Express Dergisi'nin Fanzini
Neşenin Siyaseti: Kozmomilitan
Express dergisinin Ekim 2010 tarihinden itibaren yayınına başladığı, Express’in “fanzin”i olan Kozmomilitan, farklı bir siyaset anlayışını hayata geçirmeye çalışıyor.
Zihnin ve bedenin kendi gücünü yöneticilere devretmeyen, direkt eylem ve öz-yönetim anlayışıyla mevcut tahakküm yapılarına karşı eleştirel bir dil geliştirerek, tahakkümün yıkılmasıyla ortaya çıkan zeminde kurucu politikanın dilini oluşturmaya çalışıyor.
“Res Severa Verum Gaudium” (Hakiki Neşe Zorlu Bir Şeydir), mottosuyla çıkan Kozmomilitan, “neşe” kavramını Spinozacı bir şekilde tanımlıyor.
Aktif bir zihin ve aktif bir anlamına gelen “neşe” bu anlamda itaatsizlikten direkt eyleme kadar geniş bir yelpazeye yayılıyor. “İktidarların kitlelerin kederine ihtiyacı vardır” diyen Spinoza ve La Boetie’ye dayanan düşünsel geleneği izleyerek bir neşe tarifi yapıyor.
İktidarların insanların güçlerini devrederek bir “güç temerküzü” ile mümkün olduğunu düşünen bu düşünsel gelenek, pasifleşmek ve itaatin ancak beden ve zihnin güçleştirilmesiyle mümkün olduğunu ve bunların da “keder” yani güçsüzlük olduğunu söylüyor.
21. yüzyılda “reclaiming” (geri isteme) anlayışıyla yeniden ortaya çıkan, “sokakları, zamanımızı, bedenimizi ve zihnimizi” geri istiyoruz anlayışında olduğu gibi Kozmomilitan da tahakküm yapılarının itaat ve kabulle güçlenerek, bizzat beden ve zihnin kuvvetlerini alarak derinleşip büyüdüğünü söylüyor.
Dolayısıyla aslında “bize ait olan” güçlerin geri istenmesi de “neşe siyaseti”nin önemli bir parçası oluyor. “İktidarların istediği keder” ise itaatle düşünce yetisini, hareket yetisinin tahakküm yapılarına teslim edilerek güçsüzleşmek demek oluyor.
Güçsüz insanların “kapılanmak”, “sığınmak” güdüleri yükseliyor ve itaat ederek güçsüzleşen insanın her aşamada güçsüzlüğünü arttırıyor.
Kozmomilitan’da sabit bölümler var. “Tarihten Bir Sayfa” bölümünde gündemle konuşan tarihsel metinler yer alıyor. Kathy Acker’in “porno” üzerine yazdıklarından, Chicago Anarşistlerinin 1 Mayıs bildirisine kadar çeşitli tarihsel metinler okura sunuluyor.
“Militanın Alet Kutusu” bölümünde, “aktif, neşeli” hayat için kullanılacak aletlerin tasvirleri kulanım biçimleriyle yer alıyor; aslında bu aletlerin çoğu “metaforik” aletler, düşünsel yeteneklerin canlanması ve eleştirel dilin güçlenmesi için tahakküme karşı koymanın çeşitli yolları gibi değerlendirilebilir.
“Cep Sözlüğü” bölümünde ise neşe siyasetinin temel kavramlarının farklı yazarlar tarafından tanımlanmasına yer veriliyor; “komünizm”, “devrim”, “ethos-etik” gibi kavramların etimolojik, tarihsel, siyasi tanımları bu bölümde okunabilir.
Neşenin siyaseti için hem bedenin hem de zihnin güçlerinin geri istenmesi ve tahakküm yapıları olmadan bir yaşamın kurulabilmesi için Kozmomilitan her ay farklı sözlük maddeleri ve militana gereken aletleriyle Express’teki yerini alıyor.