ENGLISH
KURDÎ
biamag
Haberler
Yazarlar
Galeriler
Dosyalar
Kitaplık
Kategoriler
ENGLISH
KURDÎ
bianet
biamag
english
kurdî
BÖLÜMLER
Haberler
Yazarlar
Özel Dosyalar
Projeler
Kitaplık
Galeriler
Sitede Ara
KATEGORİLER
SOSYAL MEDYA
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
RSS
E-bülten
KURUMSAL
Hakkımızda
İletişim
KVKK Politikası
Gizlilik Sözleşmesi
Selay Dalaklı
Sayfa 4
GAZETECİ REIKKO
“Finlandiya halkının NATO üyeliğine ilişkin görüşü çok hızlı değişti”
Finlandiya’nın muhtemel NATO üyeliğini bianet’e değerlendiren Finlandiyalı gazeteci Leena Reikko: “ATM’lerde nakit para kalmamaya başladığına dair haberler var. Çünkü insanlar güvende olmak istiyor ve ne olur ne olmaz diye nakit çekiyor."
16 Mayıs 2022
COVID-19’da koku ve tat kaybı: Neden olur, ne yapılır?
Koku ve tat kaybı iki yılı aşkın süredir hayatımızda olan COVID-19’un yaygın belirtilerinden biri. Yapılan araştırmalar bazı durumlarda aylarca devam edebilen duyu kayıplarına ilişkin bir dizi açıklama ve çözüm önerisi getiriyor.
14 Mayıs 2022
GAZETECİ TORDESILLAS
"Filipinler'de yalanlar üzerine kurulu bir başkanlık olacak"
"Bongbong" Marcos'un devlet başkanı seçildiği Filipinler'deki seçim sonuçlarını bianet'e değerlendiren Filipinli gazeteci Ellen Tordesillas, "Biz gazetecilere gelince… Biz, işimizi yapıp iktidardakileri sorumlu tutmaya devam edeceğiz" diyor.
12 Mayıs 2022
Filipinler’in sağ popülist ‘sosyalist’ liderinin ardından
Sağ ve sol kavramlarının birbirine karıştığı, hükümetin en üst kademesindeki liderlerin yerlerini çocuklarına bıraktığı Filipinler, göreve gelmeden önce “Sosyalistim” diyen, fakat adı sağ popülist liderler arasında sayılan Duterte döneminde neler yaşadı?
11 Mayıs 2022
Kolombiya’da kürtaj yasağı kalktı: Peki ya Latin Amerika?
Guttmacher Enstitüsü'nün raporu, Latin Amerika'da her dört kürtajdan sadece birinin Dünya Sağlık Örgütü'nün tıbbi güvenlik standartlarına uyduğunu ve her yıl yaklaşık 760 bin kişinin kürtaj sonrası komplikasyonlar sebebiyle tedavi gördüğünü ortaya koyuyor.
7 Mayıs 2022
PROF. DR. SERHAT GÜVENÇ
"İktidar Suudi Arabistan ziyaretinden bir başarı öyküsü elde edemedi"
Erdoğan'ın Suudi Arabistan ziyaretini yorumlayan Prof. Güvenç, "Günün birinde Türkiye kendi hayati çıkarlarını tehlike altında görüp de sert bir tutum benimsediğinde muhataplarının bunu ciddiye alma ihtimali eskiye göre daha düşük olacaktır" diyor.
6 Mayıs 2022
SELAY DALAKLI İNCELEMESİ
Rusya-Ukrayna savaşı ve feminist dış politika üzerine
Feminist dış politika, sadece kadınların değil tüm kırılgan grupların temsiliyetine ve dış politikada alınan kararların odak noktasına ilişkin belli başlı bazı önermelerde bulunuyor. Peki, bu kavram Rusya-Ukrayna savaşı bağlamında ne ifade ediyor?
2 Mayıs 2022
DR. ENGİN SUSTAM
"Macron'u seçtiren, aşırı sağın gelmesinden duyulan korkuydu"
Seçmenlerin yüzde 28'inin sandığa gitmediği, Macron'un ikinci kez kazandığı, fakat rakibi aşırı sağcı Le Pen'in "kendi içinde zafer" ilan ettiği Fransa Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarını sosyolog Dr. Engin Sustam ile konuştuk.
28 Nisan 2022
“Şimdi korkudan değil, ortak değerlerden bahsediliyor”
Almanyalı üniversite öğrencisi Anna, savaş nedeniyle Ukrayna’yı terk edip Berlin’e giden mültecilere gönüllü yardım eden onlarca kişiden biri. Anna ile gönüllülük deneyimini, Berlin’deki durumu ve Avrupa’ya yöneltilen “çifte standart” suçlamasını konuştuk.
23 Nisan 2022
Savaşın yarattığı gıda krizi dünyayı nasıl etkiliyor?
