ENGLISH
KURDÎ
biamag
Haberler
Yazarlar
Galeriler
Dosyalar
Kitaplık
Kategoriler
ENGLISH
KURDÎ
bianet
biamag
english
kurdî
BÖLÜMLER
Haberler
Yazarlar
Özel Dosyalar
Projeler
Kitaplık
Galeriler
Sitede Ara
KATEGORİLER
SOSYAL MEDYA
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
RSS
E-bülten
KURUMSAL
Hakkımızda
İletişim
KVKK Politikası
Gizlilik Sözleşmesi
Bülent Şık
Sayfa 3
MUTFAKTAKİ KİMYACI YAZDI
Marmara Denizi’ndeki kirlilik sorununa bir çözüm: Agroekoloji
Agroekolojik yöntemler sulardaki nitrat kirliliğini azaltıcı bir sonuç doğurur ve bu da içme suyu kaynaklarının korunması anlamına gelir.
22 Haziran 2021
MUTFAKTAKİ KİMYACI YAZDI
Pandemi, Kürklü Merkür ve Marmara Denizi
“Gelecek bugünde gizlidir... Bu akıldışı kalkınma, büyüme, zenginleşme iştahıyla geleceğin dünyası herkes için aynı olmayacak. Ne kadar vahşileşebiliriz ya da ne kadar insan kalabiliriz? Ana soru bu!”
18 Haziran 2021
MUTFAKTAKİ KİMYACI YAZDI
Müsilaj sorunu ve salgın riski: Eleştirilere yanıtlar
Marmara Denizi'ndeki müsilaj yıkıma uğratılmış bir ekosistemin açığa çıkardığı sorunlardan biri sadece. Asıl mesele tahrip edilmiş, çökmüş bir ekosistemle karşı karşıya olmamızdır.
8 Haziran 2021
MUTFAKTAKİ KİMYACI
Marmara'nın ölümü: İstanbul kolera salgınına hazır mı?
Denizdeki müsilajin kolera salgını getirmesi mümkün. Ama her şeye rağmen devam etmekten ziyade durmayı, onarmayı öne çıkarmalıyız. İnsan, bitki, hayvan ve çevre sağlığını bir bütünün birbiriyle ilişkili parçaları olarak görmeye çalışarak çözümler arayacağız.
1 Haziran 2021
MUTFAKTAKİ KİMYACI YAZDI
Obezite, pandemi ve evde çocuklarla eskimo yapmak
Şu pandemi günlerinde ara sıra eskimo yapıp, aylardır eve hapis, uzaktan eğitim garabeti ile boğuşan çocuklara dağıtmanın faydası da çok büyük. Yapmak size yemek onlara iyi geliyor.
25 Mayıs 2021
MUTFAKTAKİ KİMYACI YAZDI
İkizdere, Kaz Dağları, bağışıklık sistemimiz ve Covid-19 aşısı
Bizden ırak coğrafyalarda gerçekleştiğini düşündüğümüz her yıkım süreci günün sonunda masadaki yemek tabağının içinde önümüze gelir. Gıdalardaki toksik kimyasal kalıntıları ile gelir, gıdaların besin öğesi içeriğindeki azalma ile gelir, susuzluk ya da salgınlarla gelir…
18 Mayıs 2021
MUTFAKTAKİ KİMYACI YAZDI
Ya hep beraber batacağız ya birbirimize tutunarak yaşayacağız
Önümüzdeki yıllarda açığa çıkması neredeyse kesin olan ve etkileri çok daha ağır olabilecek yeni salgınlara hazırlık yapabilmek için şimdiden çalışmaya başlamak gerekmez mi?
11 Mayıs 2021
MUTFAKTAKİ KİMYACI YAZDI
Zehirsiz sofralar mümkün
Giderek derinleşecek gıda güvencesi ve güvenliği sorunlarına müdahil olmamızı sağlayacak Zehirsiz Sofralar Platformu gibi oluşumları yerelde çoğaltmaya büyük bir ihtiyaç var.
15 Aralık 2020
MUTFAKTAKİ KİMYACI YAZDI
Laboratuvarda üretilen tavuk eti haberinde anlatılmayanlar
Medyada laboratuvarda et üretmenin iklim krizine çare olacağı, hayvanları kesilmekten kurtaracağı, büyük hayvan çiftliklerine olan ihtiyacı azaltacağı, vegan bir beslenme imkânı sunacağı gibi çeşitli haberler yer alıyor. Peki gerçekten öyle mi?
11 Aralık 2020
MUTFAKTAKİ KİMYACI YAZDI
Çocuklara çok zararlı klorpirifos metil yasaklanmalı
AB Komisyonu 23 Temmuz 2020'de aldığı bir kararla, çocukların her türlü gelişimi için zararlı olan tarım zehiri klorpirifos etil gibi klorpirifos metili de yasakladı. Fakat klorpirifos metil Türkiye'de hala kullanılıyor.
