ENGLISH
KURDÎ
biamag
Haberler
Yazarlar
Galeriler
Dosyalar
Kitaplık
Kategoriler
ENGLISH
KURDÎ
bianet
biamag
english
kurdî
BÖLÜMLER
Haberler
Yazarlar
Özel Dosyalar
Projeler
Kitaplık
Galeriler
Sitede Ara
KATEGORİLER
SOSYAL MEDYA
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
RSS
E-bülten
KURUMSAL
Hakkımızda
İletişim
KVKK Politikası
Gizlilik Sözleşmesi
Bülent Şık
Sayfa 2
MUTFAKTAKİ KİMYACI / BÜLENT ŞIK
Yumurta hakkındaki bazı sorulara yanıtlar
Bu yumurtalar iyi pişirilmezse (örneğin rafadan ya da az pişmiş yumurtada, beze ve tiramisu gibi tatlılarda olduğu gibi) Salmonella bakterisi hastalığa yol açacaktır. Küçük çocuklar yetişkinlere kıyasla hastalığa daha hassastır.
13 Eylül 2022
MUTFAKTAKİ KİMYACI/BÜLENT ŞIK
Bağırsak mikrobiyotası ve pestisitler
ABD’de halkın glifosata ne ölçüde maruz kaldığını belirlemeye yönelik çalışmanın ülkemizde de yapılması gerekiyor.
30 Ağustos 2022
MUTFAKTAKİ KİMYACI / BÜLENT ŞIK
Bağırsak mikrobiyomu ve gıda güvenliği
Toksik kimyasal maddeler mikrobiyom bileşimini değiştirerek birden fazla hastalık ve bazı toksik kimyasalların olumsuz etkilerinin artışı da dahil olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir.
25 Ağustos 2022
Barış olmadan gıda güvencesi sağlanamaz
Gıda güvencesi ve güvenliği ile ilgili sorunların giderek ağırlaştığı zamanlardayız. Barışı savunmak, barış için mücadele etmek her zaman olduğundan daha önemli. Sorunların karmaşıklığı ya da zorluğu ise çözüm için çabalamaya engel değil...
16 Ağustos 2022
Bal arıları: Yanlışlar/doğrular
Ticari arıcılık faaliyetlerinin doğal hayatı korumakla bir ilgisinin olmadığını fark etmek gerekiyor. Bal arıları, tozlaşma faaliyetlerinde rol oynayabilir elbette, ancak ticari arıcılık, doğal-yaban hayatı koruma ile karıştırılmaması gereken bir endüstriyel-tarımsal faaliyettir.
10 Ağustos 2022
MUTFAKTAKİ KİMYACI/ BÜLENT ŞIK
Sao Paulo uçak gemisi, plastik çöpleri ve ortak kaderimiz
Endüstriyel faaliyetleri bütünüyle durdurmanın olanaksız olduğunun farkındayım elbette, ama bu faaliyetlerden kaynaklanan kirliliğin kontrol altına alınması gerektiği de çok açıktır. Aksi takdirde ortak bir gelecekten, bir toplum olduğumuzdan söz etmek olanaksızdır.
29 Temmuz 2022
NAe São Paulo gemisinin sökümü 6,3 milyon çocuğun sağlığını etkileyecek
En kısa sürede ise çocuklarda kurşun maruziyetini azaltacak bir ulusal sağlık programı uygulamaya konulmalıdır. Mevcut siyasal iktidardan bunları beklemek olanaksız elbette.
20 Temmuz 2022
MUTFAKTAKİ KİMYACI/ BÜLENT ŞIK
Toksik atık gemisi NAe São Paulo’nun sökümü “normal” kirletme faaliyetidir
Kalıcı kirliliğe yol açan tahminen binlerce ton tehlikeli ve toksik karakterde kimyasal maddenin ülkemize sokulmasının, ülkemiz topraklarının, sularının ve havasının kirletilmesinin mantıklı bir izahı yok.
18 Temmuz 2022
İliç Altın Madenindeki siyanür sızıntısı üzerine birlikte düşünmek
Çevre Bakanlığı İliç Altın Madeni'nden sızan siyanür atıklarının bulaştığı yerlerden örnek aldığını ve analiz ettirildiğini açıkladı. Ne buldu ya da tam olarak ne analiz ettiriliyor bilmiyoruz…
5 Temmuz 2022
Tarım ve Orman Bakanlığı polen satışını durdurmalı ve kontrol altına almalı
Şimdi böyle yazınca politik tutum takınan bir bilim insanı olarak suçlanıyorum belli kesimler tarafından, ama bir kez daha belirteyim, ne yediğimiz, ne içtiğimiz, çocuklarımızı neyle beslediğimiz ya da neleri yediremediğimiz, beslenirken nelere yol açtığımız politik bir sorundur zaten.