Rusya'nın Ukrayna'yı işgali pek çok şeyi olduğu gibi tarımsal üretimi ve tedarik zincirini de sekteye uğrattı; gıda fiyatları ve güvensizliği arttı. Peki, savaşın yarattığı gıda krizi dünyayı nasıl etkiliyor? Ve gelecekte nasıl etkilemesi öngörülüyor?
21 Nisan 2022
PROF. DR. İLTER TURAN YORUMLUYOR
Ukrayna | Nedenler, etkiler, açmazlar, bölgesel ve küresel gelecek
Prof. Dr. Turan ile NATO-ABD-AB üçgeninde Rusya-Ukrayna savaşını, Putin ve Zelenski’nin tutumunu, Çin ve Türkiye'nin bu tablodaki yerini ve savaş sonrası soğuk savaş ihtimalini konuştuk.
19 Nisan 2022
UKRAYNA SAVAŞI
Rusya'ya yaptırımların başarı şansı var mı?
Tarihteki örnekler üzerinden yapılan araştırmalar ekonomik yaptırımların hedef alınan ülkelerde anlamlı bir değişim yaratma ihtimalinin yaklaşık yüzde 40 olduğunu ortaya koyuyor: "Yaptırımların tarihi, çoğunlukla hayal kırıklıklarıyla dolu bir tarih."
11 Nisan 2022
Yöneticiler çalışanları neden ofise geri çağırıyor?
İki yılın ardından heyecanlı yöneticiler – çalışanları hazır olsun ya da olmasın – onları yeniden ofise buyur etmeye hazırlanıyor. Fakat yapılan çalışmalar çalışanların işe dönme konusunda hiç de o kadar hevesli olmadığını gösteriyor.
9 Nisan 2022
Rusya’ya enerji bağımlılığını bitirmek için ülkeler ne yapıyor?
AB Rusya’ya kömür ambargosu da öngören yeni bir yaptırım paketini kabul etti. Fosil yakıtlar konusunda Rusya’ya olan bağımlılıklarını bitirmek için temaslarına devam eden İngiltere ve Almanya Başbakanları bugün Londra’da bir araya geliyor.
8 Nisan 2022
Belirsizlikle baş etmek mümkün (mü?)
Araştırmalar pek çok kişinin hayatlarındaki olumsuz bir gelişmeyi belirsizliğe yeğlediğini gösteriyor. Peki belirsizlik bizi neden bu kadar rahatsız ediyor? Belirsizlik ve beraberinde getirdiği kaygıyla baş etmek için nasıl bir yol izlemek gerekiyor?
2 Nisan 2022
Zorbalığa uğramayan, zorbalık yapmayan çocuklar için
Joanna Moorhead, The Guardian için kaleme aldığı yazısında, “Çocuklarınızı doğru araçlarla donatın, böylece zorbalara karşı güçlenmelerini sağlayabilir, kendilerinin de birer zorbaya dönüşmesini engelleyebilirsiniz” diyor.
26 Mart 2022
İş hayatında tükenmişlik: Nasıl anlamalı, ne yapmalı?
Melinda Wenner Moyer’in ABD’nin The New York Times gazetesi için kaleme aldığı yazı, iş stresi ve tükenmişliğin vücudumuzda gösterdiği fiziksel belirtileri nasıl tanıyacağımıza ve bu belirtilere karşı neler yapabileceğimize ışık tutuyor.
12 Mart 2022
Ceza mı, ödül mü: Pişmanlıkla nasıl yaşanır?
Evet, yanlış yazdık. Peki çözüm elimize silgiyi veya kalemi alıp yazdıklarımızı silmek veya karalamak mı? Ya da sayfayı boydan boya yırtıp atmak mı? Yoksa her bir kalem darbesiyle, nihayetinde de kendimizle ve hayatla barışmak mı?
19 Şubat 2022
Meksika’nın uzun savaşı: Karteller
Ulusaşırı suç örgütleri olarak da adlandırılan Meksikalı uyuşturucu kaçakçılığı grupları ABD'deki kokain, fentanil, eroin, esrar ve metamfetamin ithalatı ve dağıtımına hakim durumda.
12 Şubat 2022
Biz yaş aldıkça zaman daha mı hızlı geçer?
Evet, zaman geçiyor. Ve biz yaş aldıkça sanki bu geçiş daha da hızlanıyor. Sanki zamanla aramızdaki yarış hep biraz daha çetrefil, biraz daha çetin bir hal alıyor. Peki ama neden? Yaş aldıkça zaman bize neden daha hızlı geçiyor gibi geliyor?
5 Şubat 2022
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
GAZETECİLİKTE DİRENÇ YAZILARI-3
Gökkuşağının renklerine medyanın nefreti
Nefret ve propaganda medyası Boğaziçi Üniversitesi protestoları sırasında LGBTİ+ toplumunu özellikle hedef aldı. Peki tüm bu ayrımcı ve nefret dolu haberler LGBTİ+’ları nasıl etkiledi? Türkiye medyası bu haberleri nasıl görmeliydi?
