004
Nokta Deneyimi ve Sonrası Üstüne
Noktada ödenmeyen ücretlerin birikmesini, derginin daha az basılmasını, tanıtım yapılmamasını getirdi ve bunların hepsi ciddi motivasyon düşüşünü getirirken editoryal ve idari kadroda kopuşlara, giderek gerilimlere ve işverenle restleşmelere yol açtı.
16 Aralık 2004
Ekonomi büyüdü, Borç Stokundan Ne Haber ?
Yıllık yüzde 8,5luk yüksek büyümeyi finanse eden sıcak para oldu. Türkiye, ekonomik büyüme döneminde hem toplam 20.3 milyar dolarlık cari işlemler açığını finanse etti; hem de 21.3 milyar dolarlık rezerv biriktirdi. Bu nasıl oldu? Tabii ki borçlanarak.
13 Aralık 2004
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
GOP ve Ekonomik Etkileri Üzerine
G-8 toplantısından çıkan deklarasyondaki Ortadoğu ile Kuzey Afrikayı ayıran, inisiyatif yerine ortaklık sözcüğünü koyan, Arap-İsrail sorununun çözümünü içeren ifadeler,BOP Projesinin AB liderliğinin baskısıyla sulandırılmaya başlandığını sergiledi.
16 Kasım 2004
Seçerek Oku, Ormanları Koru!...
Öncelikle ruh sağlığımızı korumak açısından iletişim tüketimimizi kontrol etmeliyiz, ömür sayacımızın farkında olmalı, medya obezi olmamalıyız. Okumanın özendirilmesi adı altında, kitap endüstrisinin kitap tüketimini kışkırtma gazına da gelmemeliyiz...
1 Kasım 2004
Avrupa Birliği ve Türkiye Solu
AB ile birleşme-bütünleşme olacaksa olacak. Sol, manasız ve beyhude karşı çıkışlarla zaten cılız olan enerjisini tüketmek yerine, çalışan sınıf açısından bu bütünleşmenin ekonomik-sosyal-siyasal açılardan en iyi şartlarda nasıl olacağına kafa yormalı.
25 Ekim 2004
Büyümeye Rağmen İşsizlik
Medya ekonomide yaşanan hızlı büyümenin etkisi istihdama da yansıyor yanılgısı içinde.Devlet Bakanı Babacan, ekonomideki iyileşmenin işsizlik oranında da görüldüğünü kaydetti.Ancak esas gerçek, yüzde 14 büyümeye karşılık yüzde 2 istihdam artışı olduğu.
11 Ekim 2004
IMF ile Nasıl Bir Anlaşma?
IMF ile ya da IMFsiz kısır döngüsüne takılmak yerine, IMF ve uluslararası kreditörlerinin de karşı çıkmayacağı üretici bir programa sahip olmak önemli. Tersi olursa Türkiye, küresel ekonomide ucuz emeğiyle varolan bir taşeron ülke olmaktan kurtulamaz.
6 Ağustos 2004
Dar Alanda İktidar Cinayetleri
Borç faizlerinden göz açıp da ulaştırmaya; enerjiye; tarımsal ve kentsel altyapıya para bulamayan, ama bir şeyler yapıyormuş gibi de görünmek isteyen iktidar bu kadar daraltılmış alanda ancak hızlandırılmış tren gibi maceralara meyledebiliyor.
29 Temmuz 2004
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
Büyüme-İstihdam İlişkisi Nasıl Gelişti?
2002de IMF kredileri, 2003te sıcak para girişiyle gerçekleşen yüzde 8 ve yüzde 6ya yakın büyüme hızları, 2004ün ilk döneminde de temposunu sürdürdü. Ama bu büyümenin her an krize sürükleyecek bir cari açıkla yaşadığı görülüyor.
16 Temmuz 2004
Büyümenin Niteliği Üstüne
Türkiye, özellikle ucuz işgücü ve doğal zenginliğini kullanarak sanayi ve turizmin başını çektiği bir büyümeye kilitlendi; çoğu dış talebe dönük bir faaliyet ile çarklarını döndürüyor. Ancak bu büyüme, topyekün yoksullaştırıcı bir büyümedir.
1 Temmuz 2004
Maskelenmiş Kriz
Son bir ayda hızlanan kur artışlarının ardından yaşanabilecek olası gelişmeler, bu yıl yüzde 5 olarak hedeflenen büyümenin maddi şartlarını azaltmış, ekonomi hızla bir küçülme patikasına sürüklenmiş görünüyor. Bu, yeni bir krize sürüklenmek demektir.
14 Mayıs 2004
Yalancı Bahardan Kurak Yaza mı?
Türkiyede iç tüketim rüzgarı ile yüksek büyüme sürüyor; ama yüksek büyüme, yüksek ithalat, yüksek dış açık demek. Bu açık gelirlerle kapatılamadığında yabancı sermaye yatırımları ve dış borçlanma ile girecek sermayeye daha çok ihtiyaç var...
29 Nisan 2004
Yüzde 1in Türkiyesi
Nüfusun yüzde 1inin toplam gelirin, servetin çok önemli bir kısmına el koyduğu bir toplumda adil devlet, gelir eşitsizliğini ve birçok eşitsizliği azaltmak için, bu gelir ve servet obezliğine müdahale eder, vergiyi fakir, fukaradan değil...
24 Şubat 2004
Adı Bile Konmamış Bir Soygun
Son BDDK raporunda 40 milyar dolar olarak ifade edilen batık banka faturası, TBMMye ifade veren BDDK ve Hazine patronlarının ifadesiyle 77 milyar dolara nasıl çıktı? Bu soygunun rakamsal ifadesi neden yapılamıyor? Ödeyeceğimiz daha ne kadar fatura var?
19 Şubat 2004
1
...
4
5
6
7
8
GÜNCEL
bianet'ten bildirimler
bianet'in özel bildirimlerine izin vererek önemli gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.
Sonra Hatırlat
İzin Ver