31 Mayıs Sigarasız Dünya Günü
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 31 Mayıs Sigarasız Dünya Günü’nde yayınladığı açıklamayla kadınları tütün kullanımı kaynaklı hastalıklardan korumak için küresel eylem çağrısı yaptı.
Bu seneki kampanyanın teması cinsiyete bağlı tütün kullanımı. Kampanya aynı zamanda sigara reklamlarının, promosyonlarının ve sponsorluklarının devletler tarafından yasaklanması gerektiğine de vurgu yapıyor.
Tütün kullanımı özgürleştirmez, bağımlılık yapar
Yapılan açıklamada Dünya Sağlık Örgütü’nden Dr. Ala Alwan, “tütün reklamlarının gitgide kadınları hedeflemeye başladığını” söylerken, “bu kampanyaların ölümcül bir şey olan tütün kullanımını güzellik ve özgürlük ile birleştirerek pazarladığını” belirtiyor.
Örgütün Genel Müdürü Dr. Margaret Chan ise “bazı ülkelerdeki sigara trendlerinin endişe verici olduğunu, tütün kullanımının özgürleştirici ve çekici değil, öldürücü ve bağımlılık yapan bir şey olduğunu” söylüyor.
Sigara içenlerin yüzde 20’si kadın
151 ülkede tütün kullanımı eğilimlerini izleyen WHO’nun açıklamasına göre dünyadaki sigara içicilerinin yüzde 20’sini kadınlar oluşturuyor. Genel anlamda kadınlar sigara içicilerinin küçük bir bölümü olsa da, Bulgaristan, Şili, Kolombiya, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Meksika, Yeni Zelanda, Nijerya ve Uruguay gibi bazı ülkelerde genç kızlar genç erkeklere göre daha çok sigara içiyor. Bu sırada dünyada her sene tütün kullanımına bağlı beş milyon insan ölürken, bunun bir buçuk milyonunu kadınlar oluşturuyor.(ÇT)