ENGLISH
KURDÎ
biamag
Haberler
Yazarlar
Galeriler
Dosyalar
Kitaplık
Kategoriler
ENGLISH
KURDÎ
bianet
biamag
english
kurdî
BÖLÜMLER
Haberler
Yazarlar
Özel Dosyalar
Projeler
Kitaplık
Galeriler
Sitede Ara
KATEGORİLER
SOSYAL MEDYA
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
RSS
E-bülten
KURUMSAL
Hakkımızda
İletişim
KVKK Politikası
Gizlilik Sözleşmesi
Selay Dalaklı
Sayfa 2
DÜNYADAN NOTLAR / SELAY DALAKLI
Enflasyon eşitsizliği: Hepimiz ‘eşitiz’ ama bazılarımız daha ‘eşit’
Artan fiyatlar, Türkiye’de de sokağa adımımızı atar atmaz hissettiğimiz gibi, kişilerin hayatlarına doğrudan ve derinden etki ediyor. Ekonomik olarak darboğazda olan kişi ve haneler ise enflasyonun olumsuz etkilerinden daha çok nasibini alıyor.
30 Kasım 2022
İŞGÜCÜ ANLAŞMASI
61 yıl önce, 61 yıl sonra: "Almanya nasıl vatan oldu?"
Almanya eski Cumhurbaşkanı Wulff ve Yeşiller eski vekili-araştırmacı Mutlu, Türkiye-Almanya İşgücü Anlaşması’nın 61. yılında İstanbul Politikalar Merkezi Direktörü Keyman’ın moderatörlüğünde Türkiye-Almanya ve AB ilişkilerini değerlendirdi.
29 Kasım 2022
BITTE HAMMARGREN
“İsveç ve Finlandiya hükümetleri yargıya kimi iade edeceğini söyleyemez”
NATO’ya üyelik sürecinde İsveç-Türkiye ilişkilerini değerlendiren İsveçli bağımsız analist Hammargren, “Ne İsveç ne Finlandiya hükümeti mahkemelere kimi iade edeceğini söyleyebilir; bu, hukukun üstünlüğüne aykırı olur” diyor.
27 Kasım 2022
“Hukuk şiddetin karşıtı değildir, şiddetle hemhaldir”
Başak Ertür’ün kitabı, soykırım kavramı üzerinden siyasi yargılamaları ele alırken odak noktasını hukukun araçsallığından edimselliğine çeviriyor. Ertür, “Walter Benjamin'in öğrettiği gibi yasanın kuruluşu da bekası da şiddete dayanır” diyor.
26 Kasım 2022
İSMAİL DAYE BİLDİRİYOR
Ukrayna savaşı: Karanlık kentler, artan saldırılar, huzursuz yurttaşlar
Rusya işgalinin enerji altyapısını hedef alan saldırılarla devam ettiği Ukrayna'da yaşayan Daye, "Olanlar tabii ki insanlarda bir gerilim ve huzursuzluk yaratıyor. Dün benim yaşadığım köy zifiri karanlıktı, ay da yoktu. Köy tam bir karanlığa gömüldü" diyor.
24 Kasım 2022
DÜNYADAN NOTLAR / SELAY DALAKLI
Yeryüzü yaşamın yüzü oluncaya dek
Açıklanan deklarasyonlar, imzalanan bildirgeler, uluslararası hukuk ihlal edilerek, sivil altyapı ve yerleşim yerleri hedef alınarak sürdürülen savaşlarda sivilleri korumaya yeter mi? Keşke yetse. Keşke bizi yönetenlerin önceliği yaşamı korumak olsa.
23 Kasım 2022
ARZU YILMAZ YORUMLUYOR
Hava saldırılarına ‘dolaylı onay’: Rusya sessiz, ABD ‘endişeli’
Türkiye’nin kuzey Suriye ve IKBY topraklarına yönelik hava saldırılarını değerlendiren Doç. Dr. Arzu Yılmaz, “Rusya’nın ve ABD’nin bilgisi olmadan Türkiye asla ve kat’a hava operasyonu yapamaz” diyor.
