ENGLISH
KURDÎ
biamag
Haberler
Yazarlar
Galeriler
Dosyalar
Kitaplık
Kategoriler
ENGLISH
KURDÎ
bianet
biamag
english
kurdî
BÖLÜMLER
Haberler
Yazarlar
Özel Dosyalar
Projeler
Kitaplık
Galeriler
Sitede Ara
KATEGORİLER
SOSYAL MEDYA
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
RSS
E-bülten
KURUMSAL
Hakkımızda
İletişim
KVKK Politikası
Gizlilik Sözleşmesi
Selay Dalaklı
Sayfa 3
PROF. DR. SELİM BADUR
“Gelecekte bir pandemi olasılığı, İstanbul depremi olasılığı gibi”
Dünyadaki salgın hastalıkları konuştuğumuz viroloji uzmanı Prof. Dr. Badur, “Gelecekte pandemi ne zaman olacak? Bunu bilmek, görmek mümkün değil. Ama bu olasılığın, bu riskin gittikçe arttığını biliyoruz. Aynı İstanbul depremi gibi…” diyor.
26 Ağustos 2022
FAİK BULUT
"Türkiye ve Suriye'nin öncelikleri farklı, normalleşme uzak ihtimal"
Türkiye-Suriye ilişkilerinde son bir hafta içinde yaşananları değerlendiren yazar Faik Bulut, “Türkiye bir taraftan vurup bir taraftan masaya oturmak gibi bir hayal peşinde. Bu da siyasette ve diplomaside çok geçerli bir yöntem değil” diyor.
18 Ağustos 2022
EMEKLİ PİLOT ALTAN YORUMLUYOR
Türkiye’de ve dünyada “kapitalizmin dolaşım sistemi” havacılık
Avrupa’da hemen her gün bir havayolu şirketinden grev haberinin geldiği bu dönemde emekli kaptan pilot Bahadır Altan ile Türkiye'de ve dünyada havacılığın durumunu ve işçi haklarını konuştuk: Azalan ücretler, işten çıkarılan işçiler, artan iş yükü…
11 Ağustos 2022
DAYE, ZAPORİJYA’DAN AKTARIYOR
“Halk, Rusya’nın nükleer santrali tehdit olarak kullandığını düşünüyor”
Son dönemde saldırıların arttığı Zaporijya Nükleer Santrali’ne 30 kilometre mesafede yaşayan İsmail Daye, bölgede yaşananları, basında ve halk arasında konuşulanları değerlendirdi: "Yerel basında nükleer sızıntı durumunda yapılacaklar anlatılıyor."
8 Ağustos 2022
“Irak’taki çoğu parti, Türkiye’nin askeri üslerinden memnun değil”
Irak’ta Şii lider Mukteda es-Sadr yanlılarının devam eden protestolarını ve Zaxo’da dokuz sivilin hayatını kaybettiği saldırıyı Goran Hareketi Diplomatik İlişkiler Departmanı üyesi Shunas Sherko Jdy ile konuştuk.
5 Ağustos 2022
Pelosi'nin Tayvan ziyaretine neden şaşırmamalıyız?
ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Başkan Biden'ın bile sıcak bakmadığı Tayvan ziyaretini her şeye rağmen neden gerçekleştirdi? Bu soruya cevap vermek için belki de Pelosi'nin siyasi kariyerine biraz daha yakından bakmak gerekiyordur...
4 Ağustos 2022
RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI
"Soğuk bir kış" tedirginliği içindeki Almanya'ya bir bakış
Almanya'da yaşayan gazeteci Gürsel Köksal, Rusya’ya enerji bağımlılığını azaltma çabaları ve Rusya’nın doğalgazı kesme ihtimali karşısında ülkede alınan önlemleri, kamuoyundaki tartışmaları ve siyasilerin yaklaşımını değerlendirdi.
3 Ağustos 2022
Zaxo saldırısı dünya basınında: Kim, ne dedi?
Dokuz sivilin yaşamını yitirdiği Zaxo saldırısına ilişkin dünya basınına yansıyan makale ve analizlerde Irak ve Türkiye’nin karşılıklı iddialarının yanı sıra KDP-PKK gerilimi ve Irak’ta devam eden siyasi istikrarsızlık konuları da öne çıkıyor.
29 Temmuz 2022
DOÇ. DR. DİKİCİ BİLGİN YORUMLUYOR
Halk hareketleri ve otoriterleşme: “Siyaset bulaşıcıdır”
Bilgi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden Doç. Dr. Hasret Dikici Bilgin, dünyadaki protestoları ve ifade özgürlüğünün durumunu değerlendirdi: “Son 20 yıl içinde azınlık ve çalışan haklarında bir iyileşme olmadı; halk hareketleri artacak.”
29 Temmuz 2022
RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI | 153. GÜN
“Hâlâ gerçek olmayan bir şey yaşıyor gibiyiz”
15 senedir Türkiye’de yaşayan Nadiia Özcan, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından Harkov’dan ayrılarak Antalya’ya gelen anne ve babasının yaşadıklarını, Ukrayna’daki savaşın yaşattıklarını ve hissetirdiklerini anlattı.
