MEVSİME ÖZEL DİRENİŞLER
Kadınların Yaz Direnişi
Yaz aylarında deniz-güneş-kum tatilinin, ince elbiselerin dayattığı "ideal form"a ulaşmanın getirdiği "diyet zorunluluğu" kadın bedeninin her daim farklı biçimlerde"gözaltında" olduğunu gösteriyor. Kadın bedenini cinsel obje haline getiren, piyasanın dayattığı güzellik formlarının reklamları kadınları yüksek tüketime yönlendirdiği kadar, kendi bedenine yabancılaşmasını da getiriyor.
Bu yabancılaşmayı kabul etmeyen kadınlar kadın bedenini obje haline getiren reklamlara karşı dünyanın her yerinde bir direniş sergiliyorlar. Reklam afişlerinin üzerine, afişlerdeki cinsiyetçiliği, kadın bedeninin nesneleştirilmesini açığa çıkaran sözler "karalayan" kadınlar, bu direnişi sergiledikleri afişlerin fotoğraflarını çekerek büyük bir albüm oluşturmuşlar; Haiti, Wisconsin, Dublin, Rotterdam gibi dünyanın birçok yerinden gelen direniş fotoğrafları ilginç bir panoroma sunuyor.
Direniş Albümü
Bu direniş albümünü hazırlayan Lisa Wade, kadınların afişler üzerine yaptığı bu "karalamalar"ı, "sıradanlaşmış imajlara eklenen önemli yorumlar" olarak değerlendiriyor. Wade, çevremizdeki bu görüntülerin tüm insanları "insan" olarak algılamamızı engelleyen zehirler olduğunu söylüyor. Kadınların bu afiş "zehirler" üzerine ekledikleri "önemli yorumlar" ise, reklamların dünyasının tek dünya olmadığını göstererek, sekteye uğratılan algımızı bir anlığına dahi olsa yeniden kazanmamızı sağlıyor.
Dublin'de Tara C.'nin bir diyet ürününün ince bir kadının bedeniyle sunulan reklamının üzerine eklediği "yorum" şöyle:
"Hey sen Özel ..- kadını /Biliyorum diyet yapmam gerektiğini düşünüyorsun/Böylece senin gibi formda olabileceğim/Ama sorun şu ki ben bu halimle çok güzel olduğumu düşünüyorum /Ayrıca yememi istediğin ürünün tadı aynı saman gibi/ Şimdi bas git!"
Toban B.'nin Washington'daki reklam afişlerine "eklediği yorumlar" ise şöyle: "Bu kadınları aşağılıyor", "cinsiyetçi, cinsiyetçi". Ang B. ise bir kadın saç kesiminin erkek saç kesiminin neredeyse iki katı fiyatıyla gösterildiği bir duyuruya "sizin kahrolası cinsiyetçi ikiliğiniz" yorumunu eklemiş. Kadınlar dünyanın her yerindeki bu cinsiyetçi imajlara kendi "yorumları"nı ekleyerek direnişi sürdürüyorlar. (GY/ŞA)