Haberin İngilizcesi için tıklayın
Tutuklu kadın siyasetçiler Gültan Kışanak ile Sebahat Tuncel’in Anayasa Mahkemesine yaptığı başvurular “dayanaktan yoksun” bulunarak reddedildi.
Eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak ile DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, mahkemeye, şu gerekçelerle başvurmuştu:
* Tutuklama tedbirinin hukuki olmaması ve tutukluluğun makul süreyi aşması nedenleriyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlali;
* Tutuklamaya konu suçlamaların ifade özgürlüğü kapsamındaki eylemlere ilişkin olması ve tutukluluk sonucu görevini yerine getirilememesi nedenleriyle de ifade özgürlüğü ile siyasi faaliyette bulunma hakkının ihlal edilmesi.
Tüm başvuru maddeleri reddedildi
Tuncel’in 18 Mayıs, Kışanak’ın 5 Mayıs 2017 tarihli başvurularıyla ilgili mahkeme, 10 Ekim’de verdiği kararının gerekçesini, dün resmi internet sitesinden açıkladı.
Her iki siyasetçinin başvurusunda da şu kararlar oybirliğiyle alındı:
“Tutuklamanın hukuki olmaması nedeniyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddianın açıkça dayanaktan yoksun olması nedeniyle kabul edilemez olduğuna,
“Tutukluluğun makul süreyi aştığına ilişkin iddianın açıkça dayanaktan yoksun olması nedeniyle kabul edilemez olduğuna karar verildi.”
Mahkeme ayrıca, Sebahat Tuncel’in başvurusundaki “tutuklanma dolayısıyla ifade özgürlüğü ile seçilme ve siyasi faaliyette bulunma haklarının ihlal edildiğine ilişkin iddiayı” da açıkça dayanaktan yoksun buldu.
Aynı şekilde Kışanak’la ilgili de “Siyasi faaliyette bulunma hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddianın konu bakımından yetkisizlik nedeniyle kabul edilemez olduğuna” karar verildi.
Malatya'da yargılanıyorlar
TIKLAYIN - Gültan Kışanak Kimdir?
TIKLAYIN - DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel Tutuklandı
30 Ekim 2016’da tutuklanan Gültan Kışanak ile 6 Kasım’da tutuklanan Sebahat Tuncel Kandıra f Tipi Cezaevinde.
Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanan Kışanak hakkında, “Silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek” ve 41 kez “Terör örgütü propagandası yapmak”, "kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama" suçlarından 57 yıl 6 aydan 230 yıl 6 aya kadar hapis cezası isteniyor.
Aynı davada yargılanan Tuncel hakkında ise, “örgüte üye olmak” ve “örgütü propagandası yapmak” suçlarından 145 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.
İki kadın siyasetçi hakkında gösterilen deliller arasında katıldıkları 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, 21 Mart Newroz kutlamaları, 2012 yılında cezaevlerindeki açlık grevlerine dikkat çekmek için düzenlenen yürüyüş ve basın açıklamaları, Silvan, Sur, Cizre, Nusaybin ve Şırnak’ta sokağa çıkma yasakları, Suruç katliamı ve mitinglerde yaptıkları konuşmalar gösteriliyor. (AS)