22 Kasım 2022
TSK’NİN HAVA SALDIRILARI
Faik Bulut: Bölgede bir denklem değişikliğine gidiliyor
Türkiye’nin kuzey Suriye ve IKBY topraklarına yönelik hava saldırılarını değerlendiren Orta Doğu uzmanı araştırmacı yazar Bulut, “Operasyonun siyasetle, Türkiye’deki iç dengelerle ve iç gelişmelerle çok bağlantılı olduğunu düşünüyorum” diyor.
21 Kasım 2022
PROF. DR. AYHAN KAYA YORUMLUYOR
Rusya-Ukrayna savaşı, mülteci hareketleri ve sağ popülizm
Savaşın beraberinde getirdiği mülteci hareketlerini değerlendiren Prof. Dr. Kaya, “Dini-kültürel benzerlik meselesi, kısa dönemde iktidarların başvurduğu bir söylem; ama bu, uzun vadede birlikte yaşamı pek de mümkün kılmıyor” diyor.
21 Kasım 2022
Dünya haberleri, iyilik halimiz için neden önemli?
Toplumsal mücadeleler ve kazanımlar için gerekli olan umudu yaratmanın yolu, haberlerden kaçınmaktan değil, ekonomik ve siyasi güçlerin nasıl işlediğini anlamaktan geçiyor.
19 Kasım 2022
DÜNYADAN NOTLAR / SELAY DALAKLI
Haberden kaç(ın)ma: Bilmemek gerçekten mutluluk mudur?
Haberleri takip edip etmemek herkesin kendi iradesiyle karar vermekte özgür olduğu bir durum elbette. Fakat dünyada ya da ülkede olup bitenlerden haberdar olmamayı seçerek bir yurttaş ve seçmen olarak nasıl sağlıklı kararlar alabiliriz ki?
16 Kasım 2022
BİR SERGİ
Sonlu bir varoluş, güçlü bir kırılganlık ya da mayıs sinekleri
Sanatçı Edith Roux’nun “Les passant.e.s” (Yoldan geçenler) isimli video yerleştirme çalışması geçicilik ve sonluluk temalarını çevre ve toplumsal cinsiyet konuları üzerinden ele alıyor. Sonunda ise ortaya kimlik ve feminist sonrası bir eser çıkıyor.
12 Kasım 2022
DÜNYADAN NOTLAR / SELAY DALAKLI
Roe-Wade kararının iptali ABD’de kürtaj haklarını nasıl etkiledi?
ABD'de kürtajın anayasal bir hak olmasının yasal zeminini oluşturan mahkeme kararı 24 Haziran'da iptal edildi. Bir sağlık hizmeti ve temel hak olan kürtaj hakkından mahrum bırakılan yurttaşlar ise hakları için seslerini yükseltmeye devam ediyor.
9 Kasım 2022
KAREL VALANSİ
“İsrail’deki seçim sonuçları Türkiye ile normalleşmeyi etkilemeyecektir”
İsrail’deki erken genel seçim sonuçlarını değerlendiren akademisyen ve köşe yazarı Karel Valansi, Netanyahu’nun kuracağı tahmin edilen sağ koalisyon hükümetinin “sağın da sağı” bir hükümet olacağını söylüyor.
4 Kasım 2022
BREZİLYA BAŞKANLIK SEÇİMLERİ
“Lula’nın seçilmesi, sola yönelim ve kutuplaşma algısını güçlendirecek”
Kolombiya’nın Universidad Externado de Colombia Üniversitesi’nden akademisyen David Castrillon-Kerrigan, Brezilya’daki başkanlık seçimlerinin sonuçlarını bianet’e değerlendirdi: "Lula'nın seçilmesi, Latin Amerika'da gördüğümüz trendin bir parçası."
2 Kasım 2022
DÜNYADAN NOTLAR / SELAY DALAKLI
Dünya Kupası yaklaşırken: Futbol, sadece futbol mudur?