26 Temmuz 2022
SAVAŞ 5. AYINDA
AB mi, Rusya mı: Enerji yaptırımları kime zarar veriyor?
Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle başlayan savaş 5 ayı geride bırakırken özellikle Avrupa Birliği'nin Rusya’ya yönelik enerji yaptırımlarının ne kadar etkili olduğu da tartışılmaya devam ediyor. Peki, yaptırımlardan kim, nasıl etkileniyor?
25 Temmuz 2022
Sonunda bitti derken: Uzun COVID-19
COVID-19’dan daha can sıkıcı bir şey varsa o da COVID-19 belirtilerini aylarca, hatta yıllarca göstermeye devam etmek olsa gerek. Peki, uzun COVID-19 nedir? Tedavisi var mı? Kimler risk altında? Belirtilere rağmen hayat kalitemizi nasıl sürdürürüz?
23 Temmuz 2022
Sri Lanka'dan ABD'ye dünyadaki protestolara bir bakış
Dünyanın 19 ülkesinde milyonlarca kişi ekonomik kriz, siyasi gelişmeler ve hükümetlerin yolsuzluklarını protesto ediyor. Peki, hangi ülkelerde hangi gruplar neye tepki gösteriyor?
22 Temmuz 2022
PROF. SELÇUK ESENBEL YORUMLUYOR
Abe Shinzō suikastı sonrası Japonya siyasetinin bugünü ve yarını
Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü'nden Emeritus Prof. Esenbel, eski başbakan Abe Shinzō suikastının ardından Japonya siyasetini bianet'e değerlendirdi: "Abe Shinzō, dünya dönüşümünde yeni bir bölgelerarası işbirliği hareketinin lideriydi."
19 Temmuz 2022
“En kötü” COVID-19 varyantı aramızda
Omicron’un BA.5 alt varyantını diğerlerinden farklı kılan ne? Artan vaka sayıları karşısında kendimizi nasıl koruruz? CNN’den Eliza Mackintosh, dünyada son bir haftada yaşanan gelişmelerin ışığında bu sorulara yanıt arıyor.
16 Temmuz 2022
MURAT SOMER YORUMLUYOR / 2
“Türkiye, otokratikleşmeye en çok direnen ülkelerden biri”
Prof. Dr. Somer, “Türkiye’de şu anda demokratik tarafın sadece demokratik sistemi restore etmenin ötesinde çevre, gelir dağılımı, sosyoekonomik sistem, iklim değişikliği konusunda çok daha yeni şeyler söyleyebilmesi beklentisi var” diyor.
1 Temmuz 2022
MURAT SOMER YORUMLUYOR / 1
Hem tanıdık hem yeni: Sinsi otoriterleşme
Prof. Dr. Somer, geçmişte olanın aksine bugün demokrasinin ne zaman çöktüğünün ya da ne zaman farklı bir rejimin başladığının hiçbir zaman açık olmadığını, çünkü bunun “mini darbeler” denebilecek adımlarla gerçekleştiğini söylüyor.
30 Haziran 2022
GAZETECİ TOM KANKKONEN
"Finlandiya, Türkiye'nin ne istediğini henüz tam anlayabilmiş değil"
Türkiye'nin Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğine itirazlarını değerlendiren Finlandiyalı gazeteci Kankkonen, "İsveç'ten iadesi talep edilenlerin arasında sanıyorum hayatını kaybetmiş biri de var. Tabut veya mezar taşı? Türkiye ne istiyor?" diyor.
22 Haziran 2022
DR. ENGİN SUSTAM
"Macron'u çok çatışmalı, belirsiz ve gergin bir meclis bekliyor"
Fransa'daki parlamento seçimlerinin sonucunu bianet'e değerlendiren sosyolog Dr. Sustam, "Sol umutsuz olmamalı - ki bence değil de... İnanılmaz bir enerjiyle hareket eden bir sol var. O eski, sürekli melankolik soldan bahsetmiyoruz" diyor.
20 Haziran 2022
Kolombiya seçimlerine Kolombiya’dan bir bakış
Kolombiya’da yaşayan akademisyen Memet Charum, ikinci turu 19 Haziran’da yapılacak devlet başkanlığı seçimlerini bianet’e değerlendirdi: “Tüm bu şiddet ve eşitsizliğin içine doğan yeni nesil, artık başka bir şeyler, bir değişim istiyor.”
18 Haziran 2022
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
BAŞKANLIK SEÇİMLERİ
Kolombiya siyaset sahnesinde güçlü bir kadın: Francia Márquez
Kolombiya’daki seçimlerin ikinci turunu ilk turu birinci bitiren Petro kazanırsa yalnızca Petro ülkenin ilk solcu devlet başkanı olmakla kalmayacak, avukat, çevre hakları savunucusu ve feminist Márquez de ülkenin ilk Siyah başkan yardımcısı olacak.
18 Haziran 2022
Kira zammına üst sınır: “Dostlar alışverişte görsün” düzenlemesi
Mevcut kiracılar için konut kira artış oranının üst sınırının yüzde 25 olarak belirlenmesini bianet'e değerlendiren gayrimenkul yatırım uzmanı Murat Güven, insanların kiraları verebilme gücünü arttırmak için yapısal reformların önemine dikkat çekiyor.
