Ankara'da buluşuyor.
Konuyla ilgili olarak "Basın sektöründe Türkiye basın tarihinin en büyük işten çıkartma dalgası yaşanıyor. Sadece Bankacılık Üst Kurul tarafından bankasına el konan Sabah Grubu ile finans kurumuna el konan İhlas Grubu'ndan 1.500 civarında Basın çalışanı işten çıkarıldı" denilen Gazeteciler Meclisi'nin açıklamasında basın sektörünün durumu şöyle değerlendirildi:
"Ekonomik kriz gerekçesiyle diğer basın gruplarında da yaşanan toplu ve yoğun işten çıkartmalar sonucunda 2001 yılı başından itibaren 2 binden fazla arkadaşımız işsiz kaldı.
"Basın sektörünün tek sorunu bu değil. Medya-banka-ticaret-siyaset-bürokrat beşgeni içinde sektör türlü usülsüzlük ve yolsuzluğun cirit attığı bir alan haline geldi. Mesleğin her türlü etik değerleri ayaklar altına
alınıyor.
Özlük hakları yenik düşüyor
"Basında tekelleşme giderek artıyor. Mesleğin emekçileri olan gazetecilerin her türlü özlük hakları kanunsuz uygulamalara yenik düşüyor. Gazeteciler çalışırken de işten çıkarılırken de yasalarda açık açık belirtilen hakları uygulanmıyor. Sektörde sigortasız ve kadrosuz eleman çalıştırmak, artık bir kural haline gelmiş durumda. Gazeteciler bütün bu yasadışı uygulamalara, özlük haklarının göz göre göre çiğnenmesine direnemiyor. İşsizlikle tehdit edilerek bütün bu uygulamaları ses çıkartmadan kabul etmeleri sağlanıyor.
"İşte tüm bu olumsuzluklara karşı Gazeteciler Meclisi Girişimi çatısı
altında örgütlenen işsiz ve çalışan gazeteciler, diğer meslek örgütleri ile
birlikte sektörde çalışan insan sayısının yüzde 10'una ulaşan işsizliği protesto etmek, işten çıkarılan arkadaşlarına destek olmak, özlük haklarının sağlanması için yetkilileri harekete geçirmek ve iş güvencesi konusunda yeni yasal düzenlemelere gidilmesini sağlamak amacıyla Ankara'ya gidiyor."
Gazeteciler Meclisi'nin talepleri
Özlük hakları konusunda bir imza kampanyası başlatan Gazeteciler Meclisi Girişimi, "taleplerini" şöyle sıralıyor:
"* 212 Sayılı Kanun, gazetecilere sağladığı tüm haklarla birlikte bütün
basın işyerlerinde istisnasız bütün gazeteciler için derhal uygulanmalıdır.
* Gazetecilerin çiğnenen özlük hakları bir an önce iade edilmelidir.
* Hiçbir gazeteci sigortasız çalışmaya zorlanmamalıdır.
* İşten çıkarılmalara derhal son verilmeli, basın çalışanlarının iş
güvencesi için gerekli önlemler alınmalıdır.
* İşten çıkarmalarda gazetecilerin kanunlarda belirtilen tazminat ve
diğer yasal hakları tam olarak ve derhal ödenmelidir."
Ankara'da neler yapılacak?
İstanbul'daki gazeteciler bu akşam (22 Şubat Perşembe) saat 22.00'de Taksim Atatürk Kültür Merkezi'nin önünden otobüsle Ankara'ya hareket edecek.
Bu yolculuğa katılmayan gazeteciler, arkadaşlarını uğurlamak üzere orada
toplanacak. Diğer illerden gazeteciler ise, ertesi sabah
Ankara'da olacak şekilde yola çıkacak.
Cuma sabahı Ankara'da basın örgütleri ve çalışan-çalışmayan arkadaşları
tarafından karşılanacak olan gazeteciler; saat 10.00'da Çalışma ve
Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan ile görüşecek.
Okuyan'a sektördeki durumu anlatılarak; iş güvencesi, özlük hakları, Sabah ve İhlas Grubu'ndan atılanlara verilmeyen yasal hakları konusunda destek istenecek.
Aynı gün gazeteci kökenli milletvekilleri ve siyasi partilerin
temsilcileriyle görüşecek olan gazeteciler, 24 Şubat 2001 Cumartesi günü saat 11.00'de Bankacılık Üst Kurulu Başkanı Zekeriya Temizel ile görüşerek, banka ve finans kurumlarına el konan Sabah ve İhlas Grubu ile ilgili
gelişmeleri konuşacak. (NU)