ENGLISH
KURDÎ
biamag
Haberler
Yazarlar
Galeriler
Dosyalar
Kitaplık
Kategoriler
ENGLISH
KURDÎ
bianet
biamag
english
kurdî
BÖLÜMLER
Haberler
Yazarlar
Özel Dosyalar
Projeler
Kitaplık
Galeriler
Sitede Ara
KATEGORİLER
SOSYAL MEDYA
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
RSS
E-bülten
KURUMSAL
Hakkımızda
İletişim
KVKK Politikası
Gizlilik Sözleşmesi
Mustafa Sönmez
Sayfa 5
Dalgalanma mı, Şok mu, Kriz mi?
Yaşananlara, dalgalanma ve şok teşhisleri koyanlar, öze hiç dokunmuyor: Sıcak para girişine dayalı birikim modeli ve krizleri. Yapılacak şey, sıcak para giriş çıkışlarına kontrol getirirken yeni bir ekonomik paradigmayı da tartışmak, hayata geçirmek.
4 Temmuz 2006
Sıcak Para Lobisinden Yeni Faiz Baskısı
Ucuz döviz müptelası bankalar, holdingler Merkez Bankasını faiz yükseltmeye zorluyor. Amaç, sıcak para, kurun düşmesi. Sıcak para lobisine karşı, üretimden, istihdamdan yana kesimlerin gerçekçi kura dayanan politika seçeneği için bir araya gelmesi gerek.
12 Haziran 2006
Yüksek Faizle, Yaz Ortasında Kara Kış...
IMF destekli programın iflasına faiz şokuyla reaksiyon veren Merkez Bankasının kararı, toplumun sırtına ağır bir fatura yıkacak. Ekonomi yüksek faiz şokunun altında yeniden biçimlenecek. Açılan faiz kesesinin, kimin kesesi olduğunu hatırlatmak gerek.
8 Haziran 2006
Kırk Katır Kırk Satıra Karşı
Kurun dizginlenmesi en çok dövizle borçlanmış büyük holdinglerin talebi olacak. Özelleştirilmiş kuruluşların kamuya bırakıldığını görürsek şaşırmayalım. IMF patentli kısır politikaya, içinde kur politikasının da yer aldığı bir alternatif sunmak gerekiyor.
5 Haziran 2006
Sıcak Paraya Yeni Bir Teslimiyet
MB rezervi eritilmeden, yabancıların kaçışına fırsat vermeden, yüzde 20ye yakın devalüasyonla kur yükseltildi, faiz yüzde 15lere çıkarıldı. Sıcak paraya, yüksek reel faizle yine teslim olundu. Bu, yeni bir yoksullaşma evresine girdiğimizin işareti.
17 Mayıs 2006
Dövizde Çıkış ve Canı Yanacaklar
Kurdaki sert düzelme, mal ve hizmet üretimini ithalata, ithal girdiye dayandıran, yerli üretimi azaltanların canını yakabilir. Kurdaki dalgasızlığa aldanıp döviz kredisi kullananların da canı yanacak. Vebali hükümetin ve kılavuzu IMFnin boynuna...
15 Mayıs 2006
Sayılarla Tarımın Çöküşü
Ekonomide son yıllarda gözlenen hızlı büyüme temposu tarımda pek yaşanmıyor. Çalışan nüfusun yüzde 30unun barındığı, tarım kesimi artan yoksullaşma ve mülksüzleşmesi karşısında, devletten önemli bir destek görmüyor; 2006da daha da az destek görecek.
2 Mayıs 2006
Güneydoğuya Pozitif Ayrımcılık Gerek
IMFnin kamu yatırımlarına taktığı kelepçeden en çok bu bölgenin illeri etkilendiler. Üretken sivil kamu yatırımları yapılmazken, askersel harcamalardan kaynak esirgenmedi. PKK terörü mazeretinin arkasına saklanmayıp, IMF ile didişmeyi göze almak gerek.
5 Nisan 2006
Hayırsız Büyüme...
2001den bu yana süren ve 2005te de yüzde 7,5e ulaşan büyümeye rağmen gelir bölüşümünün iyileşmemiş olması, büyümenin yine iş ve aş üretmeyen bir büyüme olduğunu ortaya koyuyor. Büyümenin arkasında dış açığı dörtte bir oranında büyümüş bir ekonomi var.
31 Mart 2006
Yoksulluk Edebiyatı ve Gerçekler
Dünya Bankası ölçütlerini kullanınca hem aç nüfus hem de yoksul nüfus, olandan daha az gösterilmiş oluyor. Açlarda en az 2, yoksullarda 10 milyon az! Hükümet, 2005te, yoksullara bütçenin sadece yüzde 1ini harcadı. Fazla söze gerek kaldı mı artık?
