ENGLISH
KURDÎ
biamag
Haberler
Yazarlar
Galeriler
Dosyalar
Kitaplık
Kategoriler
ENGLISH
KURDÎ
bianet
biamag
english
kurdî
BÖLÜMLER
Haberler
Yazarlar
Özel Dosyalar
Projeler
Kitaplık
Galeriler
Sitede Ara
KATEGORİLER
SOSYAL MEDYA
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
RSS
E-bülten
KURUMSAL
Hakkımızda
İletişim
KVKK Politikası
Gizlilik Sözleşmesi
Fikret İlkiz
Sayfa 29
FİKRET İLKİZ'in yorumu
Sivil Anayasa Demokrat mı?
Demokratik hukuk devleti ve temel insan haklarını koruyan, geliştiren bir siyaset ve hukuk zihniyeti olmadan, “sivil” anayasa yaratmak olanaksız. “Demokratik anayasa” asıl hedefimiz olmalı.
24 Aralık 2007
FİKRET İLKİZ'in yorumu
10 Aralık 1948 ve Düzeltme
Karar İnsan Hakları Beyannamesi okullarda okutulur, hakkında yayın yapılır diyor. Bizse yeni başlayan insan hakları dersini müfredattan kaldırıyoruz.
17 Aralık 2007
F. İLKİZ'den İnsan Hakları Günü üzerine
10 Aralık 1948 ve Biz
Dünya İnsan Hakları Günü olarak kutlanacak gün kaldı mı? Hak ihlalini gerçekleştirmenin hak olduğunu kabul edenlerle ve bunu bir zihniyet olarak kabul edip savunanlara karşı mücadele etmemiz gerekiyor.
10 Aralık 2007
FİKRET İLKİZ yazdı
Muhabirler Muhbir midir?
Aklımıza gelmeyen, başımıza geldi. Gazeteciler her an suçu bildirmeme suçunu işleyebilir. İhbarcılar bölümüne gazeteciler de eklendi.
26 Kasım 2007
FİKRET İLKİZ yazdı
Gerçekleri Öğrenme Hassasiyeti
2007 yılında İç Hizmet Yönetmeliği ile başka bir çeşit “yasak” geldi... Hassas konularda hassasiyet gösterenler ifade özgürlüğü konusunda acaba ne zaman hassasiyet gösterecekler?
19 Kasım 2007
F. İLKİZ'den hükümetin yayın durdurma istemi
Adalet Müsavat, Hürriyet ve Karar
Dağlıca'da meydana gelen terörist saldırının kamu düzenini ciddi şekilde bozulmasına neden olacak nitelikte bir olay olduğu hususunda duraksama bulunmamaktadır.
12 Kasım 2007
FİKRET İLKİZ yazdı
Malum TV ile Farklı Kurum Danıştay
Demokratik hukuk devletinde hakkını kullanan yayın kuruluşu ve karar veren yüksek yargı organı hakkında böyle konuşan bir başbakanın konuşmasına karşı “susma hakkını” kullanan Türkiye benzeri bir ülke göremezsiniz
5 Kasım 2007
FİKRET İLKİZ yazdı
Araştırmacı Gazetecilik (II)
“Araştırmacı Gazeteciliğin Sağlanması ve Korunması Bildirgesi”nin yaşama geçmesi için gazetecilere karşı şiddet uygulanan ya da onları tehdit içeren olaylar derhal gözden geçirilmelidir.
29 Ekim 2007
FİKRET İLKİZ'den
Araştırmacı Gazetecilik (I)
Geniş ölçüde toplumun gelişmesinin yanında aydınlanmış ve aktif yurttaşlığa katkıda bulunan araştırmacı gazetecilik sağlanamazsa, demokrasi şiddetli olarak zarar görür.
22 Ekim 2007
FİKRET İLKİZ yazdı
Hâkim, Hakîm Olmalıdır
Hâkimin müstakim olanları; insanlar arasında milliyet, ırk, etnisite, cinsiyet, dil, din, sınıf ve felsefi inanç ayrımcılığı yapmadan karar verirler.
