Hükümet Korucuların Özlük Haklarını Düzeltecek
İçişleri Bakanı Beşir Atalay bir grup köy korucusuyla Meclis'te buluştu ve sorunlarını dinledi. Köy korucuları, maaş artışı, emeklilikten sonra silah taşıma ve sosyal güvence isteklerini bakana bildirdi.
Atalay da ''Uzun süredir gündemimizde köy korucularının ve muhtarların özlük haklarının düzeltilmesi var. Bu konuda çalışmalar yapıldı. Seçimden sonra bu düzenlemeler Meclise gönderilecek'' dedi.
Geçici köy koruculuğu, 26 Mart 1985'teki, 3175 sayılı kanunla kabul edilmişti. Daha sonra, 442 sayılı Köy Kanunu'nun 74. maddesine eklerle de düzenlemeler yapılmıştı. 2009 resmi rakamlarına göre, yaklaşık 59 bin düzenli maaş alan geçici köy korucusu, 23 bin 274 gönüllü korucu var.
Koruculuk Kaldırılmalı
İnsan Hakları Derneği (İHD) 2009'da yayınladığı "Koruculuğun 17 Yıllık Bilançosu" başlıklı raporda koruculuğun kaldırılması gerektiğini söylemişti.
Sorumlulukları yok: Güvenlik kuvvetleri için belirlenmiş görev, sorumluluklar ve yaptırımlar korucular için öngörülmemiştir. Bu durum başlı başına bir asayiş sorunu haline geldi.
Kürt sorunu: Kürt sorununda şiddet politikasının devamında önemli bir araç olarak geçici köy koruculuğu kullanılmıştır. Kürt sorununda barışçıl politikaların uygulanabilmesi için bu sistemin kaldırılması gerekir.
Şiddet kültürü: Geçici köy korucusu bulunduran köylerde şiddete dayalı bir kültür oluşmuştur. Bu kültürün etkileri giderek Türkiye'ye yayılmaktadır.
Cezasızlık: Devletin uyguladığı cezasızlık politikasından korucular da yararlanmıştır. Suç işleyenlere karşı etkili ve yeterli soruşturma ve kovuşturma yapılamamıştır.
Korucular ötekileşti: Kürtlerin çoğunluğu içerisinde geçici köy korucuları adeta ötekileştirilmiştir. Bu durum ileride ağır travmaların yaşanmasına sebep olabilir.
Köye dönüşe engel: Boşaltılan köylere geri dönüşün önündeki en önemli engellerden biri de geçici köy koruculuğudur.
Köy korucuların işlediği suçlar
İHD yetkililerinin hazırladığı raporlara göre 1992-Mart 2009 arasında koruculardan kaynaklanan insan hakları ihlallerinin dökümü şöyle:
Köy yakma: 38
Köy boşaltma: 14
Taciz ve tecavüz: 12
Kaçırma: 22
Silahlı saldırı: 294
Köy korucuları tarafından öldürülen: 183
Köy korucuları tarafından yaralanan: 259
Kayıp olayı: 2
İnfaz: 50
Gasp: 70
Köy korucuları tarafından yapılan işkence ve kötü muamele: 562
Köy korucuları tarafından gözaltına alınanlar: 59
İntihara sebebiyet verme: 9
Ormanlık alan yakma: 17 (NV/EÜ)