7 Aralık 2020
MUTFAKTAKİ KİMYACI YAZDI
AKP-MHP, çocuk sağlığını neden önemsemiyor?
Klorpirifos bebek ve çocuklarda nörodavranışsal gelişim bozucu olarak nitelenen en tehlikeli 12 zehirli maddeden biri. Ancak 2016'da alınmış yasaklama ve toplatma kararına rağmen bu zehirli kimyasal maddenin kullanımı devam ediyor.
30 Kasım 2020
MUTFAKTAKİ KİMYACI
Koronavirüse karşı kekik tüketin önerisi sakıncalı
Kekiğin ve kekikten elde edilen ürünlerin Covid-19’a karşı etkili olduğunu belirten haberlerin bilimsel açıdan pek çok sorun içerdiğini, insanların sağlığı ile oynadığını düşünüyorum.
27 Kasım 2020
MUTFAKTAKİ KİMYACI
23 milyon çocuğun beslenmesiyle ilgili yasal düzenlemedeki sorunlar
Yeni tebliğe göre, okullardaki gıda işletmelerinde satılacak gıdaların ambalajında okul gıdası logosunun bulunması zorunlu. Bu logoyu içermeyen ürünlerin satışı yasak.
27 Ekim 2020
MUTFAKTAKİ KİMYACI
İnsan sağlığı toprak sağlığına bağlıdır
Sıklıkla dile getirilen ama kanımca toprağa vurgu yapmadığı için eksik olan “tarladan çatala gıda güvenliği” sözü “topraktan çatala gıda güvenliği” olarak anlaşılmalıdır; temel mesele toprağı korumaktır çünkü.
20 Ekim 2020
MUTFAKTAKİ KİMYACI ŞIK YAZDI
Gıdada sansür yasasına hayır
“Gıda, Tarım ve Orman Alanında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Teklifi” yarın TBMM'de görüşülecek. Görüşülecek kanun gıdalar hakkında açıklama yapmayı, yazı yazmayı, konuşmayı ya da özetle söylemek gerekirse söz söylemeyi engelleyici hükümler içeriyor.
12 Ekim 2020
MUTFAKTAKİ KİMYACI
Arsenik maruziyeti şeker hastalığına yol açıyor
Günümüzde Türkiye’de yaklaşık 12 milyon diyabet hastası olduğu söylenebilir. Bu sayı her yedi yetişkinden birinin diyabetli olduğu anlamına geliyor.
7 Ekim 2020
MUTFAKTAKİ KİMYACI
Hayvansal gıdalardaki bazı toksinler ve korunma yolları
Bu yazıda hayvansal gıda ürünlerinde doğal olarak bulunan ya da gıda güvenliği önlemlerinin alınamaması sonucu hayvanın bünyesinde oluşan bazı toksinlere yer vereceğim.
29 Eylül 2020
MUTFAKTAKİ KİMYACI
Su aktivitesi ve gıda muhafazasındaki ekolojik önemi
Gıda maddelerinin uygun sıcaklıkta, hava ve nem almayacak şekilde paketlenerek saklanmaları raf ömürlerini uzatacaktır. Bir gıdanın raf ömrünün uzaması ise çöpe giden gıda miktarının azalması anlamına gelir.
22 Eylül 2020
MUTFAKTAKİ KİMYACI
Kayısı çabuk bozulurken kayısı reçeli neden uzun süre dayanır?
Gıdalarda bozulmalara yol açan mikroorganizmalar bakteriler, mayalar ve küflerdir. Bakteriler, mayalar ve küflere kıyasla gıdalardaki bozulmaların en önemli nedenini oluşturur.
17 Eylül 2020
MUTFAKTAKİ KİMYACI
Gıda ve beslenme sorunlarına iki kitap eşliğinde bakmak
Her iki kitap da çökmüş bir ekosistemde yaşamanın ne kadar zor olduğunu ve karşı karşıya kalabileceğimiz sorunlara çözüm getirme olanaklarımızdaki kayıpları, beceri dediğimiz şeyin bireysel olduğu kadar toplumsal bir yönü de olduğunu anlatıyor.
8 Eylül 2020
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
MUTFAKTAKİ KİMYACI
Muhtemel kanserojen glifosat hakkında neden bilgi verilmiyor?
Glifosatın Türkiye genelinde ne miktarda kullanıldığı bilinmiyor. Tarım ve Orman Bakanlığı bu konuda son altı yıldır hiçbir resmi açıklama yapmıyor.
1 Eylül 2020
MUTFAKTAKİ KİMYACI
"Bizi kim doyuracak" ve "Halkın gıda politikası" nasıl olacak?