10 Aralık 2021
GÜVEN İÇİN EDİTÖRLER FORUMU
Editörlerin potansiyel gücü: Medyaya güveni tazelemek
Batı Balkanlar ve Türkiye'den 30'un üzerinde editörün katıldığı Karadağ'daki Editörler Forumu nefret dili, dezenformasyon ve propaganda karşısında editörlerin medyaya olan güveni tazeleme konusunda potansiyel gücünü vurgulamayı amaçlıyordu.
17 Ekim 2021
Yapıcı gazetecilikten barış gazeteciliğine
Fakat ben yine de bianet'teki barış gazeteciliği deneyimimizin hak ve özgürlüklere yönelik baskıların her geçen gün biraz daha arttığı bir bağlamda yapıcı gazetecilik yapmanın nasıl mümkün olabileceğiyle ilgili bir örnek teşkil edeceğine inanıyorum.
17 Ekim 2021
Kişilik testleri kim olduğumuzu söyler mi?
Kendimizi tanıma arzusu, onaylanma isteği, ait olma ihtiyacı, diğer insanlara duyulan merak… Can sıkıntısı dışında bizi kişilik testi çözmeye iten pek çok sebep olabilir. Peki testlerin bilimselliği, kapsayıcılığı ve veri güvenliği bu fotoğrafın neresinde?
25 Eylül 2021
Merkel dönemi kapanırken: Türkiye ile ilişkiler
Türkiye’nin Almanya ve Avrupa Birliği (AB) ile ilişkileri Angela Merkel’in 16 yıllık şansölyeliği boyunca hangi yollardan geçip ne badireler atlattı? Ya da atlatabildi mi? Almanya Federal Meclis seçimleri öncesi sizler için araştırdık...
18 Eylül 2021
ALMANYA’DA BİR DÖNEM KAPANIRKEN
Bir siyasetçinin portresi: Angela Merkel
Almanya Federal Meclis seçimleri öncesinde dünyanın en güçlü kadınlarından Angela Merkel'in Doğu Almanya'da kuantum kimyagerliğinden Almanya Federal Cumhuriyeti’nde şansölyeliğe uzanan hayatından öne çıkanları sizler için derledik...
11 Eylül 2021
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
KADER DEĞİL, SÖMÜRÜ VE TALAN
Sömürgecilikten günümüze: Haiti tarihi
Karayip ülkesi Haiti geçtiğimiz iki ayda siyasi bir suikast ve yıkıcı bir depremle sarsıldı. Latin Amerika ve Karayipler’in en fakir ülkesi Haiti’nin sömürgecilik, işgal ve siyasi kargaşaların şekillendirdiği tarihini sizler için araştırdık...
28 Ağustos 2021
NEW YORK TIMES'TAN
"Vietnam'ı unutamıyorum, siz de unutmamalısınız"
New York Times gazetesinden Thanh Nguyen'ın kaleminden bir Vietnam hatırlatması ve Afganistan göndermesi. bianet çevirisiyle aktarıyoruz.
21 Ağustos 2021
Heteroseksüel ilişkide biseksüel olmak
Biseksüel bir bireyin ‘karşı’ cinsten biriyle birlikte olması şüphesiz artık biseksüel olmadığı anlamına gelmiyor. Fakat bu ve bunun gibi pek çok yanlış kanı ve önyargı biseksüel bireylerde biseksüelliklerinin ‘silindiği’ hissi uyandırabiliyor.
22 Mayıs 2021
Kraliçe 2. Elizabeth ve feminizm üzerine
Kimin feminist kimin feminist olmadığına, feminizmin ne olup olmaması gerektiğine karar vermek kimsenin hakkı ya da haddine değil elbette. Fakat yine de soralım: İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth’in feminist olduğunu söyleyebilir miyiz?
24 Nisan 2021
Asırlık bir ömür: Kraliçe 2. Elizabeth’in eşi Prens Philip
Peki, nasıl olmuştu da Yunanistan’ın küçük bir adasında bir Yunanistan ve Danimarka Prensi ile eski Battenberg Prensesi'nin oğlu olarak dünyaya gelen Philip’in yolu Elizabeth ile, dolayısıyla da İngiltere Kraliyet ailesi ile kesişmişti?
17 Nisan 2021
Pandemi ve yemek: İlişki durumu karışık
Bir yılı aşkın süredir hayatımızda olan koronavirüs salgını hareket etme ve yeme-içme alışkanlıklarımızı derinden etkiledi, tartının gösterdiği rakam ve aynadaki suretimiz de ister istemez bu durumdan nasibini aldı.
3 Nisan 2021
1
2
3
4
5
GÜNCEL
bianet'ten bildirimler
bianet'in özel bildirimlerine izin vererek önemli gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.
Sonra Hatırlat
İzin Ver