31 Mayıs 2022
MUTFAKTAKİ KİMYACI/ BÜLENT ŞIK
Gıda Dedektifi ve BEE’O firmasına yanıt
Ne hakikat ne de inandığımız ilkeler bir yere kaybolmadı, bir sis gibi her yere çöken, gözü dönmüş bir kâr dürtüsünün, bilgi ve meta akışındaki inanılmaz hızın aşındırdığı, giderek görünmez, hatta gereksiz kıldığı şeylere dönüştüler sadece.
26 Mayıs 2022
Kimyasal kirlilik en önemli politik sorunlardan biri
Bu ülkede toplumun devamlılığını ilgilendiren sorunlar olduğu yerde duruyor. Bu açıdan en kritik sorunlardan biri kimyasal kirliliktir ve iklim krizi kadar ciddi bir sorundur.
24 Mayıs 2022
AYSİN VE ALİ ULVİ BÜYÜKNOHUTÇU'NUN ÖLÜM YILDÖNÜMÜ
Taş ve mermer ocakları bir gıda güvencesi ve güvenliği sorunudur
Ekolojik tahribat, toksik kimyasal kirliliği, su krizi, gıda güvencesi ve gıda güvenliğiyle ilgili sorunların önümüzdeki yıllarda çok daha fazla önem kazanacağını göreceğiz. Bu sorunlara karşı bir hazırlığımız, çözüm çabamız, ülke politikamız da ortada yok.
9 Mayıs 2022
MUTFAKTAKİ KİMYACI/ BÜLENT ŞIK
İthal plastik çöpü ve Adana’daki çocukların sağlığı
En kırılgan kesimi oluşturan 0-4 yaş aralığındaki 165 bin civarında çocuğun toksik kimyasallara maruz kalması sonucu zaman içinde ortaya çıkacak sağlık zararlarının sorumlusu kim olacak?
19 Nisan 2022
MUTFAKTAKİ KİMYACI/ BÜLENT ŞIK
Tarım ve Orman Bakanlığı çocuk sağlığını hiçe sayıyor
Toksik maddeleri üreten ve ticaretiyle uğraşan kesimlerin çıkarları ağır bastığı için, bakanlık çocuk sağlığını yakından ilgilendiren bu meseleyi çözmeye yönelik adımları atmıyor.
12 Nisan 2022
Gıda güvenliği ile ilgili bazı sorulara yanıtlar
Küflü yiyecek yenebilir mi, pestisit denilen tarım zehirlerini yıkayarak yok edebilir miyiz, çocuklara ne sıklıkla sosis-sucuk-salam gibi işlenmiş gıdalar verilebilir, çocukları toksik kimyasal maddelerden nasıl koruruz, işlenmiş gıdalar zararlı mı?
9 Kasım 2021
Pestisitler obeziteye yol açıyor mu?
Araştırmacılar klorpirifos maruziyetinin obezite riskini artıran faktörlerden biri olduğunu belirtiyor ve yapılan araştırma da buna ilişkin önemli bir kanıt sunuyor. Ancak çalışmanın fareler üzerinde yapıldığını ve henüz insanlarda doğrulanmadığını da belirtmeliyim.
2 Kasım 2021
Çocuklarda kurşun maruziyetini azaltmak için ulusal program uygulanmalı
Kurşun özellikle bebekler ve 5 yaş altı çocuklar için ömür boyu kalıcı nörolojik, bilişsel ve fiziksel bozulmalara yol açıyor. Çocukluk çağında kurşuna maruz kalma, zihinsel sağlık ve davranış sorunları ile suç ve şiddette artışla da ilişkilendiriliyor.
26 Ekim 2021
KAMUOYUNA ÇAĞRI
Çocuklarda kurşun maruziyetine yol açan boyalar yasaklansın
Çocukluk çağında (ilk altı yaş çok kritik) kurşuna maruz kalmak beyin ve sinir sisteminde hasara, büyümede yavaşlamaya, anemiye, işitme kaybına, davranış ve öğrenme sorunlarına neden oluyor.
25 Ekim 2021
Gıda ve beslenme sorunlarına bir çözüm önerisi
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, kentin gıda ve beslenme sorunlarına çözüm sağlamak amacıyla hazırladığı İstanbul Gıda Strateji Belgesi’ni kamuoyu görüşüne sundu. Belge yorumlarınıza açık. Belgenin amacı kentin gıda üretim-tüketim sürecinin her aşamasında sorumluluk üstlenebilecek bir Gıda Konseyi kurulması.
19 Ekim 2021
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
Türkiye tarımında kullanılan yasaklı pestisitlerin listesi
AB ülkelerine Türkiye’den ihraç edilen gıda ürünlerine yapılan analizlerde, 2020 yılında uygunsuz çıkan örneklerin yaklaşık dörtte birinin, 2021 yılında ise beşte birinin tarımsal üretimde kullanılması yasaklanmış pestisit içerdiğini söyleyebilirim.