27 Mart 2006
Gümrük Birliği Tuzağı, İhracatçılık Enayiliği
Ayakta kalmış ve kalmaya niyetli sanayicilerinin hükümetten vergi medeti ummak yerine, sanayiye yıkıcı etki yapan ülkelere ABnin dayattığı gümrük tarifelerini uygulamak zorunda bırakan Gümrük Birliğini ve ucuz kuru masaya yatırmalarında fayda var.
16 Mart 2006
Sıcak Para Bağımlılığı Nereye Kadar?
Sanayi rekabet gücünü korumaya zorlayan ortamın ekonomiye önemli maliyetleri var: Hızla artan ithalat, yerinde sayan reel ücretler, artmayan istihdam... Sağlıklı olan, istihdam, ihracat yaratan, katma değer ve birikim sağlayan sanayiye dayalı büyüme.
21 Şubat 2006
Emek Piyasası Kadıncıllaş(a)mıyor...
Emek piyasasının kadıncıllaşması bir afaki yorumdur. Emek piyasası eskisine göre daha erkekleşmiş ve kadınlara alan bırakmamıştır. Hemen çarpıcı bir sayı vereyim. Kentlerde genç kadınlar arasında işsizlik oranı yüzde 27,5 gibi korkunç bir düzeydedir.
14 Şubat 2006
Emek Piyasası Kadıncıllaş(a)mıyor...
Emek piyasasının kadıncıllaşması bir afaki yorumdur. Emek piyasası eskisine göre daha erkekleşmiş ve kadınlara alan bırakmamıştır. Hemen çarpıcı bir sayı vereyim. Kentlerde genç kadınlar arasında işsizlik oranı yüzde 27,5 gibi korkunç bir düzeydedir.
14 Şubat 2006
Tüpraş Fiyaskosu ve Hukuk
Bir hafta içinde önce Galataport, ardından Tüpraş özelleştirmelerinin fiyaskolarına tanık oldu kamuoyu..Tüpraş işçisi ne örgütlü gücünü ne de kazanılmış haklarını kesinlikle kaybetmeyecek..Çünkü birlik olanlar daima güçlüdür ve direnenler asla yenilmez...
2 Şubat 2006
Başka Galata, Haydarpaşa Mümkünü Göstermek
Galataport projesine karşı çıkanlar olarak, Galataportun bugünkü verili durumunu savunmak durumunda değiliz. Buranın daha yaşanır bir İstanbul için nasıl dönüştürüleceğini de göstermek durumundayız. Bunun şimdi tam zamanı.
1 Şubat 2006
Ücretlilerin Üçte Biri Kaçak
Ücretli sayısındaki artışa paralel bir önemli gelişmeyse, ücretlilerin kayıt dışı çalıştırılma eğilimlerindeki artış. İş arayanları kaçak ücretli olarak işi kabul etmeye zorlayan ana etmense, piyasada 2,5 milyon işsizle rekabet etmek zorunda kalmaları.
25 Ocak 2006
Medyanın 2005 Bilançosu ve 2006...
Reklam harcamaları yeterince büyüyemeyen ekonomide haddinden fazla medya kuruluşu olursa ne olur? Fiyatlar yerde sürünür. Medya çalışanlarının medya patronlarıyla ilişkilerinde ise kayda değer bir gelişme yaşandı denemez. Sendikalaşmada bir adım atılmadı.
5 Ocak 2006
Büyüme Hızlandı, Ama Gelir Dağılımı Bozuldu
Son 5 yılda gelir dağılımında durumu en çok bozulan tarım kesimi oldu. İşgücü kesimi, 2000den 2004e gelir pastasından yaklaşık 1,5 puan kayba uğradı. Sayıları 4,1 milyon olan işveren kesimi, 2000den 2004e paylarını 4.2 puan artırdı.
2 Ocak 2006
2005: Ekonomide Düşüşün Başlangıcı
2005, gerçekten de düşüşün başlangıç yılı oldu. Düşüşün 2006da da süreceğini çıkarsamak gerekir. Olabileceklerin karşısında tetikte olmak, örgütlü olmak, alternatif yaklaşımlar geliştirmek ve hepsinden önemlisi alternatifi hayata geçirmek, bir seçenek.
26 Aralık 2005
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
Günaydın Televole!
Fiyatları düşen sektörlerde uzmanlaşarak ihracata yönelen ekonomiler, yoksullaştırıcı büyüme tuzağına mahkum olmuşlardır. Türkiye, daha fazla ihracatın yoksullaşmaya yol açtığı farklı bir batağa daha fazla saplanmadan yolunu değiştirmelidir.