15 Ekim 2007
FİKRET İLKİZ yazdı
Bilim ve Düşünce Özgürlüğü-2
Oran ve Kaboğlu hakkındaki beraat kararının “bozulmasına” dair çoğunluk kararına muhalif görüş belirten üye yargıç Aktan’ın görüşlerini aktaran İlkiz, "düşünce özgürlüğünü istemek gerekir öncelikle" diyor.
8 Ekim 2007
FİKRET İLKİZ'in yazısı
Laiklik ve Tartışmaya Alışmak
Anayasa tartışmalarına bakınca, “laiklik” ilkesinin vazgeçilmezliğinin tartışmaya açılmasını “tehlikeli bir eğilim” olarak değerlendiriyorum.
24 Eylül 2007
FİKRET İLKİZ'in yazısı
Gerçekleri Araştırma ve Adalet Komisyonu
Komisyon 27 yıl sonra “tanıkları” arıyor. İşkence görmüş, haksız yere cezaevinde kalmış insanların yaşadıklarına tanıklık etmek istiyor.
17 Eylül 2007
FİKRET İLKİZ'in yazısı
Bilgilenme ve Katılım Hakkı
Yürürlükte olan “Bilgi Edinme Hakkı Kanunu” sayesinde devlete ait birçok bilgiye vatandaşlar ne kolayca ulaşabilmekte ne de “devletin kamuoyu denetimi” bu kanun ile yapılabilmektedir.
10 Eylül 2007
FİKRET İLKİZ'in yazısı
Düşünce ve Anlatım Özgürlüğü
2001'de Türkiye Barolar Birliği'nin oluşturduğu Anayasa Önerisi yeniden oluşturulacak taslağa katkıda bulunabilir. Eğer katkı isterlerse...
3 Eylül 2007
FİKRET İLKİZ'in yorumu
Terbiyesizliğime Verin
Politikacıların çok sert eleştirilmesinden ve “medyada politik tartışma özgürlüğü”nden yanayım. Ben de “edep adap” bilmeyen birisiyim.
27 Ağustos 2007
FİKRET İLKİZ'den su ve gazetecilik
Suya Yazılan Yazılar
Artık suya yazı yazmayalım. Gerçekleri görelim. Su gibi gazetecinin harcandığı bir ülkede hiç olmazsa, suları harcamadan yaşamayı öğrenerek geleceğin su savaşlarını önleyelim.
20 Ağustos 2007
Bakanlar Silah İade Etmez
Hiç armağan edilmiş silah iade edilir mi? (!?)... Geçmiş hükümet döneminde bakan olan bu adamlar çok terbiyeli insanlardır. Armağan edenin armağanını iade etmek gibi bir ayıp etmezler. Her şey faturasına uygun. Onun için Umut Vakfını dinlemeyeceklerdir.
13 Ağustos 2007
27 Yıl Sonra Gelen Adalet ( II )
Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Anayasanın Geçici 15. Maddesinin son fıkrasının madde metninden çıkarılmasıyla askeri yönetim döneminde çıkarılan kanunların artık Anayasaya aykırılığının ileri sürülebileceğini karara bağladı.
6 Ağustos 2007
Gizli Dinleme - II
Türkiyede1999 öncesinde haberleşmenin dinlenmesi ve denetlenmesi konusunda bir düzenleme yoktu. Sonuç olarak, delil elde etmek adına yapılan gizli dinleme insan hakları ihlallerini meşrulaştırıcı ve hukuka aykırı davranmanın bir mazereti olamaz.
25 Temmuz 2007
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
Gizli Dinleme - I
Yasalarla ulusal güvenliğin korunması, kamu düzeninin sağlanması ve suçların önlenmesine yönelik olarak getirilen sınırlamalar ancak bu amaca ulaşmak için benimsenen araçların demokratik toplum için zorunlu olup olmamasına bağlı olarak meşruiyet kazanır.
16 Temmuz 2007
Gazeteciler ve Kapolar
Olsa olsa gazetecilerin işten atılmasına rağmen, bu gün susan iş sahibi gazetecilerin verdiği ağır rahatsızlığa karşılık bazı kapoların yaşadığına inanabiliriz. Ya sonra? Ya kapolar zihniyeti yaşıyorsa?
