Şirketin cam işkolunda Mersin, Lüleburgaz, Gebze, Topkapı ve Soda-Kromsan'da kurulu bulunan fabrikaları arasında tercih yapan işçilerden 51'i Soda-Kromsan, 48'i Mersin Anadolu Cam, 57'si Mersin Paşabahçe ve 45'i de Mersin Trakya Cam fabrikalarını seçti.
Bazı işçiler geri döndü
Çimento, Cam, Toprak ve Seramik Sanayii İşçileri Sendikası (Kristal-İş) Mersin Şube Başkanı Fehmi Sandallı, pek çoğu Beykoz'da doğup büyümüş bazı işçilerin Mersin'i ve fabrikaları gördükten sonra geri döndüğünü söyledi.
Şişe Cam, işçilere 850 milyon lira yol ve taşınma parası verirken, işçilerin barınma sorununu bağlı bulundukları sendikalar gidermeye çalıştı.
Mersin'deki üç cam fabrikasının bağlı bulunduğu Kristal-İş Sendikası ile Soda-Kromsan Fabrikası'nın bağlı olduğu Türkiye Petrol, Kimya , Lastik İşçileri Sendikası (Petrol-İş) yöneticileri, işçilerin ev bulmasına yardımcı oldu.
Kristal-İş Sendikası Mersin Şube Başkanı Fehmi Sandallı, işçileri yoğun olarak Mezitli, Yeni Mahalle ve Toroslar bölgesine yerleştirmeye çalıştıklarını ve bir arada olmalarına özen gösterdiklerini söyledi.
Yeni bir kente uyum sağlamak
"İşçi çocuklarının okul sorunlarını çözmek için çaba harcıyoruz" diyen Sandallı, işçilerin sorunlarını şöyle sıraladı:
"Çoğu doğma büyüme Beykozlu olan işçilerin en büyük sorunu, yeni bir kente alışmak ve sosyal yaşantılarının sınırlanması. Mersin'e ve fabrikaya uyum sağlamaları konusunda işçilere elimizden gelen desteği veriyoruz. Sendika olarak gösterdiğimiz yakınlık, işçileri ve aileleri rahatlatıyor. Ancak bazı işçiler, fabrikaları ve Mersin'i görünce geri döndü. "
Petrol-İş Sendikası Mersin Şube Başkanı Adil Alaybeyoğlu ise, ev ve okul konusunda işçilere yardımcı olduklarını, eş ve çocukların uyumunu sağlamak için de önümüzdeki günlerde sendika olarak bazı sosyal aktiviteler ve kurslar düzenlemeyi düşündüklerini bildirdi. Alaybeyoğlu, Eğitim Bilim ve Kültür Emekçileri Sendikası'nın (Eğitim-Sen), çocukların okul sorununu çözmek konusunda da destek verdiğini belirtti. (BB)