ENGLISH
KURDÎ
biamag
Haberler
Yazarlar
Galeriler
Dosyalar
Kitaplık
Kategoriler
ENGLISH
KURDÎ
bianet
biamag
english
kurdî
BÖLÜMLER
Haberler
Yazarlar
Özel Dosyalar
Projeler
Kitaplık
Galeriler
Sitede Ara
KATEGORİLER
SOSYAL MEDYA
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
RSS
E-bülten
KURUMSAL
Hakkımızda
İletişim
KVKK Politikası
Gizlilik Sözleşmesi
Mustafa Sönmez
Sayfa 4
AKP İktidarında Dış Borç Artışı Yüzde 59
Dış borç stokunun AKP döneminde azalmadığı, 2002den 2006ya yüzde 59 arttığı görülüyor. 2006da da azaltılamamış, hatta yüzde 52 oranında büyültülmüş ve çok önemli bir kırılganlığa katlanılmıştır. Şimdi hükümet bu borç yükünün baskısı altında.
13 Nisan 2007
Sabah Grubunun Akıbeti
Sabah ve ATVnin TMSFye geçmesi, daha güdümlü ve AKP yanlısı bir yayının daha elverişli iklimini ele geçirmek demek. AKP medya gücünü iyice kontrolüne almış durumda. AKP bunu tepe tepe kullanacaktır. Bu seçimler öncesi çok önemli bir teçhizatlanma demek.
3 Nisan 2007
IMF, Geleceğimiz ve Sinsi Planlar
IMF kamu net borç stokunun milli gelirin yüzde 30una kadar düşürülmesini lafta bırakmak istemiyor. Sağlama bağlamak için, kamu harcamalarına sınır getiren bir mali kuralın devreye sokulmasını istiyor. Bu, gelecek hükümetin oyun sahasını iyice daraltıyor.
27 Mart 2007
Buraya Nasıl Geldik Asaf Hoca?
Sorgulanması gereken Asaf Savaş Akatın yaptığı gibi 2000den 2005e her şeyi güllük gülistanlık gösterip son iki yılı sorunlu gösteren bakış açısının sağlıksızlığı. Birilerinin de çıkıp Buraya nasıl geldiniz? sorusunu sormasının tam zamanı...
22 Mart 2007
Zararına Medya, Telafisi Avanta
Zararına medyanın faaliyetine devam etmesinin nedeni, medyanın dışsal yararlarından nasiplenmek. Bu, medyadaki gazeteci ve yazarların, göreli bağımsızlıklarını yitirip daha çok Grup elemanı olmaya, ya bütünleş-ya terk ete zorlanmaları demek.
20 Mart 2007
Uçak Yolcusu 62 Milyon, Uçuşlar Güvenli mi?
Hükümetin yakıt sübvansiyonu, vergi indirimi gibi kolaylıklarla teşvik ettiği sivil havacılık, yeni girişleri ve fiyatta cazibeyi getirdi. Yolcu trafiğindeki bu ani artış, havacılık güvenliği sözkonusu olduğunda, ihtiyaçlara cevap verecek boyutta mı?
14 Mart 2007
100 Zengin Türk, 14 Milyon Yoksula Bedel
Forbes araştırmasının ortaya koyduğu şu: En zengin 25 Türk Türkiye gelirinin yüzde 2,5ini, en zengin 100 Türk de yüzde 7sini alıyor. Nüfusun en yoksul kesimini oluşturan 14 milyon insansa yüzde 6sını. En zengin 100ün gelirinden 1 puan daha az.
9 Mart 2007
Verirsin Faizi, Atlatırsın Şoku
Mart enflasyonunun yüksek çıkacağı aşikar; stok toplamı 72 milyar doları bulmuş sıcak parayı kaçırmamak için dünyanın en yüksek reel faizini vermekten geri durulmayacak, gerekirse birkaç puan da artırılacak. Yükün kimin sırtına bindiği umurlarında değil.
6 Mart 2007
Başbakanın Tahrifatları ve Gerçekler
Tahrifatlar baş aşağı edilip doğru okunursa, Türkiye AKP iktidarı döneminde de yüksek reel faizle cezbedilen spekülatif sıcak para girişiyle büyüdü. Bedelini bugün yoğun bir işsizlik ve yoksullaşmayla ödüyor; gelecekte de ağır bedellerle yüz yüze gelecek.
23 Şubat 2007
Diskte 40 Yıl, 3 Dönem
Devrimci özüne uygun vizyon geliştirme, DİSKin en önemli ev ödevi gibi. Bu vizyonun sınıf odaklı bir siyaset, ekonomi, politika ve kültürel alternatif içermesi, yaşamın tüm alanlarını kucaklaması gerekiyor. Ödev; vizyonu hayata geçirmeyi de içeriyor.