9 Temmuz 2007
Özel Hayata Saygı
Asıl olan ifade özgürlüğünün korunmasıdır ve özel yaşam hakkına gösterilecek saygının da ihmal edilmesi söz konusu değildir. Temel kural iki hak arasındaki dengenin kurulması ve her iki hakkın da korunmasıdır.
2 Temmuz 2007
Özel Hayatın Gizliliğinin İhlali
Yeni Türk Ceza Kanununda (TCK) kabul edilen Özel hayatın gizliliğini ihlal suçu, eski TCKde olmayan yeni bir suç tipidir. Anayasanın 20. maddesinin yaptırımı artık 5237 sayılı Ceza Kanunundadır.
25 Haziran 2007
İnternet Kafeler, Denetim ve Yükümlülükler
Erişimi önleme konusunda herhangi bir müeyyide öngörülmemiş olmakla birlikte İnternet kafe işletmeleri bu konuda denetim yapacakların takdiri denetimine terkedilmiş olabilirler. Bu tür bir sorumluluk ya da yükümlülük düzenlemesi hatalıdır.
18 Haziran 2007
Yargıtayın Kendi Yargıları
Yargı mensuplarının kendi aralarındaki tartışılmalarının, eleştirilerinin, yargının kendi hakkındaki yargılarının ve yargıçların yargıyı nasıl yönettiklerin; gizlenmeden, saklanmadan haber olmasında sonsuz yarar var. Aydınlanıyoruz.
11 Haziran 2007
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
İnternette Tekzip
23 Mayısta yürürlüğe giren İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanuna göre cevap hakkını kullanmak isteyenler içerik sağlayıcıya, ona ulaşamazsa yer sağlayıcıya başvuracak
4 Haziran 2007
İnsan Yağmuru
Daha önce yazdığı insan yaşamlarının güzelliklerini nisan yağmuru güzelliğinde yeniden kaleme alan gazeteci Nazım Alpmanın İnsan Yağmuru kitabındaki insanlar yağmur gibiler. Bu kitapta şimdilik sadece bu kadar yağmakla yetinmişler.
28 Mayıs 2007
Referansı İslam Olan Başbakan
İnanmayın!. Dün, bu gün ve yarın aynıdırlar. Referansları İslam olanların değişmeyen zihniyetleri değişmeyecektir. 1998 yılında ne iseler 2007 yılında da değişmezler. dokuz yıl önceki Yargıtay kararını, bir kez daha yazarak bilerek hatırlatmak isterim.
21 Mayıs 2007
İnternette Sınırlandırma Yasası
Meclis tarafından kabul edilmiş olan İnternetle ilgili kanun, bu elbise üzerinde dikiş tutmayan bir yamadan ibaret. Sansür ve yazılı emirle yasaklamalar İnternet ortamındaki yayınları geniş bir biçimde kapsayacak nitelikte yaygınlaştırmaya çalışılacak.
15 Mayıs 2007
1 Mayıs ve Korkanlar
Sermayeyi yönetenler, hükümetleri 1 Mayıstan korkarlar. Şiddetle bastırmak isterler. Korkularından dolayı 1 Mayısta Taksimi işçilere kapattılar. 30 yıl sonra gördük ki gerçekten korkuyorlar. Dedikleri gibi, Sizin gücünüz bizi susturmaya hiç yetmez.
7 Mayıs 2007
Al Başbakanlığı... Ver Gülüm
Demokratik toplum düzeninde kalabilmenin tek yolu, askeri müdahalelerden yana değil, demokrasiden yana tavır alabilmektir. Bu tavrı da, 12 Eylül 1980le yüzleşmeden Türkiyede demokrasinin kurulamayacağına inanan gerçek demokratlar gösterebilir.
30 Nisan 2007
1
...
27
28
29
30
31
...
38
GÜNCEL
bianet'ten bildirimler
bianet'in özel bildirimlerine izin vererek önemli gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.
Sonra Hatırlat
İzin Ver