Teknesiyle dünya turu yapan ilk Türkiyeli olan Sadun Boro, Marmaris’te tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.
87 yaşında hayata veda eden Sadun Boro, mesanesindeki kanser bulgusu nedeniyle üç gündür Marmaris’teki özel Ahu Hetman Hastanesi’nde tedavi görüyordu.
Boro Mesanesindeki kanser bulgusuna rastlanınca önce Marmaris'te, ardından İstanbul'daki Amerikan Hastanesi'nde tedavi görmüştü. Ardından Boro’nun “Beni Gökova'ya tekneme götürün orada kalmak istiyorum” demesi üzerine yaklaşık iki hafta önce özel bir helikopterle Muğla'ya getirilmişti. 2 Haziran günü sağlık durumu aniden fenalaşan Boro, kızı Deniz Boro ve denizcilerin yardımıyla çağrılan ambulansla Marmaris Özel Ahu Hetman Hastanesi'ne kaldırılmıştı. Boro 3 Haziran’dan bugüne yoğun bakımdaydı.
Sadun Boro kimdir?
Boro dünyanın çevresini teknesiyle dolaşan ilk Türkiyeli denizci. 1928 İstanbul doğumlu. Çocukluğu Caddebostan sahilinde geçti; denizciliğe sandalla başladı. Galatasaray Lisesi’nde okudu. İlk yelkenlisini lise yıllarında aldı. 1948'de İngiltere'ye giderek Manchester Üniversitesi'nin Tekstil Mühendisliği Bölümü'nü bitirdi.
İngiltere deki eğitimi sırasında 1952’de bir İngiliz ile beraber LING adlı 11 metrelik yelkenli ile 6 ay süren ilk açık deniz Atlantik seyahatini yaptı.
O zaman 'Cumhuriyet' gazetesinde tefrika olan bu gezinin anıları 2004'te Bir Hayalin Peşinde adıyla kitap olarak yayınlandı.
1963’te kendi yelkenlisi Kısmet’i yaptırdı. Kısmet Salacak’ta Athar Beşpınar ın atölyesinde kızağa kondu.
1965’te Almanya asıllı eşi Oda Boro ile birlikte 10,5 metrelik Kısmet yelkenlisi ile dünya seyahatine çıktı.
Kanarya Adalarında aldıkları ve Miço adını verdikleri bir kedi de kendilerine eşlik etti. Seyahat üç yılda tamamlandı.
Seyahat sırasında Deniz adını verdiği bir kızı oldu. Hürriyet gazetesi seyahat anılarını tefrika olarak yayınladı. Bu anılar, daha sonra Pupa Yelken adlı kitapta toplandı.
Kızı Deniz 8 yaşına geldiğinde 2 senelik bir seyahat yaparak Karayipler ve Kuzey Amerika’nın doğu kıyılarını gezdi.
Boro 1980 sonrası yaşamını Bodrum da ardından Gökova Körfezi’nde geçirdi. Özellikle Gökova, Göcek, Fethiye gibi güney Ege kıyılarının korunması için çalışmalar yaptı.
Denizcilik üzerine gazete ve dergilerde yazılar yazdı.
Gökova’daki Okluk Koyu’nun ortasındaki Denizkızı heykeli yaptırıp körfeze armağan etti. Son kitabı Vira Demir ise İstanbul’dan Antalya’ya denizciler için rehber niteliğindeydi.
Teknesi Kısmet, İstanbul/Hasköy'deki eski Haliç tersanesinin olduğu yerde, Rahmi Koç Müzesi'nde sergileniyor. (HK)