“Bizi Kim Doyuracak” ve “Halkın Gıda Politikası” ekolojik beslenmenin önemine dikkat çeken, yurttaş olarak ne yapmalıyız, bireysel çözümlerin yanı sıra hangi kamusal çözümleri ve hangi politikaları savunabiliriz sorularına yanıt olacak iki önemli yayın.
18 Ağustos 2020
MUTFAKTAKİ KİMYACI
Türkiye’de kalıcı zehirli etkisini uzun süre koruyan ve biyobirikim yapan pestisitler
Toksik kimyasal kullanımına dayalı yiyecek üretme yöntemlerini değiştirmediğimiz sürece, çok sayıda canlı türü bu yüzyılın sonuna varmadan büyük oranda yok olabilir. Biyoçeşitlilik kaybı insanın da yok olacağı anlamına geliyor.
11 Ağustos 2020
MUTFAKTAKİ KİMYACI
Sucul hayata en fazla zarar veren pestisitler
Türkiye’de kullanıma izin verilen pestisitlerin hangilerinin sucul hayattaki canlılara en fazla zararı verdiğini tek tek bir kara listede toplamaya çalıştım, tablodan görebilirsiniz
28 Temmuz 2020
MUTFAKTAKİ KİMYACI/ BÜLENT ŞIK
Türkiye’de arılara en çok zarar veren pestisitlerle ilgili bir kara liste
PAN’ın hazırladığı listeyi dikkate alarak, Türkiye’de kullanıma izin verilen pestisitlerin hangilerinin arılara ve doğal hayattaki diğer böceklere en fazla zararı verdiğini tek tek gözden geçirerek bir kara liste oluşturdum.
21 Temmuz 2020
MUTFAKTAKİ KİMYACI
Pestisitler ekosistem çöküşünü hızlandırıyor
Ülkeden ülkeye sayısı değişmekle beraber listede yer alan bu pestisitlerin tamamı dünya tarımında, büyük bir çoğunluğu da ülkemiz tarımında kullanılıyor.
15 Temmuz 2020
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
MUTFAKTAKİ KİMYACI/ BÜLENT ŞIK
Çocuklara sadece çevreyi mi miras bırakıyoruz?
Gelecek nesillere, çocuklara sağlıklı bir çevre bırakma mücadelesi, aynı zamanda onların hayata sağlıklı birer birey olarak doğmalarını sağlama mücadelesi anlamına da geliyor artık.
7 Temmuz 2020
MUTFAKTAKİ KİMYACI / BÜLENT ŞIK YAZDI
Bayer Türkiye çiftçisine de tazminat ödeyecek mi?
Bayer, tarımda kullanılan glifosat maddesinin kansere yol açtığı gerekçesiyle ABD’de kendisi hakkında açılan davalarda davacılara 10,9 milyar dolar tazminat ödemeyi kabul etti. Aynı tarım zehri Türkiye’de de kullanılıyor.
26 Haziran 2020
MUTFAKTAKİ KİMYACI/ BÜLENT ŞIK
Gıdalardaki antibiyotikler COVID-19’u şiddetlendiriyor mu?
Hayvancılık sektöründe kullanılan antibiyotikler ve gıdalardaki antibiyotik kalıntıları koronavirüsün yol açtığı COVID-19 hastalığının ağır seyretmesine neden olan etmenlerden biridir demek yanlış olmayacaktır.
23 Haziran 2020
MUTFAKTAKİ KİMYACI/ BÜLENT ŞIK
Zehirli kimyasal maddelerin ideolojisi yoktur
İYİ Parti’nin tarımsal üretimde pestisit kullanılmasına ilişkin araştırma önergesi AKP-MHP’li vekillerin oylarıyla reddedildi. Önergede yer alan gerekçelerin hangisi uygunsuz bulundu acaba?
16 Haziran 2020
MUTFAKTAKİ KİMYACI / BÜLENT ŞIK YAZDI
Mutfakta Gıda Güvenliği
Yaz mevsiminde mikrobiyolojik gıda güvenliği sorunları daha fazla önem kazanır. Bu sorunların üstesinden gelmek ve mutfakta gıda güvenliğini sağlamak için ne yapmalıyız?
10 Haziran 2020
MUTFAKTAKİ KİMYACI / BÜLENT ŞIK YAZDI
Çocukların Geleceği En Önemli Beka Sorunudur
Toksik maddeler en çok çocukların sağlığını olumsuz etkiler ve geleceğini karartır. İçeriği boş, yapay beka sorunlarının dillerden düşmediği ülkemizde, konuşulması gereken asıl beka sorunu çocuklarımızın geleceği çünkü…
2 Haziran 2020
1
2
3
4
5
...
8
GÜNCEL
bianet'ten bildirimler
bianet'in özel bildirimlerine izin vererek önemli gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.
Sonra Hatırlat
İzin Ver