19 Şubat 2007
Küresel Isınmayı Seyretme, Bir Şeyler Yap
Kyoto Protokolü tüm çevre duyarlılarının asli metni; ama sorgulanması, özellikle piyasaperest yanına muhalefet şerhi gerekiyor. Yaşamsal sorunu halkın denetimindeki politikalarla yerine piyasa araçlarıyla çözmeye kalkma anlayışı umudu azaltıyor.
15 Şubat 2007
Son 30 Yılın En Büyük Bütçe Palavrası
2006nın bütçe performansını belirleyen yegane unsur, bütçeye doğrudan giren oldukça yüksek, sadece bu yıla mahsus gelirlerdir. Seçim yılı diye zam yapılmazsa, zararlar birikecek ve 30 yılın en düşük bütçe açığı yalanının ipliği iyice pazara çıkacak.
9 Şubat 2007
Başbakanın IMF Borçlarını Ödedik Masalı
Marifet IMFye aldıklarını ödemek değil. Ülke dış borç stoku azaltılamamış, hatta yüzde 52 oranında büyültülmüş ve çok önemli bir kırılganlığa katlanılmış durumda. Türkiyenin dış borç stoku bir bütündür. Şimdi hükümet bu borç yükünün baskısı altında.
5 Şubat 2007
AB Hatırına Demokrat TÜSİAD ve MHP
TÜSİADa demokrasi havariliği yaptıran şey üstüne titrediği serbest piyasa ekonomisi. Bu pragmatik demokrat tutumunun, başta MHP, CHP ve diğer ulusalcı kesimleri mutlu etmeyeceği açıktı. TÜSİADın AKP ile yakınlaşmasının artacağını öngörmek zor değil.
25 Ocak 2007
Medya Patronu TÜSİAD Patronu da Olmamalı
Medya gücü üstüne TÜSİAD gücünün eklenmesi, güç yoğunlaşması demek. Güçlerin ayrılığı iyi bir prensiptir. Medya gücü de TÜSİAD gücü de yerini bilmeli. İki gücü birleştirmek herkese sorun taşır. Başta medya, bu konsolidasyondan büyük zarar görür.
18 Ocak 2007
Seçime Doğru Medyayı Rehin Almak
Medyanın endüstriyel yapısıyla iktidarın tehditlerine açık, yumuşak karınlı organizmaya dönüştüğü ülkede seçimlerin demokratik olacağını kim iddia edebilir? İhaleleri son anda ertelemekle Erdoğan, medya gücünü seçimde etkisiz bırakma şansını elde etti.
15 Ocak 2007
İhracatta Yüzde 70 İthal Girdi
Sanayiciler birçok girdiyi ucuz emek bölgesi Asyadan ithal edip, içeride ucuz emekle son ürün haline getirip çoğunu ABye satıyor. Türkiye ithalata bağımlı sanayi ihracatçısı kimliğinden kurtulmalı, dibe doğru yarışan taklitçi zihniyetten uzaklaşmalı.
12 Ocak 2007
Buz Üstündeki Ekonominin 2007 Virajı
Sermaye birikimini artan dış borçlanmalarla sürdüren egemen sermaye, bunun kamuya, topluma getirdiği ağır yüke rağmen sürdürülmesinden yana. Ancak, bu buz üstünde yürümeye benziyor. 2006da buz inceldi, 2007de ne kadar dayanacağını ise zaman gösterecek.
4 Ocak 2007
Türkiye İstatistik Kurumu Yargıya Götürülmeli
TÜİK istatistikleri iktidarın malzeme olarak kullanacağı tarzda , formatta ve yanlılıkta üretiliyor. Sendikaların, meslek örgütlerinin bunu dava konusu yapması, yasasındaki ilkelere uygun veri üretmesi için TÜİKin icraatını yargıya taşıması gerek.
28 Aralık 2006
Gelir Dağılımı Araştırması İnandırıcı Değil
TÜİKin bölüşülen gelir olarak açıkladığı rakamla, milli gelir açıklarken ifade ettiği bölüşülen gelir arasında yüzde 60-70 fark var. Gelir dağılım araştırmalarında veri beyanla elde ediliyor; sonuçta yüksek gelirlilerin gelirleri eksik hesaplanıyor.
25 Aralık 2006
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
Medyada Reklam Kirliliği
Tarifeler bu kadar yerlerde süründürüldüğündendir ki, ortalıkta görünen reklam niceliğine uygun olmayan bir toplam reklam harcaması var. Yer gök reklamdan geçilmezken ulaşılan reklam harcama tutarı 2 milyar dolar. Yani milli gelirin binde 4,7si...