16 Haziran 2022
Kira zammına üst sınır uygulaması: Dünyada durum ne?
Türkiye'de fahiş kira artışları karşısında yürürülüğe giren yeni düzenleme ile birlikte mevcut kiracılar için konut kira artış oranının üst sınırı yüzde 25 olarak belirlendi. Peki, dünyada da benzer uygulamalar var mı?
14 Haziran 2022
SİMTEN COŞAR YORUMLUYOR
Nedenleri ve sonuçlarıyla ABD'nin 'yerleşik gerçekliği' silahlı şiddet
ABD'de artan silahlı şiddet olaylarını yorumlayan siyaset bilimci Prof. Dr. Coşar, "Bireysel silahlanmanın sınırlandırılmaması gereken bir anayasal hak olarak önerilmesi doğrudan büyük sermaye-karar alıcılar bağlantısına dayanıyor" diyor.
12 Haziran 2022
Afrin'in nüfus yapısı 2018'den bu yana nasıl değişti(rildi)?
Erdoğan, Afrin “operasyonu” sonrası Türkiye'deki Suriyeli mültecilere işaret ederek "bütün meselenin Afrin'i gerçek sahiplerine teslim etmek" olduğunu söylemişti. Peki, tarihte "Kürt Dağı" olarak bilinen Afrin'in nüfus yapısı o günden bu yana nasıl değişti?
9 Haziran 2022
DÜŞÜNCE ÖZGÜRLÜĞÜ İÇİN 13. İSTANBUL BULUŞMASI
Yurtta ve dünyada ifade özgürlüğü: "Her sene daha karanlık bir tablo"
Düşünce Suçu(!?)na Karşı Girişim'in bu yıl 13'üncüsünü düzenlediği Düşünce Özgürlüğü için İstanbul Buluşmaları ilk oturumuyla başladı. İlk günkü oturumda dünyadan ve Türkiye'den tanıklıklar dinlendi, ifade özgürlüğünün bugünü ve yarını tartışıldı.
4 Haziran 2022
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
ANNA-KLARA BRATT YORUMLUYOR
İsveç'in 'yüzeysel' feminist dış politikası ve NATO başvurusu
İsveç’in NATO'ya üyelik başvurusu ve feminist dış politikasını değerlendiren İsveçli feminist gazeteci Bratt, Erdoğan’ın talepleri karşısında çoğu kişinin İsveç’teki Kürtleri desteklediğini söylüyor: “'Mecliste kimin oturacağına o karar vermemeli' diyorlar.”
1 Haziran 2022
RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI
Savaşın 90. günü: Alışma ve tedirginlik arasında Zaporijya
2016'dan bu yana Ukrayna'da yaşayan Daye, 10 bin nüfuslu Bilenke'deki son durumu bianet ile paylaştı: Artan enerji ve gıda fiyatları, daha sık çalan sirenler, nükleer santral bölgesinde artan Rusya askeri yoğunluğu ve alışma ile karışık bir tedirginlik...
24 Mayıs 2022
Boğaziçi direnişi ve aidiyet üzerine
Denizde iki genç balık yolda yaşlıca bir balığa rastlar. Yaşlı olan gençlere sorar: Su nasıl? Gençler şaşırır: Ne suyu? Selam olsun içinde bulunduğumuz suyun farkında olanlara ve daha fazla ısınmasın diye el birliğiyle çabalayanlara...
24 Mayıs 2022
Lübnan seçimleri: Peki şimdi nereye?
Lübnan’daki genel seçimlerde Hizbullah meclisteki çoğunluğu kaybederken hiçbir parti tek başına hükümeti kurabilecek çoğunluğa erişemedi. Peki, bu “kasıtlı bir bunalım” içinde olan ülke için ne anlama geliyor? Krizleri çözmek mümkün mü?
21 Mayıs 2022
İSVEÇLİ MİLLETVEKİLİ KAKABAVEH
"NATO hiçbir zaman dünyaya güvenlik getirmedi"
İsveç'in komşusu Finlandiya ile birlikte NATO üyeliğine başvurmasını ve Türkiye'nin itirazlarını İsveçli bağımsız milletvekili ve İranlı Kürt siyasetçi Amineh Kakabaveh ile konuştuk.
19 Mayıs 2022
Rusya-Ukrayna savaşı ve Almanya siyaseti: Eleştiriler, tartışmalar, krizler
Rusya’nın Ukrayna’yı işgal ettiği günden bugüne Almanya’nın Rusya’ya olan enerji bağımlılığının yanı sıra Ukrayna’ya ağır silah gönderme ve Rusya’ya enerji ambargosu konularındaki tavrı iç ve dış siyasetteki ikilemlerini de gözler önüne seriyor.
17 Mayıs 2022
1
2
3
4
5
GÜNCEL
bianet'ten bildirimler
bianet'in özel bildirimlerine izin vererek önemli gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.
Sonra Hatırlat
İzin Ver