5 Ekim 2021
Bir çocuk pestisitler nedeniyle hayatını yitirdi bu ülkede
Tarım zehirleri kullanım sonrası gıda ürünlerinde, özellikle de meyve-sebze ürünlerinde kalıntı bırakır. 4 yaşında hayatını kaybeden Saliha Çakır’ın adli tıp raporunda ölümüne de narda bulunan tarım zehri kalıntılarının yol açtığı dile getiriliyor.
21 Eylül 2021
Bal ve polen çocuklar için sağlık riski oluşturabilir
Türkiye’de tüketilen gıda ürünlerinin pirolizidin alkaloidleri içeriği ve ne ölçüde sağlık riski yarattığı tespit edilene kadar, polen ve polen içerikli arıcılık ürünleri ile bitkisel çayları bebek ve çocukların tüketmemesi gerektiğini düşünüyorum.
14 Eylül 2021
MUTFAKTAKİ KİMYACI / BÜLENT ŞIK YAZDI
Bir yemeğe lezzetini veren muhabbettir
Yemeğe birilerini çağırmalı, yemeği paylaşmalı, birlikte yemeli, sorunlar ve çözümler üzerinde birlikte konuşmalı. Muhabbet etmek de lezzetin bir parçasıdır.
7 Eylül 2021
Soğuk çorba nasıl yapılır?
Bu haftaki yazımda dertli konulara değinmek istemiyorum. Sorunlarla uğraşmaktan hiç bıkmayan, müzmin muhalif ve aktivist (iyi ki öyleler) okurların affına sığınarak çorba tarifi vereceğim.
31 Ağustos 2021
Baklagillerdeki bazı doğal toksik maddeler bize ne anlatır?
Anti besin öğelerinin yiyeceklerin emilimini azaltarak zarar vermesi madalyonun sadece bir yüzüdür. Diğer yüzünde ise bu tip maddelerin sağlığa yararlı etkileri bulunur.
24 Ağustos 2021
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
Yangınlar, içme suları ve kamuyu onarmak
Toprak, orman, su gibi hayatın devamlılığını sağlayan fiziki varlıkların üzerine titremek gerekiyor. Bu konuda yapılacak işlerden biri de yangın sonrasında su havzalarındaki kirliliği dikkatle izlemek ve gereken önlemleri almaktır.
18 Ağustos 2021
Yangınlar ve içme suyumuzdaki tehlike
Yangın esnasında zarar gören borular, yangın sonucunda oluşan ve çevrede biriken toksik kimyasalların suya karışmasını engelleme işlevini yeterince iyi yerine getiremeyecektir. Bu nokta, toprak altına döşedikleri su borularıyla su temin eden köy ya da kırsal yerleşim bölge sakinleri için özel önem taşıyor.
10 Ağustos 2021
BÜLENT ŞIK
Orman yangınları içme sularına kanserojen maddelerin karışmasına yol açabilir
Yangın esnasında oluşan yüksek sıcaklık, su nakil hatlarında ve bina tesisatlarında kullanılan plastik esaslı malzemelere zarar vererek kanserojen maddelerin açığa çıkmasına yol açıyor.
2 Ağustos 2021
Göçmenlere yönelttiğimiz sözler bize dair ne söylüyor?
Göçmen olmak için ille de bir yerden başka bir yere gitmek-göçmek gerekmiyor artık. İktidar her birimizi, her an birer çöp olarak niteleyebilir. Güvencesizliğin ve belirsizliğin hüküm sürdüğü hayatlar bizi daha şimdiden birer göçmen kılıyor belki de.
29 Temmuz 2021
MUTFAKTAKİ KİMYACI YAZDI
Sağlık Bakanlığı kanser araştırması ve Marmara Denizi'ndeki kirlilik sorunu
Sağlık Bakanlığı'nın denizlerde ve denizlerdeki çeşitli canlılar üzerinde yürüttüğü araştırma 2013-2015 yılları arasında yapılmıştı. Elde edilen bilgilere ne oldu? Elde edilen sonuçlar şimdi açıklanmayacaksa ne zaman açıklanacak?
7 Temmuz 2021
MUTFAKTAKİ KİMYACI YAZDI
Ergene Derin Deniz Deşarjı ve Marmara Denizi’ndeki toksik kirlilik
Ergene havzasındaki kirliliğin Marmara Denizi’ne boşaltılması uygulamasının başlaması şu anda var olan kirlilik sorununu büyütecek ve müsilaj sorunuyla görünür olan Marmara Denizi ekosistemindeki çöküşü derinleştirecektir.
29 Haziran 2021
1
2
3
4
5
...
8
GÜNCEL
bianet'ten bildirimler
bianet'in özel bildirimlerine izin vererek önemli gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.
Sonra Hatırlat
İzin Ver