Katar Emiri, 2022 Dünya Kupası’na katılmak üzere ülkeye gelecek LGBTİ+’lar ile ilgili bir soruya cevaben, “ülkenin muhafazakar kültürüne saygı duyulmasını beklediğini” söyledi. Peki, ayrımcılık ve LGBTİ+ fobi “kültür” ile meşrulaştırılabilir mi?
2 Kasım 2022
DOÇ. DR. CEREN ERGENÇ
“Çin’de kalkınma temasının yerini güvenlik aldı”
Xi'an Jiaotong-Liverpool Üniversitesi Çin Çalışmaları Bölümü'nden öğretim üyesi Doç. Dr. Ergenç, Çin Komünist Partisi’nin 20. Ulusal Kongresini değerlendirdi: “Tahminimiz, Çin’de daha merkezileşmiş bir karar alma mekanizması olacağı yönünde.”
26 Ekim 2022
DÜNYADAN NOTLAR / SELAY DALAKLI
Gıda milliyetçiliği: Milliyetçiliğinizi nasıl alırdınız?
Sadece ortak bir dil, kültür ve tarihe sahip olduğu düşünülen insan gruplarını değil, yiyip içtiklerini de bir ulus devletin sınırları içine, o ulus devletin sınırlarını belirlediği milli kimliğin duvarları arasına hapsetme çabası… Muhakkak beyhude bir çaba…
26 Ekim 2022
DÜNYADAN NOTLAR / SELAY DALAKLI
Kutuplaşma bizi hasta ediyor olabilir mi?
Psikiyatr Dr. Brietzke, "Toplumun görece büyük bir bölümünün siyasi yelpazenin iki ucunda, yani liberal ve muhafazakar uçlarında toplandığı bir durumda, siyasi iklimin akıl sağlığı üzerindeki etkisinin bir bölümü de kutuplaşma ile ilgili" diyor.
19 Ekim 2022
Polonya’da basın özgürlüğü: “Dayanışma olmadan özgürlük olmaz”
Arnavutluk, Kosova ve Türkiye’den yedi gazeteci ve SEENPM İcra Direktörü Tihomir Loza, bianet’in de partnerlerinden olduğu Direnç projesi kapsamında “Editörlerin Çalışma Ziyareti” için Polonya’nın Wyborcza gazetesindeydi.
17 Ekim 2022
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
DÜNYADAN NOTLAR / SELAY DALAKLI
‘Unutma Paktı’ndan ‘Demokratik Hafıza Yasası’na İspanya
Unut(tur)manın cezasızlık ile eşitlendiği, siyasilerce bir tür araç hatta silah olarak kullanıldığı yerde hatırla(t)mayı seçmek, geçmiş - ve gelecek - hak ihlalleri karşısında her şeyden önce bir sorumluluk olarak önümüzde duruyor.
12 Ekim 2022
TÜRKİYE-ERMENİSTAN-AZERBAYCAN
Garo Paylan: Barışa belki de hiç olmadığı kadar yakınız
Prag’daki Türkiye-Ermenistan-Azerbaycan görüşmelerini değerlendiren HDP Diyarbakır vekili Paylan, "Kapılar kapalıyken sorunları çözemezsiniz. İki ülkeye eşit çerçeveden bakmaya başladığınız zaman bu kavgada hakem rolünde olabilirsiniz” diyor.
7 Ekim 2022
DÜNYADAN NOTLAR / SELAY DALAKLI
Düşman değiliz diyoruz, sesimizi duyuyor musunuz?
Sahiden… Liderlerin ayrıştırıcı, düşmanlaştırıcı söylemleri ve kendi siyasi çıkarları için yükselttikleri gerilim dışında Türkiye ve Yunanistan’da, İstanbul ve Atina’da yaşayan iki yurttaşı birbirine “düşman” edebilecek ne olabilir?
5 Ekim 2022
Türkiye ile ilişkilere Yunanistan'dan bir bakış: "Nasıl iyimser olabilirim ki?"
Türkiye-Yunanistan gerilimini değerlendiren yazar Herkül Millas, “Yunanistan'da hemen hemen bütün siyasi yelpazenin politikacıları, Türkiye ile silahlı bir ‘olay’ yaşanmaması için dikkat edilmesi gerektiğinde görüş birliği içindeler” diyor.
