TTB Merkez Konseyi, dün (18 Aralık) Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu ile görüştü; Anayasa Mahkemesi tarafından 15 Aralık'ta bazı temel hükümlerinin yürütmesi durdurulan ve iptal edilen Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası'na (SSGSS) ilişkin kaygı ve önerilerini paylaştı.
Görüşmenin ardından Prof. Dr. Gençay Gürsoy, TTB Genel Sekreteri Dr. Altan Ayaz, TTB Merkez Konseyi üyeleri Dr. Muharrem Baytemür ve Dr. Orhan Odabaşı'nın katılımıyla bir basın toplantısı düzenlendi.
Gürsoy: Yasa bu haliyle büyük tahribata yol açar
Gürsoy, Başesgioğlu'na SSGSS'nin 1 Ocak 2007 tarihinden itibaren yürürlüğe girmesinin imkansız hale geldiğini, yasanın bu haliyle uygulandığı taktirde sosyal güvenlik sisteminde büyük tahribata yol açacağını ilettiklerini ifade etti. Başesgioğlu'nun da; bu konuda Sosyal Güvenlik Yüksek Danışma Kurulu'nu toplantıya çağıracağını ve daha sonra oluşturacağı görüşü Hükümet'e sunacağını belirttiğini aktardı.
Görüşmede ayrıca 12 Temmuz 2006 tarihinde 4857 sayılı İş Yasası'nın 81. maddesine yapılan bir ilave ile kurum hekimlerinin çalıştıkları kurumların amirlerince görevlendirilerek işyeri hekimliği hizmetini de görebileceklerine dair düzenlemenin yarattığı sıkıntı ve özlük hakkı kaybı ifade edilerek bu konuda yeni bir düzenleme gidilmesi gerektiğini bildirdiklerini söyleyen Gürsoy şöyle devam etti:
"İşyeri Sağlık Birimleri ve İşyeri Hekimlerinin Görevleri ile Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin bazı maddelerinin iptali dolayısıyla uygulamada karşılaşılan sıkıntıların giderilebilmesi için süratle yeni bir yönetmeliğin hazırlanması yönünde TTB'nin de aktif destek sunacağı vurgulanarak, bir çalışma grubunun oluşturulması talep edildi."
"Hükümet SSGSS'yi kaldıracağını derhal ilan etmeli"
Gürsoy, hükümetin, toplumun bütün kesimlerini ilgilendiren bu düzenlemeler konusunda kamuoyunda oluşan tereddütleri gidermek için yürürlük tarihi 1 Ocak 2007 olan SSGSS Yasası'nın uygulamadan kaldırılacağını bir an önce ilan etmesi ve bu yönde gerekli yasal düzenlemeyi hızla gerçekleştirmesi gerektiğini ifade etti.
Hükümeti dört yıldır tüm olumsuzluklara rağmen ısrarlı hayata geçirmeye çabaladığı "Sağlıkta 'Dönüşüm' Programı"ndan da vazgeçmeye çağıran Gürsoy, "Sağlıkta özelleştirme çabası sadece hukuki engele takıldığı için değil, aynı zamanda toplum sağlığını ve sağlık çalışanlarının mesleki geleceklerini de olumsuz yönde etkilediği için böyle bir kararı almalı" dedi.
Kamucu bir sağlık anlayışı ile sağlık ortamı yeniden düzenlenmesi gerektiğini ve bu konuda TTB'nin her türlü katkıya hazır olduğunu söyleyen Gürsoy, "Bu çerçevede atılacak ilk adım olarak da Düzce, Bolu, Eskişehir, Denizli ve Edirne'de 'pilot uygulama' adı altında başlatılan uygulamaya acilen son verilmeli ve kapatılan sağlık ocakları tekrar yurttaşların hizmetine açılmalı; aile hekimi olmaya zorlanan meslektaşlarımız eski görev yerlerine iade edilmelidir" diye konuştu. (KÖ)