21 Aralık 2006
İşsizliğin Coğrafyası: 2005
İşsizlerin ezici çoğunluğu tarım dışı kesimde. Tarımsal nüfusun işgücü, istihdam durumunu analize katmak, işsizliği kamufle edici bir unsur. Çukurova ve İç Anadoluda her 4 kişiden biri işsiz. İşsizlik İzmir ve Ankarada yüzde 15, İstanbulda yüzde 11,5.
8 Aralık 2006
Sayılmayan İşsizler Resmi İşsizlere Yaklaştı
TÜİK önemli bir işsiz kitlesini işgücü, iş bulamadıkları için de işsiz saymıyor. Resmen açıklanana yakın, terminolojiyle saklı tutulan, yokmuş gibi davranılan bir o kadar işsiz var. Bunları eklediğinizde işsizlik oranı yüzde 9,1 değil yüzde 16ya çıkıyor.
22 Kasım 2006
Çarpık Enerjiyle Toplumu Çarpmak
Doğal gaz anlaşmalarındaki bedeli topluma ödetilen Türkiye aleyhine hükümler ivedilikle iptal edilmeli. İthal doğalgazdan elektrik üretme saçmalığının neresinden dönmek mümkünse hemen dönülmeli; yenilenebilir kaynaklara ağırlık verilmesi talep edilmeli.
15 Kasım 2006
Banka Borcunun Üçte İkisi Geçim İçin
Taksitli satış, şirketlerin bankalara yaslanarak buldukları pazarlama biçimi. Geçinmeyi borca bağlamış milyonlarca ailenin bu tuzakla oyalanması hükümetin canına minnet!. Geçinemiyor musunuz? Kredi alın. Ödeyemiyor musunuz? Almasaydınız, bana mı sordunuz?
1 Kasım 2006
2007 Bütçesi: Vergi, Faiz, Seçim Rüşveti...
Maaş artışları ve tarım destekleme ödeneklerinin içinde olduğu cari transferlerdeki artışlar hükümetin seçim şekerleri olarak bütçede yerini alıyor. Bakalım seçmeni tavlamaya yetecek mi? Ama, bu harcamaların enflasyon hedefiyle tutarlı olmadığı aşikar.
20 Ekim 2006
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
Özel Kesimden Doludizgin Dış Borçlanma
Bankalar ve şirketlerin dış borçtaki ağırlığı yüzde 57yi geçti ve 111 milyar doları buldu. Özellikle şirketler, faiz giderlerini azaltmak için dışarıdan borçlanıyor, ama sıcak para politikası için de yoğun bir lobi faaliyeti sürdürmeye mecbur görünüyor.
5 Ekim 2006
Ye Dalgayı, Bas Vergiyi...
Türkiyede sıcak paranın TLden dövize döndüğünü doların yeniden 1,50 YTL bandının üstünde dans etmeye başladığını gördük. Bunun biraz sürmesi ve sıcak para lobisinin yeniden yüksek faiz çığlıkları, MByi yeni bir faiz afyonlamasına mecbur tutacak gibi.
25 Eylül 2006
Medya Kuşatmasında 78li Kuşak...
68liler ve 78liler, medyanın işgücü olurlarken, ruhlarını, dünyaya bakış açılarını, değerlerini sayfalara, ekranlara taşıyabildiler mi? Düzgün durabilmiş mi 78liler bulundukları yerlerde? Sormaktan, sorgulamaktan çekinmemeli...
18 Eylül 2006
Yüzde 20lik İşsizliği Maskeleme
Türkiyenin gerçek istihdamı ve gerçek işsizliği de eksik gösterilmeye devam ediliyor. Resmi olarak geçen yılki yüzde 9.2den yüzde 8.8e inmiş görünen işsizlik oranını hiç de azalmadı, tersine yüzde 20ye yaklaşarak geçen yıla göre bir puan daha arttı.
22 Ağustos 2006
Krize Faiz Afyonu
AKP iktidarı açısından, bu faizin bedelini bütçede sosyal harcamaları, kamu yatırımlarını azaltarak topluma ödetmek tek yol. Bunun içindir ki, fındıkta çıngar kopuyor, hastanelerde kaos var ve bundan dolayı okullar açılınca yeni kavgalar başlayacak.
7 Ağustos 2006
IMFnin Çinlileştirme Politikası
Bu bir IMF-TÜSİAD prodüksiyonu. TÜSİADın umudu, ucuzlaştırılacak emekle dış pazarlara yönelmekte. Asgari ücrete zam istenmiyor. İşçi haklarını daha budayıp ülkeyi Çinleştirecek, çalışanları da Çin proleteryasıyla sefalete doğru yarıştıracaklar. Hesap bu.
12 Temmuz 2006
2
3
4
5
6
...
8
GÜNCEL
bianet'ten bildirimler
bianet'in özel bildirimlerine izin vererek önemli gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.
Sonra Hatırlat
İzin Ver