4 Ekim 2022
ENZO TRAVERSO YORUMLUYOR
Sonuçları ve düşündürdükleriyle İtalya seçimleri
İtalya’daki seçim sonuçlarını değerlendiren tarihçi ve yazar Prof. Dr. Traverso, “Bu seçim sonuçlarının ülkemde derin bir siyasi krizi açığa çıkardığını düşünüyorum. Fakat faşistlerin geri döneceğinden endişe duymuyorum” diyor.
3 Ekim 2022
DÜNYADAN NOTLAR / SELAY DALAKLI
Avrupa’da aşırı sağ yükselirken: Duvarda bir tuğla daha
İtalya, son seçimlerle birlikte Avrupa’da yükselen aşırı sağ siyaset duvarına bir tuğla daha koymuş oldu. Seçim sonuçlarının İtalya ve Avrupa’nın geri kalanı için ne anlama geleceğini görmek için ise şüphesiz zaman gerekiyor.
28 Eylül 2022
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
Doç. Dr. Ergenç yorumladı: Çin’de darbe iddiaları gerçeği yansıtıyor mu?
Xi'an Jiaotong-Liverpool Üniversitesi Çin Çalışmaları Bölümü'nden öğretim üyesi Doç. Dr. Ceren Ergenç, "Çin'de askeri darbe olması Çin'in yapısına, siyasi sistemine çok uyan, beklenebilecek bir siyasi değişim şekli değil" diyor.
24 Eylül 2022
DÜNYADAN NOTLAR / SELAY DALAKLI
Yeniden Barış Günü: Şiddetten azade bir dünya için
Barış ideallerini güçlendirip dünyada bir günlüğüne şiddetsizlik ve ateşkesin hüküm sürmesini sağlamak adına 21 Eylül tarihini seçen BM'nin "barış" tanımı da barışı tesis etmenin silah bırakmaktan çok daha fazlası olduğuna işaret ediyor.
21 Eylül 2022
PAKRAT ESTUKYAN
“Barış anlaşmasının önündeki en büyük engel Karabağ’ın statüsü”
Ermenistan-Azerbaycan sınırında son dönemde yaşanan çatışmaları Agos gazetesi yazarı Pakrat Estukyan ile konuştuk: “Savaş, son derece yapay bir şey. Savaşın hiçbir haklı gerekçesi yok. Yöneticilerin günahı bu. Onların ağır vebali…“
20 Eylül 2022
Şanghay Zirvesi’nin ardından: Fotoğraflar, illüzyonlar, gerçekler
Şanghay İşbirliği Örgütü'nün Özbekistan'da gerçekleştirilen liderler zirvesi, aralarında Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan'ın da olduğu liderlerin yaptıkları açıklamalarla olduğu kadar verdikleri fotoğraflarla da konuşuldu.
20 Eylül 2022
SALPİ GHAZARİAN YORUMLUYOR
Azerbaycan ile çatışmalar, Ermenistan'dan nasıl görünüyor?
Güney California Üniversitesi Ermeni Çalışmaları Enstitüsü Direktörü Salpi Ghazarian ile son dönemde yaşanan Ermenistan-Azerbaycan çatışmalarını konuştuk: "Bu bölge, özellikle bu zamanda, başka gündemleri olan üçüncü ülkelerin suistimaline açık."
15 Eylül 2022
ÖZGE UZUN YORUMLUYOR
Ermenistan ile çatışmalara Azerbaycan’dan bir bakış
Azerbaycan'da yaşayan sunucu-yazar Özge Uzun ile son dönemde yaşanan Ermenistan-Azerbaycan çatışmalarını konuştuk: "Aslına bakarsanız ateşkesten bu yana geçen yaklaşık 2 yıl her daim diken üstüydü."
15 Eylül 2022
1
2
3
4
5
GÜNCEL
bianet'ten bildirimler
bianet'in özel bildirimlerine izin vererek önemli gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.
Sonra Hatırlat
İzin Ver