8 Aralık 2005
İstanbul, Parisleşmenin Neresinde?
Paristeki ayaklanmayı ortaya çıkaran dinamiklerin çoğu, İstanbulda mevcut. İstanbulun tarihi kent dokusunda ve çeperlerinde öylesine bir nefret topu büyüyor ki, bunu göremeyenler, aymazlıklarının farkına ancak o top patladığında varacaklar.
10 Kasım 2005
Satıştaki İstanbulun Altyapısından Ne Haber?
Altyapısı, sosyal donanımı dolayısıyla alt ve orta sınıfı ihmal edilmiş bir küresel kent, kutuplaşmanın arttığı bir dehşet tüneline dönüşür ki, bunu gidermek için yapacağınız yatırımların mali portresine çektiğiniz sermayenin 10 misli bile yetmez.
7 Kasım 2005
Küresel-Endüstriyel Futbol ve Dört Büyükler
Futbol, dünya genelinde 3 milyar alıcısı olan, yaklaşık yıllık cirosu 500 milyar doları bulan bir dev global sanayidir artık. Futbolu ve futbol üstünden yaşananları anlamak istiyorsak, futbola bu global endüstriyel sektör optiğinden bakmak gerekiyor.
2 Kasım 2005
Körfez Sermayesini İstanbula Çekmek
Körfez sermayesi İstanbuldaki projelere talip olur mu? Hiçbir sermayedar, varlık nedeni olan azami kâr saikini göz ardı ederek yatırım yapmaz. Kâr nerede, sermaye orada. Daha önemlisi, İstanbul ne hale gelecektir, bu yoğunluğu taşıyacak durumda mıdır?
24 Ekim 2005
Esas Tehlike: Tekelcilik mi, Tekseslilik mi?
Star TVyi de bünyesine katan Doğan Grubunun pazardaki payı birkaç puan artacak ve sektördeki egemenliği pekişecek. Bundan sonraki tehlike pazarı Doğan ailesinin tek başına ele geçirmesinden çok, bu teksesliliğin perçinleşmesi, her yere hakim olmasıdır
7 Ekim 2005
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
Erdemirin Satışı ve OYAK
Askerler silah sanayisi için önemli olan demir çelik sektörünün yabancıya gitmesine karşı çıktılar. OYAK, Renault ile otomotivde önemli bir yere sahip; firma yassı çelik kullanıyor. AB, OYAK gibi bir kurumu da, onun ekonomik gücünü de sorguluyor.
5 Ekim 2005
Galataporta Alternatif
Kimse mevcut yapıya dokunmayın demiyor, korumuyor, savunmuyor. Ama bu Galataport isimli ucubeye de eyvallah diyemeyiz. İlle turistik bir proje olması gerekmiyor alternatifin. Fırsatlar yalnızca büyük sermayenin kullanabileceği fırsatlar olarak kalmamalı.
26 Eylül 2005
Galataport Tezgahı...
Tartışmalarda hâlâ hakim olan renk, özelleştirmenin gerekli olup olmamasına, Galataport isimli projeye değil. İtiraz sahibe, sahibin kayrılmasına. Ama projeye, Büyükşehirin by-pass edilerek, anti-demokratik bir süreçle yapılmasına çıt çıkaran var mı?
21 Eylül 2005
12 Eylül: Unut gitsin! mi?
12 Eylülün Türkiyede sermayeye yarayan en önemli hamlesi, emek hareketine, örgütlenmelerine, etrafında örülen başka bir dünya özlemine vurduğu darbedir. 12 Eylül, 24 Ocakın eksik kalan yanlarını tamamlamak için atılmış adımdır.
13 Eylül 2005
Ekonomide Durgunluk Dönemi Başlıyor
Cari açık büyük ölçüde sıcak para ile finanse edildiğine göre, sürekli sıcak paranın gelmesi gerekiyor. Gelmek yerine çıkışı sürerse ne olur? Galiba, bu büyüme döneminin sonuna gelindi. Durgunluk Türkiyenin gündemine girmek üzeredir.
16 Ağustos 2005
Haftalık Dergilerin Reklam Avı
Hareketlilik, reklam pastasından daha fazla pay almak içindir. Peki, bir-iki yıldır artma eğiliminde olan reklam harcamalarına bel bağlamak ne kadar doğrudur? Çünkü ekonomi durgunlaşma, reklamı ilgilendiren iç pazar daralma sürecine girmiştir.
9 Ağustos 2005
1
...
3
4
5
6
7
8
GÜNCEL
bianet'ten bildirimler
bianet'in özel bildirimlerine izin vererek önemli gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.
Sonra Hatırlat
İzin Ver